RSS

Tag Archives: allodapos

Άδεια παραμονής αλλοδαπών «επί μακρόν διαμένοντες» στην Ελλάδα

ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙ ΜΑΚΡΟΝ ΔΙΑΜΕΝΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΗΣ

 

Με τον Ν. 4251/2014 οι πολίτες τρίτων χωρών- δηλαδή χωρών εκτός Ε.Ε.- που διαμένουν στην Ελλάδα, νόμιμα και αδιάλειπτα κατά τα τελευταία πέντε (5) έτη πριν την υποβολή της σχετικής αίτησης στο αρμόδιο όργανο και πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις σωρευτικά, μπορούν να επιτύχουν την χορήγηση σε αυτούς του καθεστώτος του επί μακρόν διαμένοντος και έτσι να νομιμοποιήσουν μόνιμα την παραμονή τους στην Ελλάδα.

Οι προϋποθέσεις που πρέπει σωρευτικά να συγκεντρώνει ο αλλοδαπός είναι να  :

α) διαθέτει επαρκές εισόδημα για να καλύπτει τις ανάγκες του ίδιου και της οικογένειάς του, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τις ετήσιες αποδοχές του αμειβόμενου με τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, προσαυξημένο κατά 10% για το σύνολο των συντηρούμενων μελών της οικογένειάς του, συνυπολογιζομένου τυχόν ποσού προερχόμενου από επίδομα τακτικής επιδότησης ανεργίας, όχι όμως και από προσφυγή στο σύστημα κοινωνικής αρωγής. Για τον υπολογισμό του  εισοδήματος λαμβάνονται υπόψη οι συνεισφορές των μελών της οικογένειας, ενώ για να χαρακτηριστεί το εισόδημα «τακτικό» πρέπει να εκπληρώνονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του αλλοδαπού,

β) διαθέτει πλήρη ασφάλιση ασθένειας ως προς το σύνολο των παροχών που καλύπτονται για τις αντίστοιχες κατηγορίες ασφαλισμένων ημεδαπών, η οποία καλύπτει και τα μέλη της οικογένειάς του, και

γ) πληροί τους όρους ένταξης στην ελληνική κοινωνία, όπως λ.χ. αποδεικνύει ότι διαθέτει επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας και γνώση στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού ή είναι κάτοχος δελτίου μόνιμης διαμονής ως μέλος οικογένειας Έλληνα ή υπάρχει σχετική εισήγηση από επιτροπή πολιτογράφησης ή διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα για δώδεκα (12) χρόνια ή κατέχει Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς.  

Υπό προϋποθέσεις, τόσο διαστήματα απουσίας όσο και περίοδοι διαμονής στην Ελλάδα λαμβάνονται υπόψη και προσμετρώνται κατά την υποβολή και εξέταση της αίτησης.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Αλλοδαποί-άδεια διαμονής-7ετία

        ΑΔΕΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

          Με τον Ν. 4332/2015 εισάγονται και ισχύουν ήδη σημαντικές αλλαγές σε ορισμένες διατάξεις του Κώδικα περί Μετανάστευσης  που ίσχυε μέχρι σήμερα (ν. 4251/2014), ώστε να διευκολύνεται- μεταξύ άλλων- η διαδικασία έκδοσης άδειας παραμονής σε πολίτες τρίτων χωρών στην Ελλάδα.

          Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθ. 19 του ν. 4251/2014, όπως τροποποιήθηκε, πολίτης τρίτης χώρας μπορεί να ζητήσει την έκδοση άδειας διαμονής διάρκειας δύο ετών και με δυνατότητα ανανέωσης, εφόσον διαμένει στην Ελλάδα για επτά (7) χρόνια και αποδεικνύει ότι έχει αναπτύξει ιδιαίτερους δεσμούς με τη χώρα, χωρίς να απαιτείται η κατοχή θεώρησης εισόδου (visa)! Ουσιαστικά θα πρέπει να αποδείξει την πραγματική διαμονή του και την επταετή συνεχή παραμονή του στη χώρα με έγγραφα βέβαιης χρονολογίας, τα οποία καθορίζει ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ωστόσο, δεν έχει την υποχρέωση για την προσκόμιση των εγγράφων αυτών εάν κατά την τελευταία δεκαετία πριν την υποβολή της αίτησης κατείχε για πέντε έτη άδεια διαμονής στην Ελλάδα.

          Με τον τρόπο αυτό, πολλοί συνάνθρωποί μας που έχουν δουλέψει και έχουν στήσει τη ζωή και τις οικογένειές τους στη χώρα μας μπορούν να νομιμοποιηθούν έστω κι αν θα πρέπει να ανανεώνουν την άδειά τους.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , ,