RSS

Tag Archives: Αδεια παραμονής

Άδεια παραμονής αλλοδαπών «επί μακρόν διαμένοντες» στην Ελλάδα

ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙ ΜΑΚΡΟΝ ΔΙΑΜΕΝΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΗΣ

 

Με τον Ν. 4251/2014 οι πολίτες τρίτων χωρών- δηλαδή χωρών εκτός Ε.Ε.- που διαμένουν στην Ελλάδα, νόμιμα και αδιάλειπτα κατά τα τελευταία πέντε (5) έτη πριν την υποβολή της σχετικής αίτησης στο αρμόδιο όργανο και πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις σωρευτικά, μπορούν να επιτύχουν την χορήγηση σε αυτούς του καθεστώτος του επί μακρόν διαμένοντος και έτσι να νομιμοποιήσουν μόνιμα την παραμονή τους στην Ελλάδα.

Οι προϋποθέσεις που πρέπει σωρευτικά να συγκεντρώνει ο αλλοδαπός είναι να  :

α) διαθέτει επαρκές εισόδημα για να καλύπτει τις ανάγκες του ίδιου και της οικογένειάς του, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τις ετήσιες αποδοχές του αμειβόμενου με τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, προσαυξημένο κατά 10% για το σύνολο των συντηρούμενων μελών της οικογένειάς του, συνυπολογιζομένου τυχόν ποσού προερχόμενου από επίδομα τακτικής επιδότησης ανεργίας, όχι όμως και από προσφυγή στο σύστημα κοινωνικής αρωγής. Για τον υπολογισμό του  εισοδήματος λαμβάνονται υπόψη οι συνεισφορές των μελών της οικογένειας, ενώ για να χαρακτηριστεί το εισόδημα «τακτικό» πρέπει να εκπληρώνονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του αλλοδαπού,

β) διαθέτει πλήρη ασφάλιση ασθένειας ως προς το σύνολο των παροχών που καλύπτονται για τις αντίστοιχες κατηγορίες ασφαλισμένων ημεδαπών, η οποία καλύπτει και τα μέλη της οικογένειάς του, και

γ) πληροί τους όρους ένταξης στην ελληνική κοινωνία, όπως λ.χ. αποδεικνύει ότι διαθέτει επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας και γνώση στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού ή είναι κάτοχος δελτίου μόνιμης διαμονής ως μέλος οικογένειας Έλληνα ή υπάρχει σχετική εισήγηση από επιτροπή πολιτογράφησης ή διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα για δώδεκα (12) χρόνια ή κατέχει Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς.  

Υπό προϋποθέσεις, τόσο διαστήματα απουσίας όσο και περίοδοι διαμονής στην Ελλάδα λαμβάνονται υπόψη και προσμετρώνται κατά την υποβολή και εξέταση της αίτησης.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Αλλοδαποί-άδεια διαμονής-7ετία

        ΑΔΕΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

          Με τον Ν. 4332/2015 εισάγονται και ισχύουν ήδη σημαντικές αλλαγές σε ορισμένες διατάξεις του Κώδικα περί Μετανάστευσης  που ίσχυε μέχρι σήμερα (ν. 4251/2014), ώστε να διευκολύνεται- μεταξύ άλλων- η διαδικασία έκδοσης άδειας παραμονής σε πολίτες τρίτων χωρών στην Ελλάδα.

          Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθ. 19 του ν. 4251/2014, όπως τροποποιήθηκε, πολίτης τρίτης χώρας μπορεί να ζητήσει την έκδοση άδειας διαμονής διάρκειας δύο ετών και με δυνατότητα ανανέωσης, εφόσον διαμένει στην Ελλάδα για επτά (7) χρόνια και αποδεικνύει ότι έχει αναπτύξει ιδιαίτερους δεσμούς με τη χώρα, χωρίς να απαιτείται η κατοχή θεώρησης εισόδου (visa)! Ουσιαστικά θα πρέπει να αποδείξει την πραγματική διαμονή του και την επταετή συνεχή παραμονή του στη χώρα με έγγραφα βέβαιης χρονολογίας, τα οποία καθορίζει ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ωστόσο, δεν έχει την υποχρέωση για την προσκόμιση των εγγράφων αυτών εάν κατά την τελευταία δεκαετία πριν την υποβολή της αίτησης κατείχε για πέντε έτη άδεια διαμονής στην Ελλάδα.

          Με τον τρόπο αυτό, πολλοί συνάνθρωποί μας που έχουν δουλέψει και έχουν στήσει τη ζωή και τις οικογένειές τους στη χώρα μας μπορούν να νομιμοποιηθούν έστω κι αν θα πρέπει να ανανεώνουν την άδειά τους.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , ,

Ιθαγένεια για αλλοδαπούς- Nationality

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ  ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

 Ύστερα από το πάγωμα του ν. 3838/2010, γνωστού και ως νόμου Ραγκούση, η κυβέρνηση με μια ενθαρρυντική πρωτοβουλία παρουσίασε το νέο νομοσχέδιο για την χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών.

Τα κυριότερα σημεία του νέου νομοσχεδίου που ψηφίστηκε επί της αρχής την 12.6.2015 στη Βουλή είναι τα εξής:

– Απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας λόγω γέννησης και φοίτησης στην Ελλάδα. Αφορά τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και οι ειδικότερες προϋποθέσεις είναι i) να έχουν εγγραφεί τουλάχιστον στην α΄ τάξη του Δημοτικού σχολείου και να εξακολουθούν την παρακολούθηση, ii) ένας τουλάχιστον γονέας να διέμενε νόμιμα στην Ελλάδα το λιγότερο 5 χρόνια πριν την γέννηση του παιδιού, iii) νόμιμη διαμονή αμφοτέρων των γονέων κατά την υποβολή της αίτησης, ενώ ο ένας τουλάχιστον πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένη κατηγορία άδειας διαμονής (πχ. να είναι ομογενής ή να έχει άδεια επί μακρόν διαμένοντος ή αόριστη ή άδεια δεκαετούς διάρκειας ή να κατέχει δελτίο πολιτικού πρόσφυγα).

– Απόκτηση ιθαγένειας λόγω φοίτησης στην Ελλάδα. Αφορά τα παιδιά που μπορεί και να μην γεννήθηκαν στη χώρα, αλλά έχουν ολοκληρώσει 9 τάξεις ελληνικού σχολείου ή το Γυμνάσιο και το Λύκειο (6 τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), εφόσον έχουν νόμιμη παραμονή.

Απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας λόγω αποφοίτησης από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αφορά παιδιά που έχουν αποφοιτήσει από ΑΕΙ ή ΤΕΙ και έχουν απολυτήριο ελληνικού Λυκείου, εφόσον παραμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.

Χρειάζονται πολλές διατυπώσεις βέβαια για να αποκτηθεί η ιθαγένεια,  η γραφειοκρατία εξακολουθεί να διέπει τη σχετική διαδικασία καθώς παρ’ όλες τις καινοτομίες στο νομικό πλαίσιο δεν διαφαίνεται η προοπτική διευκόλυνσης της απονομής της ιθαγένειας, δεδομένης και της υποστελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών.

 Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , ,

Buy real estate and get legal visa for ever!

REAL ESTATE PURCHASE BY NON EUROPEAN CITIZENS

AND OBTAINMENT OF RESIDENCE PERMIT

The past years, Greece, aiming to attract foreign investments especially by individuals and legal entities of third-countries outside of the European Union (e.g. Russia, China, Islamic Countries, Countries of South America etc), in an attempt for revenues influx, has proceeded to a series of legislative actions which simplify the procedure and reduce the restrictions and conditions under which someone could acquire real estate in Greece in the past, but also offer additional prerogatives to those interested, making this kind of investments particularly favorable and advantageous.

In particular, under laws 3978/2011 and 4146/2013 the procedure and the conditions required for a person or legal entity to acquire real estate in Greece is drastically simplified, while also those who already own or are intent to acquire or rent real estate in Greece, the value of which exceeds 250.000 euro, are given the opportunity in obtaining a 5year renewable residence permit for themselves and their families.

The main condition for the issuance of such residence permit is the value of the property which should exceed in total the amount of 250.000 euro. This right is offered to the owners of the property, provided that they are citizens of a third-country (non EE) along with the members of their families (i.e. spouse and children under the age of 18). In cases where the acquisition has taken place under a legal entity based in Greece or another EU country, as long as the entirety of company shares are owned by one person, he/she and their family also have the same right for obtainment of residence permit.

The potential investor is required to have been awarded a VISA, in order to be eligible to enter the country, under which subsequently the relevant residence permit will be issued. In relation to the acquisition of real estate in Greece, a special type of Visa can be obtained (Type D) which is issued for a one year period, offering the ability for multiple entrances and free movement in the member states of the Schengen Treaty. Nonetheless any holder of every type of Visa (e.g. Type C, Tourist or Professional Visa etc) or asylum applications is eligible for the above residence permit without restriction.

After the acquisition of the real estate, the owner is eligible for a residence permit, with an initial duration of five years, after which and provided that the beneficiary remains the owner or leaseholder of the property there is the option for multiple successive renewals, for five years each time.

The above residence permit does not provide a right to work (work permit), while the beneficiaries (property owner and his family members, i.e. spouse and underage children) have the right to access public education like every Greek citizen.

Our Law Firm handles on behalf of individuals and legal entities of third-countries the procedure for both the finding and purchase of real estate in Greece and also the issuance of Visa and obtainment of the relevant residence permits, provided that the total value of the property exceeds the amount of 250.000 euro.

Especially, our firm handles the finding of real estate opportunities under the specification and wishes of the interested investor in collaboration with real estate agencies in every part of Greece, provides legal check for the property to the land registry in order to ensure it is free of encumbrances, represents the client before the greek public Agencies and Services, collaborates with a Notary for the drafting of the contract and submits it to the land registry after the completion of the deal.

Additionally, our Firm handles the issuance of Visa in the name of the potential investor and in cases where the total value of the property exceeds the amount of 250.000 euro, we handle the procedure of collecting the required documents for the submission of the application for residence permit on behalf of the owner and his/her family, under which a 5 year legal residence permit is provided with a renewal option for as long as the real estate remains in his/her ownership.

Call us for more details and speak with a specific lawyer. Phone numbers: 0030 210 8811903, 0030 210 8251894.

 

Ετικέτες: , , , , , ,