RSS

Tag Archives: gdpr

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

            Η προστασία των προσωπικών δεδομένων στη Χώρα μας, ως θεσμός και βασική αρχή, δεν πρωτοεμφανίστηκε με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας των Δεδομένων (Κανονισμός EU/2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης.04.2016). Προ της ισχύος του G.D.P.R. ο Νόμος Περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στην Ελλάδα ήταν ο Ν. 2472/1997, ο οποίος, αν και όχι εξίσου «πολύκροτος», προσέφερε παρά ταύτα ένα τηρουμένων των αναλογιών αυστηρό πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων.

            Το οποίο, με τη σειρά του, σημαίνει ότι παραβιάσεις στη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων από «εκτελούντες την επεξεργασία» συνεπάγεται τις σήμερα πλέον γνωστές αστικές, μεταξύ άλλων, ευθύνες αυτών, οι οποίες κατά κύριο λόγο συνεπάγονται το δικαίωμα του «υποκειμένου της επεξεργασίας» να επιδιώξει την αποζημίωσή του.

            Στην πολύ πρόσφατη υπ’ αριθμ. 921/2021 απόφαση του Α2΄ Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, αναγνωρίστηκε ακριβώς η υποχρέωση αποζημίωσης τραπεζικού ιδρύματος που «δεν μερίμνησε για την ασφαλή τήρηση [των προσωπικών δεδομένων] και δεν έλαβε τα κατάλληλα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα για την ασφάλεια των δεδομένων και την προστασία τους από αθέμιτη επεξεργασία»· πιο συγκεκριμένα, το πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο συνεργαζόταν ο ιδιώτης μεταβίβασε σε συνεργαζόμενη εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, της οποίας μάλιστα ήταν εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος, τα προσωπικά δεδομένα του ιδιώτη, πλην όμως εσφαλμένα, με αποτέλεσμα να αποσταλούν σε εσφαλμένη διεύθυνση έγγραφα και στοιχεία του ιδιώτη με ευαίσθητο περιεχόμενο, λειτουργώντας κατά παράβαση του τότε σε ισχύ Ν. 2472/1997. Εξαιτίας μάλιστα της συμπεριφοράς της αυτής, γνωστοποιήθηκαν τα ευαίσθητα αυτά στοιχεία σε τρίτο πρόσωπο.           Ως εκ τούτου, ο ιδιώτης αξίωσε την εύλογη αποζημίωσή του για την αδικοπρακτικής περιωπής συμπεριφορά της εκτελούσας την επεξεργασία Τράπεζας και της συνεργαζόμενης εταιρείας.

            Η προστασία των προσωπικών δεδομένων στην Ελλάδα δεν ξεκίνησε με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων ως προαναφέραμε. Παρά ταύτα, ο ως άνω Κανονισμός συστηματοποίησε και οργάνωσε σε μεγαλύτερο βαθμό τον μηχανισμό προστασίας των προσωπικών δεδομένων, με αποτέλεσμα, σήμερα, όταν ανακύπτει ζήτημα κακοδιαχείρισης προσωπικών δεδομένων εκ μέρους πιστωτικών ιδρυμάτων – κάτι το οποίο σε μία περίοδο όπου λόγω των μαζικών τιτλοποιήσεων οφειλών τα προσωπικά δεδομένα άγονται και φέρονται επίσης μαζικά, απαντάται πολύ συχνότερα – είναι σημαντικό οι συμβαλλόμενοι ιδιώτες να έχουν όχι απλώς τη βεβαιότητα ότι η παραβίαση των κανόνων ορθής διαχείρισης προσωπικών δεδομένων είναι αδικοπρακτική συμπεριφορά και επισύρει αποζημιώσεις.

            Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή στα τηλ: 2108811903, 6932455478.

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΑΤΡΟΤΗΤΑΣ ΤΕΚΝΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΑΤΡΟΤΗΤΑΣ ΤΕΚΝΟΥ ΕΚΤΟΣ ΓΑΜΟΥ

            Πλήθος νέων ζευγαριών, που είτε λόγω επιλογών ή ακόμα και λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν, αδυνατούν να προβούν σε τέλεση γάμου ή σύναψη συμφώνου συμβίωσης, μπορούν με μια απλή κίνηση να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα πατρότητας του τέκνου τους, του οποίου επίκειται η γέννηση.

Εάν πρόκειται για τέκνο, λοιπόν, εκτός γάμου, η πατρότητα αυτού μπορεί να αναγνωριστεί με ιδιωτικό συμφωνητικό, πριν ή μετά τη γέννηση, το περιεχόμενο του οποίου αποτυπώνεται σε συμβολαιογραφικό έγγραφο, που κατατίθεται στο αρμόδιο Ληξιαρχείο. Ταυτόχρονα, δε, μπορεί να κατατεθεί και αγωγή από τον πατέρα, για την επιμέλεια του τέκνου και τη γονική μέριμνα, επειδή σε περίπτωση γέννησης τέκνου χωρίς γάμο των γονέων και άνευ σχετικής συμφωνίας, η γονική μέριμνα ανήκει αποκλειστικά στην μητέρα.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το δικαστήριο θα κρίνει με βάση το συμφέρον του τέκνου.  Για αυτόν τον λόγο, επιβάλλεται η συμβουλή εξειδικευμένου δικηγόρου για τα εν λόγω ζητήματα, ώστε να είναι δυνατή η νομική κάλυψη του ζευγαριού στον μέγιστο βαθμό και να μπορεί να δοθεί ένα «πολύ – επίπεδο πακέτο βοήθειας», για να τελεσφορήσει θετικά και γρήγορα για το ζευγάρι η διαδικασία αναγνώρισης τέκνου εκτός γάμου.

Επίσης και πολύ σημαντικό: Τέκνο γεννημένο από έγγαμη τεκμαίρεται ότι είναι παιδί του συζύγου της,  επομένως ακόμα κι αν άλλος αναγνωρίσει με συμβολαιογραφικό έγγραφο το παιδί ως δικό του ΜΟΝΟ δικαστικά μπορεί να δοθεί άδεια να εγγραφεί ως τέκνο του άλλου αυτού και μετά από εξέταση dna.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο για ζητήματα που αφορούν αναγνώριση τέκνου εκτός γάμου στα τηλ: 210 8811903 και 6932455478.

 
 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Αλλαγή ληξιαρχικών πράξεων (ονόματα κλπ)

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ-ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ

Το δικηγορικό μας γραφείο αντιμετωπίζει με εξαιρετική επιτυχία εκατοντάδες υποθέσεις συνανθρώπων μας που αναγκάστηκαν να αιτηθούν την διόρθωση των Ληξιαρχικών Πράξεων που εκδόθηκαν λανθασμένα σε περιπτώσεις γεννήσεων, θανάτων, παρένθετης μητρότητας, γάμου κοκ. Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 14 του Ν. 344/1976 περί ληξιαρχικών πράξεων, «μεταβολές που επέρχονται στην κατάσταση του φυσικού προσώπου μετά τη σύνταξη των ληξιαρχικών πράξεων, ένεκα νομιμοποίησης, αναγνώρισης, αποκήρυξης, αμφισβήτησης, προσβολής της πατρότητας, υιοθεσίας τέκνου και λύσης υιοθεσίας, διαζυγίου, ακύρωσης γάμου, προσθήκης ή μεταβολής ονόματος, επωνύμου, ιθαγένειας, θρησκεύματος ή αλλαγής φύλλου, καταχωρίζονται στο περιθώριο της οικείας ληξιαρχικής πράξης, μέσα σε ένα (1) μήνα αφότου αυτές οι μεταβολές έλαβαν χώρα». Κατά την παρ. 3 του ίδιου άρθρου «Υπόχρεος προς δήλωση είναι ο διά αιτήσεως ή διά άλλης πράξεώς του προκαλέσας τη μεταβολή, ως και εκείνος του οποίου μεταβλήθηκε η αστική κατάσταση». Για τη διόρθωση των στοιχείων των ληξιαρχικών πράξεων απαιτείται τελεσίδικη δικαστική απόφαση και αρμόδιο είναι το Ειρηνοδικείο της περιφέρειας οπού εκδόθηκε η Ληξιαρχική Πράξη.

Αντίστοιχα χειριστήκαμε υποθέσεις αλλαγής τόσο κύριου ονόματος  όσο και επωνύμου ειδικά σε περιπτώσεις μαθητών που υπέπεσαν θύματα bulling στο σχολικό περιβάλλον ή ρατσιστικών σχολίων.

Τα απαραίτητα έγγραφα είναι:

1)Αντίγραφο  ληξιαρχικής πράξης.

2)Οποιοδήποτε έγγραφο αποδεικνύει το ακριβές λάθος της Ληξιαρχικής Πράξης (π.χ πιστοποιητικό γέννησης)

3) Οποιοδήποτε έγγραφο κατά περίπτωση χρήσιμο

Για περισσότερες πληροφορίες και προσωπικό ραντεβού με εξειδικευμένο δικηγόρο επικοινωνήστε στα τηλ 210 8811903, 6932455478

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,