RSS

Ν 4469/17 Δάνεια επιχειρήσεων

08 Σεπτ.

Κριτήρια επιλογής επιχειρήσεων που εντάσσονται στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου  για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό-μηχανισμό ρύθμισης κόκκινων δανείων επιχειρήσεων.

Η διάσωση των βιώσιμων επιχειρήσεων είναι ο κύριος στόχος του νομοθέτη με τη θέσπιση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης επιχειρηματικών οφειλών, με πρώτο στάδιο τον έλεγχο της επιλεξιμότητας   και στη συνέχεια τον έλεγχο της βιωσιμότητας να έχουν μείζονα ρόλο για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να προβούν σε αίτηση ρύθμισης των υποχρεώσεών τους μέσω της πλατφόρμας.

Η πρώτη προϋπόθεση που πρέπει να πληρωθεί για την υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου 4469/2017 είναι να πληρούνται  τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι στις περιπτώσεις που ο οφειλέτης, έμπορος ή νομικό πρόσωπο με επιχειρηματική δραστηριότητα, τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, θα πρέπει σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν την υποβολή της αίτησης να έχει θετικά αποτελέσματα, προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ή να έχει θετική καθαρή θέση. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα, θα πρέπει, σε τουλάχιστον μία από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν την υποβολή της αίτησης, να έχει θετικό αποτέλεσμα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων. Η πλήρωση, όμως, αυτών των στοιχείων δεν είναι επαρκής για να εγγυηθούν την υπαγωγή του οφειλέτη στις διατάξεις του νόμου. Θα πρέπει, πολύ περισσότερο, να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης, πράγμα που γίνεται κατά κανόνα μέσω έκθεσης από εμπειρογνώμονα. Η έκθεση αυτή είναι υποχρεωτική για τις μεγάλες επιχειρήσεις και προαιρετική για τις μικρές.

Η βιωσιμότητα ελέγχεται στη βάση κριτηρίων και βασικών αρχών, οι οποίες έχουν θεσπιστεί από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.) και οι οποίες λαμβάνονται υπόψη ανεξαρτήτως μελέτης βιωσιμότητας:

Η Ικανότητα Αποπληρωμής αφορά το ποσό που μπορεί να αποπληρώσει συνολικά ο οφειλέτης και οι συνοφειλέτες που συνυπέβαλαν την αίτηση προς τους πιστωτές τους εντός του χρόνου της σύμβασης αναδιάρθρωσης. Αυτή υπολογίζεται στα νομικά πρόσωπα βάσει των προβλεπόμενων Ελεύθερων Ταμειακών Ροών, της πιο κερδοφόρας χρήσης της τελευταίας τριετίας πριν την υποβολή της αίτησης λαμβανομένων υπόψη των φόρων αλλά και των  αναγκαίων για τη λειτουργία της επιχείρησης ποσών. Στα δε φυσικά πρόσωπα, υπολογίζεται βάσει των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της πιο κερδοφόρας χρήσης της τελευταίας τριετίας, συνυπολογιζομένων των ανάλογων παραμέτρων (αναγκαία ποσά για τη λειτουργία της επιχείρησης, δαπάνες διαβίωσης, έσοδα από άλλες πηγές κ.ο.κ.).

Βασική αρχή του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι η αρχή της μη χειροτέρευσης της θέσης των πιστωτών, κατά την οποία δεν επιτρέπεται ο πιστωτής να βρεθεί σε χειρότερη θέση από αυτήν που θα βρισκόταν στην περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμού). Ακολούθως, πρέπει να υπολογιστεί η αξία ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης ή και των συνοφειλετών καθώς και η προσωπική περιουσία των ομόρρυθμων εταίρων, ώστε να υπάρχει ως βάση το υποθετικό όφελος των δανειστών σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης επί της περιουσίας του οφειλέτη. Αφού υπολογιστεί με βάσει το ΕΝΦΙΑ ή εκτιμητή ακινήτων και εμπειρογνώμονα το ύψος της αξίας των κινητών και  ακινήτων, δηλαδή τι θα αποκόμιζαν ως όφελος οι πιστωτές σε περίπτωση πλειστηριασμού, υπολογίζουμε και το ύψος του ποσού που προτείνεται για διαγραφή-κούρεμα.

Εδώ εκπονείται από ειδικό εμπειρογνώμονα οικονομολόγο και η μελέτη βιωσιμότητας της επιχείρησης. Στόχοι της μελέτης πρέπει να είναι ο επανασχεδιασμός της δομής της επιχείρησης, η μείωση των εξόδων λειτουργίας της, η αναδιάρθρωση της παραγωγής, η αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας, και η εστίαση στις πλέον κερδοφόρες δραστηριότητές της, ενώ πρέπει να συνταχθεί και χρηματοοικονομικό μοντέλο της επιχείρησης με οικονομικές προβλέψεις για τα επόμενα έτη (αναλόγως με τις ειδικές περιστάσεις της επιχείρησης), ώστε να είναι εφικτή και η ανάπτυξη εναλλακτικών σεναρίων για την πορεία της. Αυτά τα σενάρια βασίζονται στη φύση της δραστηριοποίησης της επιχείρησης, στον προϋπολογισμό νέων κινήσεων, στις αποπληρωμές των δανειακών υποχρεώσεων του οφειλέτη, βάσει του προγράμματος αναδιάρθρωσης, έχοντας εποπτεία και των χρηματοοικονομικών στοιχείων συγκρίσιμων εταιρειών του συγκεκριμένου κλάδου, ενώ στοχεύουν στην επίτευξη της βιωσιμότητας της επιχείρησης.

Για την εξασφάλιση θετικού αποτελέσματος αυτού του νόμου για τις επιχειρήσεις απαιτείται λεπτομερής μελέτη, νομική και οικονομική, καθώς και ιδιαίτερη γνώση κι εμπειρία στο χειρισμό υποθέσεων δανείων.

Λόγω της  μακρόχρονης εμπειρίας του δικηγορικού γραφείου μας στα οικονομικά θέματα, στη διαμεσολάβηση καθώς και στην ειδική εκπαίδευση στον παρόντα νόμο όπου έχω κληθεί και ως Συντονίστρια έχουμε πλήρη εξειδίκευση και διαρκή ενημέρωση για όλα τα σχετικά ζητήματα.

Η πολυπλοκότητα αυτού του νόμου καθώς και η πρωτοποριακή του δομή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ  έχει τη δυνατότητα ο οφειλέτης να προσπαθήσει να υπαχθεί στις ευεργετικές του διατάξεις και να αποφύγει αναγκαστική εκτέλεση, πλειστηριασμό, πτώχευση και κλείσιμο της επιχείρησης καθιστούν αναγκαία τη σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση της διαδικασίας με συνεργασία νομικών και οικονομικών συμβούλων.

 Για περισσότερες πληροφορίες και προσωπικό ραντεβού επικοινωνείστε στα τηλ 210 8811903, 6932455478.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.