RSS

Καλό μήνα! Υπάρχουν λύσεις στα αδιέξοδα. Δεν είναι πρωταπριλιάτικο!

01 Απρ.

ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ

            Η ελληνική νομολογία τα τελευταία χρόνια έχει λάβει σαφή θέση στη νομική αντιμετώπιση των υποθέσεων των δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο, και δη σε ανώτατο επίπεδο: οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου επί των ομαδικών αγωγών δικαίωσαν τις Τράπεζες και άφησαν – φαινομενικά – νομικά «ανοχύρωτους» τους δανειολήπτες. Οι τελευταίοι, έτσι, βρέθηκαν ενώπιον μίας – σε πρώτο βαθμό – αδιέξοδης κατάστασης, έρμαια των πιστωτών τους, με αποτέλεσμα να αναρωτιούνται εάν καταλείπεται σε αυτούς κάποια εναλλακτική.

            Η ειλικρινής απάντηση είναι ότι, μολονότι το νομολογιακό πεδίο έχει δυσκολέψει αρκετά το καθεστώς των υποθέσεών τους – αποδεικνύοντας πρακτικά τη ζημία που προκάλεσαν στους δανειολήπτες οι συλλογικές αγωγές – στην πραγματικότητα προσφέρεται ακόμη και σήμερα το περιθώριο της αντιμετώπισης της (δυσμενούς) συμβατικής σχέσης, τόσο σε δικαστικό όσο και σε εξωδικαστικό επίπεδο:

            1. Εξωδικαστικές Λύσεις:

            Πρώτον, ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), στην πορεία των μηνών λειτουργίας της, αποδεικνύεται ολοένα και πιο αποτελεσματική στις ρυθμίσεις που παράγει ειδικά για το δημόσιο. Μολονότι η πλατφόρμα δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, δηλαδή δεν δύναται να υποχρεώσει τον πιστωτή, είτε είναι Τράπεζα είτε είναι Servicer, να συμφωνήσει σε συγκεκριμένη ρύθμιση, παρ’ όλα αυτά, είναι σε θέση να προσφέρει κάποιες φορές ικανοποιητικές λύσεις για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Παράλληλα, η υποχρέωση, πλέον, αιτιολόγησης εκ μέρους των πιστωτών για την απόρριψη της πρότασης της πλατφόρμας, έχει κάνει τους τελευταίους λιγότερο πρόθυμους να απορρίπτουν «ελαφρά» τη καρδία τις αιτήσεις των οφειλετών.

            Δεύτερον, η Εξωδικαστική Διαπραγμάτευση της Οφειλής: Η εξωθεσμική, παραδοσιακή διαπραγμάτευση, προσφέρει ορισμένα συγκριτικά οφέλη σε σχέση με την πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού. Στο πλαίσιο της Εξωδικαστικής Διαπραγμάτευσης, ο οφειλέτης είναι σε θέση να αναδείξει τις ιδιαίτερες πτυχές της υπόθεσής του, κατευθυνόμενος σε πιο προσωποποιημένες και λιγότερο αυτοματοποιημένες λύσεις. Άλλωστε, κάθε υπόθεση δανεισμού είναι διαφορετική, καθώς μεταβάλλονται τόσο οι οικονομικοί, όσο και οι περιουσιακοί παράγοντες, ώστε ο χειρισμός της κάθε υπόθεσης να πρέπει να είναι διαφορετικός για να προσφέρει εξίσου μοναδικές προσεγγίσεις και να αναδείξει διαπραγματευτικά «ατού» τα οποία ο οφειλέτης πιθανώς να μην έχει καν υπόψη.

Άλλωστε, το μεγάλο σφάλμα στην υπόθεση των δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο ήταν ακριβώς η ομαδοποίηση των υποθέσεων μέσω των συλλογικών Αγωγών, οι οποίες «χώνευσαν» την κάθε ατομική υπόθεση σε ένα ενιαίο σύνολο, χωρίς ποτέ να αναδεικνύονται οι ιδιαίτερες και προσωπικές πτυχές κάθε επιμέρους υπόθεσης.

             2. Δικαστική Οδός:

            Η Αρνητική Αναγνωριστική Αγωγή: η Αγωγή αυτή έχει χαρακτήρα αμφισβήτησης της οφειλής του δανειολήπτη. Βασίζεται δε σε Οικονομοτεχνική Έκθεση από Ειδικό Οικονομολόγο, ο οποίος ελέγχει την οφειλή όχι σε νομικό επίπεδο – πχ ως προς την καταχρηστικότητα της ρήτρας συναλλάγματος – αλλά ως προς την τήρηση του λογαριασμού της οφειλής, όπου εξελέγχεται κάθε λογιστική εγγραφή και κάθε κίνηση του λογαριασμού, από την αρχή της συμβατικής σχέσης μέχρι το πιο πρόσφατο δυνατό παρόν, προς ανάδειξη παράνομων και καταχρηστικών πρακτικών που οδήγησαν σε πλασματική αύξηση της οφειλής, π.χ. εφαρμογή εσφαλμένων συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρέωση παράνομων εξόδων, προμηθειών, εισφορών, εσφαλμένος υπολογισμός τόκων κ.ο.κ. Η ανάδειξη αυτών των παραγόντων μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική απομείωση της συνολικής οφειλής. Παράλληλα, τέτοιες Αγωγές μπορούν να λειτουργήσουν αφ’ ενός ως διαπραγματευτικά «ατού» για τους οφειλέτες, αφ’ ετέρου να θέσουν φραγμό στις διωκτικές ενέργειες εναντίον των οφειλετών και της περιουσίας τους σε νομικό επίπεδο.

            Συνολικά, οι δανειολήπτες σε Ελβετικό Φράγκο έχουν βρεθεί σε όλη την Ευρώπη σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, με τα Δικαστήρια, Εθνικά και Κοινοτικά, να λαμβάνουν, από το 2014 – 2015 κι εφεξής, σαφή θέση υπέρ του τραπεζικού συστήματος, σε μία έκδηλη δικαιοπολιτική προσπάθεια για τη διάσωσή του από την κατάρρευση στα εξαιρετικά επισφαλή έτη της οικονομικής κρίσης. Από την άλλη, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι οι δανειολήπτες σε Ελβετικό Φράγκο έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο· με την κατάλληλη καθοδήγηση από εξειδικευμένους στο αντικείμενο νομικούς παραστάτες, μπορούν να εισφερθούν λύσεις, τόσο σε εξωδικαστικό όσο και σε δικαστικό επίπεδο.

            Άλλωστε, το Δικηγορικό μας Γραφείο, όλως προσφάτως, πέτυχε τη ρύθμιση οφειλής σε Ελβετικό Φράγκο, με διαγραφή άνω του 55%, και ενώ υπήρχε μεγάλη ακίνητη περιουσία, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι καμία υπόθεση δεν είναι αδιέξοδη, με τις λύσεις όμως να προκύπτουν από την μελέτη και προβολή της εντελώς ατομικής, προσωπικής και ιδιαίτερης περίπτωσης του κάθε δανειολήπτη, η οποία μπορεί να κρύβει πτυχές και πλεονεκτήματα που ο οφειλέτης να δύναται να εκμεταλλευθεί υπέρ του, για την επίτευξη της βέλτιστης δυνατής ρύθμισης.

Το γραφείο μας με πολυετή εμπειρία σε τραπεζικά ζητήματα εν γένει είναι σε θέση να βρει την καλύτερη λύση και να σας καθοδηγήσει στην προσπάθεια εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών σας είτε μέσω διαπραγμάτευσης είτε μέσω Διαμεσολάβησης και με τις τράπεζες και τα funds.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού για διάσωση περιουσίας από πτώχευση και πλειστηριασμό καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή στα τηλ: 210 8811903, 6932455478.

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.