RSS

Tag Archives: αδεια διαμονής

Άδεια παραμονής σε αλλοδαπούς

Από τις πλέον «δημοφιλείς» άδειες διαμονής, στο προστατευτικό καθεστώς της οποίας επιδιώκουν να υπαχθούν οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί, είναι αυτή που χορηγείται για εξαιρετικούς λόγους. Πρόκειται για μία άδεια διαμονής η οποία είναι δυνατόν να χορηγηθεί και σε αλλοδαπούς οι οποίοι επί του παρόντος είναι παράνομοι στη χώρα, ήτοι δεν έχουν νόμιμο τίτλο παραμονής σε ισχύ, γεγονός που την διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες, κι ευλόγως, την κάνει να φαίνεται περισσότερο προσβάσιμη.

Υπάρχουν τρεις περιπτώσεις τυπικών προσόντων που πρέπει να πληροί ο ενδιαφερόμενος που επιθυμεί να του χορηγηθεί η άδεια διαμονής:

  1. Εάν δεν του είχε χορηγηθεί ποτέ νόμιμος τίτλος, τότε θα πρέπει να έχει θεώρηση (VISA) ή άδεια εισόδου στη χώρα που να είχε χορηγηθεί τουλάχιστον τρία έτη πριν την υποβολή της αίτησης ή, διαφορετικά, έγγραφα τα οποία να αποδεικνύουν επταετή συνεχή διαμονή στη χώρα. Τα έγγραφα αυτά ορίζονται ως «βέβαιης χρονολογίας» και ουσιαστικά πρόκειται για επίσημα έγγραφα που εκδίδονται από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς (όπως πιστωτικά ιδρύματα), ώστε να αποδείξουν τη διαρκή αλληλεπίδραση του ενδιαφερόμενου με το κράτος. Τέτοια έγγραφα μπορεί να είναι επί παραδείγματι αποδεικτικά φοίτησης σε ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, προηγούμενες αιτήσεις για χορήγηση άδειας διαμονής, φορολογικά έγγραφα κλπ.

Εφ’ όσον αυτή η προϋπόθεση πληρούται, ο αιτών θα πρέπει να προσκομίσει μία σειρά εγγράφων, τα οποία θα πιστοποιούν την ανάπτυξη ιδιαίτερων δεσμών με τη χώρα. Τα έγγραφα αυτά, σε μεγάλο βαθμό μπορεί να ταυτίζονται με τα προηγούμενα. Αυτό που επιδιώκεται όμως να αποδειχθεί εν προκειμένω είναι η ύπαρξη ιδιαίτερων σχέσεων με τη χώρα, τη δραστηριοποίηση κι αλληλεπίδραση του αιτούντος με αυτήν και την εμφανή παρουσία του στην ελληνική οικονομική και φορολογική, κυρίως, πραγματικότητα. Σημαντικό, επίσης, έγγραφο στην παρούσα φάση αναδεικνύεται και κάθε πιστοποιητικό γλωσσομάθειας ή παρακολούθησης σχετικών μαθημάτων, ή και η ίδια η φοίτηση σε ελληνικό σχολείο.

  1. Εάν του είχε χορηγηθεί προηγούμενη άδεια διαμονής, για μικρότερο όμως διάστημα από τα πέντε (5) έτη, ο ενδιαφερόμενος καλείται να προσκομίσει αυτήν την άδεια, καθώς και τα ανωτέρω αναφερθέντα έγγραφα που αφορούν στην ανάπτυξη ιδιαίτερων δεσμών με τη χώρα. Προϋπόθεση απαραίτητη όμως τίθεται να μην έχει μεσολαβήσει από τη λήξη της άδειας διαμονής διάστημα μεγαλύτερο των δέκα (10) ετών. Επιπλέον, προστίθεται η υποχρέωση προσκόμισης εγγράφου ασφαλιστικής ικανότητας από δημόσιο φορέα. Ουσιαστικά, σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει η προϋπόθεση της επταετούς συνεχούς διαμονής.
  2. Εάν ο αιτών είχε προηγούμενη ή προηγούμενες άδειες διαμονής οι οποίες συνολικά έχουν διάρκεια πέντε (5) έτη, τότε απαλλάσσεται από την υποχρέωση να προσκομίσει έγγραφα που αποδεικνύουν την ανάπτυξη της σχέσης του με τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι μόνον με την προσκόμιση των οριστικών τίτλων διαμονής που του είχαν χορηγηθεί και του εγγράφου που αποδεικνύει την ασφαλιστική του ικανότητα, έχει δικαίωμα να λάβει άδεια για εξαιρετικούς λόγους, καθώς η ανάπτυξη δεσμών με τη χώρα θεωρείται δεδομένη. Ισχύει κι εδώ ο περιορισμός ότι το διάστημα από τη λήξη της τελευταίας άδειας διαμονής δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα δέκα (10) έτη.

Υπάρχει μία κρατούσα παρανόηση ως προς το συγκεκριμένο λόγο άδειας διαμονής, ότι δηλαδή, επειδή επιτρέπει σε αιτούντες που δεν έχουν σε ισχύ νόμιμο τίτλο παραμονής να καταθέσουν για τη χορήγηση της άδειας, είναι επίσης και εύκολο να χορηγηθεί τελικώς ο τίτλος. Αυτό όμως στην πρακτική δεν ισχύει, καθώς ο έλεγχος αυτού του δεσμού μεταξύ αιτούντος και της Ελλάδας είναι εκτεταμένος και η απόδειξή του πρέπει να συνοδεύεται από σειρά εγγράφων. Για αυτό είναι σκόπιμο οι ενδιαφερόμενοι να συμβουλεύονται κάποιον ειδικό προτού προβούν σε κατάθεση, ώστε να βεβαιώσουν τις πιθανότητες αποδοχής της αίτησής τους.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.

 

 

 

Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο 16/06/2017 in foreigners, Αλλοδαποί

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Άδεια διαμονής σε σύζυγο έλληνα

Μία από τις ιδιαίτερες άδειες διαμονής, οι οποίες ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών κι όχι στην μεταναστευτική υπηρεσία της αποκεντρωμένης διοίκησης, είναι αυτή που δίδεται στους συντρόφους Ελλήνων πολιτών ή πολιτών της Ε.Ε. Η διαδικασία έκδοσης, μολονότι φέρει ομοιότητες με την ευρύτερα γνωστή άδεια διαμονής ως σύζυγος έλληνα πολίτη, έχει διακριτές διαφορές, με κυριότερο το χρόνο για τον οποίο επιτρέπεται η παραμονή, ήτοι το ένα έτος για αρχική χορήγηση και δύο για ανανέωση.

Τα δικαιολογητικά για την απονομή της άδειας είναι τα εξής:

  1. Επικυρωμένο αντίγραφο ολόκληρου του διαβατηρίου του ενδιαφερόμενου
  2. Θεώρηση εισόδου (visa) η οποία πρέπει να είναι οπωσδήποτε σε ισχύ, το οποίο σημαίνει ότι σε ενδεχόμενο σύντομης λήξης αυτής, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επιδιώξει να κλείσει ραντεβού σε συντομότερο χρόνο κι, εάν η ημερομηνία του ραντεβού τεθεί σε μεταγενέστερο της λήξης χρόνο, να προβεί σε ανανέωση της visa. Χρήσιμη εδώ είναι η (έγκαιρη) συνδρομή έμπειρου δικηγόρου, ώστε να μην υπάρξει περίπτωση να βρεθεί ακάλυπτος ο ενδιαφερόμενος.
  3. Επικυρωμένο αντίγραφο της ταυτότητας του Έλληνα πολίτη
  4. Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα. Αυτή πρέπει να είναι τουλάχιστον ετήσια ιδιωτική, όμως μπορεί να είναι και υπό προϋποθέσεις δημόσια.
  5. Έγγραφα που αποδεικνύουν κοινή κατοικία. Εν προκειμένω, προτιμώνται κοινά μισθωτήρια ή συμβόλαια σπιτιού ή έστω κοινοί λογαριασμοί. Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος φιλοξενείται από το σύντροφό του ή τρίτο, θα πρέπει να προσκομιστεί υπεύθυνη δήλωση φιλοξενίας από τον κύριο του ακινήτου, όμως πρέπει να υπάρξει προσεκτικός χειρισμός ώστε να μην τεθεί λόγος αμφισβήτησης της κοινής διαμονής από την υπηρεσία.
  6. Αποδεικτικά έγγραφα της σταθερής σχέσης του αιτούντος με τον Έλληνα πολίτη. Εδώ χρειάζεται οπωσδήποτε η ληξιαρχική πράξη του συμφώνου και το συμβολαιογραφικό έγγραφο του συμφώνου, καθώς και λοιπά έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν επί παραδείγματος ανάληψη κοινών υποχρεώσεων, νομικών ή άλλων.

 

Η εμπιστοσύνη του νομοθέτη στη σχέση που δημιουργείται από το σύμφωνο συμβίωσης είναι μειωμένη συγκριτικά με αυτήν του γάμου, οπότε και απαιτούνται περισσότερα έγγραφα από ότι στην πρώτη περίπτωση, ενώ παράλληλα απονέμεται άδεια παραμονής μόνον για έναν χρόνο. Δεδομένου ότι η διαδικασία διαφέρει από αυτήν που ακολουθείται στην αποκεντρωμένη διοίκηση, συνιστάται στους ενδιαφερόμενους να συμβουλεύονται εξειδικευμένους δικηγόρους, οι οποίοι θα μπορούν να τους κατατοπίσουν τόσο ως προς τα έγγραφα που απαιτούνται, αλλά και ως προς τη διαδικασία, που είναι συχνό φαινόμενο να διαφοροποιείται τα διάφορα στάδιά της, με προσθήκη νέων παραβόλων, νέων απαιτούμενων δικαιολογητικών κοκ.

Είναι πολύ εύκολο να παραλειφθεί κάποιο έγγραφο είναι να χαθεί κάποια προθεσμία, επομένως  η συνεπής παρακολούθηση της υπόθεσης είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλισθεί η επιτυχής έκβαση της αίτησης, παρά τις ιδιαιτερότητες που έχει η διαδικασία έκδοσης της συγκεκριμένης άδειας παραμονής.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , ,

Άδεια διαμονής με σύμφωνο συμβίωσης-Επανένωση οικογένειας

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ  ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΣΕ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ Ε.Ε: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ «ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΠΡΟΣΗΚΟΝΤΩΣ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ»

 

Ο όρος της οικογένειας και στενότερα της οικογενειακής επανένωσής,  σύμφωνα με την ανακοίνωση της 17ης Ιουνίου 2008 όπως και το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο της 24 Σεπτεμβρίου 2008 για την μετανάστευση, ορίζεται ως ο «ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχημένης μετανάστευσης.  Όμως, όταν αναφερόμαστε στον θεσμό της οικογένειας, τις περισσότερες φορές  προϋποθέτει να υπάρχει παντρεμένο ζευγάρι, η/και τέκνα.

Ποιο είναι λοιπόν το καθεστώς των ανύπαντρων ζευγαριών, ήτοι αυτών που διατηρούν απλώς μία σταθερή σχέση? Μπορεί να δοθεί από τις Ελληνικές Αρχές, άδεια διαμονής στον σύντροφο του πολίτη Ε.Ε ή Έλληνα, με τον οποίο διατηρεί σταθερή σχέση προσηκόντως αποδεδειγμένη?

Τα μέλη της οικογενείας που δεν έχουν την ιθαγένεια ενός από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής  Ένωσης αποκτούν δικαιώματα ίδια με εκείνα του πολίτη που συνοδεύουν, αλλά φέρουν την υποχρέωση να κατέχουν θεώρηση σύντομης διαμονής, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) 539/2001.  Ο υπήκοος τρίτης  χώρας  λοιπόν, ο οποίος είναι σύντροφος πολίτη Ε.Ε ή Έλληνα μπορεί να λάβει θεώρηση εισόδου και να εισέλθει στην Ελλάδα μαζί με τον πολίτη της Ε.Ε ή τον Έλληνα, είτε να εισέλθει στην Ελλάδα προκειμένου να τον συναντήσει ή να συνενωθεί μαζί του. Η θεώρηση εισόδου, «θεώρηση SHENGEN» χορηγείται υπό την προϋπόθεση της προσκόμισης αποδεικτικών  στοιχείων της ύπαρξης της σχέσης, και δίνει το δικαίωμα διαμονής στην Ελλάδα για χρονικό διάστημα έως τρείς (3) μήνες. Επιπροσθέτως, οι υπήκοοι τρίτων χωρών που επιθυμούν να διαμείνουν στην Ελλάδα για περισσότερο από τρείς (3)μήνες, οφείλουν να υποβάλλουν αίτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών-Διεύθυνση Αλλοδαπών, εντός του επιτρεπόμενου χρόνου νόμιμης διαμονής τους στην Ελλάδα και εφόσον πιστοποιούν γραπτώς τη σταθερή σχέση τους  με τον πολίτη της Ένωσης ή τον Έλληνα και διατηρούν κοινή κατοικία μαζί του.

Συνεπώς, ως τεκμήρια της σταθερότητας των συντρόφων νοούνται:

-η καταχωρισμένη συμβίωση

-η ύπαρξη κοινού ή υιοθετημένου τέκνου του αιτούντος και του Έλληνα ή του πολίτη της Ένωσης

-η από κοινού ανάληψη μακροπρόθεσμων νομικών, οικονομικών ή κοινωνικών δεσμεύσεων

Σημαντικό είναι επίσης να επισημανθεί ότι ο υπήκοος τρίτης χώρας θα μπορέσει να αποκτήσει προσωποπαγές δικαίωμα διαμονής, εάν διέμενε στην Ελλάδα ως σύντροφος του πολίτη της Ε.Ε ή του Έλληνα για τρία (3) χρόνια τουλάχιστον πριν τη λήξη της συμβίωσης ή τον θάνατο του πολίτη της Ένωσης ή του Έλληνα, ή την αναχώρηση του από τη χώρα ή εάν πληροί της προϋποθέσεις ανανέωσης της άδειας διαμονής του, βάσει των διατάξεων του Κώδικα Μετανάστευσης.

Η άδεια διαμονής σε σύντροφο πολίτη ΕΕ ή Έλληνα, με τον οποίο διατηρεί σταθερή σχέση προσηκόντως αποδεδειγμένη έχει:

-διάρκεια ισχύος ενός (1) έτους με ανανέωση για δύο (2) έτη

-δίνει πρόσβαση σε μισθωτή εργασία

Όπως κατανοούμε λοιπόν, ο όρος της συμβίωσης και της συντροφικότητας, χωρίς να υπάρχει σύναψη γάμου μεταξύ των δύο συντρόφων, δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την χορήγηση αδειών διαμονής στους υπηκόους τρίτων χωρών, που απλά συζούν και έχουν μακροχρόνια σχέση με τον σύντροφό τους. Τόσο το ημεδαπό μας δίκαιο όσο και το Ευρωπαϊκό δίκαιο, αποδέχονται πλήρως τον θεσμό  του σύμφωνου συμβίωσης, ανοίγοντας έτσι καινούργιους και πιο φρέσκους ορίζοντες στον πολύτιμο όρο «οικογένεια».

 

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Άδεια παραμονής αλλοδαπών «επί μακρόν διαμένοντες» στην Ελλάδα

ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙ ΜΑΚΡΟΝ ΔΙΑΜΕΝΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΗΣ

 

Με τον Ν. 4251/2014 οι πολίτες τρίτων χωρών- δηλαδή χωρών εκτός Ε.Ε.- που διαμένουν στην Ελλάδα, νόμιμα και αδιάλειπτα κατά τα τελευταία πέντε (5) έτη πριν την υποβολή της σχετικής αίτησης στο αρμόδιο όργανο και πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις σωρευτικά, μπορούν να επιτύχουν την χορήγηση σε αυτούς του καθεστώτος του επί μακρόν διαμένοντος και έτσι να νομιμοποιήσουν μόνιμα την παραμονή τους στην Ελλάδα.

Οι προϋποθέσεις που πρέπει σωρευτικά να συγκεντρώνει ο αλλοδαπός είναι να  :

α) διαθέτει επαρκές εισόδημα για να καλύπτει τις ανάγκες του ίδιου και της οικογένειάς του, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τις ετήσιες αποδοχές του αμειβόμενου με τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, προσαυξημένο κατά 10% για το σύνολο των συντηρούμενων μελών της οικογένειάς του, συνυπολογιζομένου τυχόν ποσού προερχόμενου από επίδομα τακτικής επιδότησης ανεργίας, όχι όμως και από προσφυγή στο σύστημα κοινωνικής αρωγής. Για τον υπολογισμό του  εισοδήματος λαμβάνονται υπόψη οι συνεισφορές των μελών της οικογένειας, ενώ για να χαρακτηριστεί το εισόδημα «τακτικό» πρέπει να εκπληρώνονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του αλλοδαπού,

β) διαθέτει πλήρη ασφάλιση ασθένειας ως προς το σύνολο των παροχών που καλύπτονται για τις αντίστοιχες κατηγορίες ασφαλισμένων ημεδαπών, η οποία καλύπτει και τα μέλη της οικογένειάς του, και

γ) πληροί τους όρους ένταξης στην ελληνική κοινωνία, όπως λ.χ. αποδεικνύει ότι διαθέτει επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας και γνώση στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού ή είναι κάτοχος δελτίου μόνιμης διαμονής ως μέλος οικογένειας Έλληνα ή υπάρχει σχετική εισήγηση από επιτροπή πολιτογράφησης ή διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα για δώδεκα (12) χρόνια ή κατέχει Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς.  

Υπό προϋποθέσεις, τόσο διαστήματα απουσίας όσο και περίοδοι διαμονής στην Ελλάδα λαμβάνονται υπόψη και προσμετρώνται κατά την υποβολή και εξέταση της αίτησης.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Αλλοδαποί-άδεια διαμονής-7ετία

        ΑΔΕΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

          Με τον Ν. 4332/2015 εισάγονται και ισχύουν ήδη σημαντικές αλλαγές σε ορισμένες διατάξεις του Κώδικα περί Μετανάστευσης  που ίσχυε μέχρι σήμερα (ν. 4251/2014), ώστε να διευκολύνεται- μεταξύ άλλων- η διαδικασία έκδοσης άδειας παραμονής σε πολίτες τρίτων χωρών στην Ελλάδα.

          Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθ. 19 του ν. 4251/2014, όπως τροποποιήθηκε, πολίτης τρίτης χώρας μπορεί να ζητήσει την έκδοση άδειας διαμονής διάρκειας δύο ετών και με δυνατότητα ανανέωσης, εφόσον διαμένει στην Ελλάδα για επτά (7) χρόνια και αποδεικνύει ότι έχει αναπτύξει ιδιαίτερους δεσμούς με τη χώρα, χωρίς να απαιτείται η κατοχή θεώρησης εισόδου (visa)! Ουσιαστικά θα πρέπει να αποδείξει την πραγματική διαμονή του και την επταετή συνεχή παραμονή του στη χώρα με έγγραφα βέβαιης χρονολογίας, τα οποία καθορίζει ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ωστόσο, δεν έχει την υποχρέωση για την προσκόμιση των εγγράφων αυτών εάν κατά την τελευταία δεκαετία πριν την υποβολή της αίτησης κατείχε για πέντε έτη άδεια διαμονής στην Ελλάδα.

          Με τον τρόπο αυτό, πολλοί συνάνθρωποί μας που έχουν δουλέψει και έχουν στήσει τη ζωή και τις οικογένειές τους στη χώρα μας μπορούν να νομιμοποιηθούν έστω κι αν θα πρέπει να ανανεώνουν την άδειά τους.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , ,

Ιθαγένεια για αλλοδαπούς- Nationality

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ  ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

 Ύστερα από το πάγωμα του ν. 3838/2010, γνωστού και ως νόμου Ραγκούση, η κυβέρνηση με μια ενθαρρυντική πρωτοβουλία παρουσίασε το νέο νομοσχέδιο για την χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών.

Τα κυριότερα σημεία του νέου νομοσχεδίου που ψηφίστηκε επί της αρχής την 12.6.2015 στη Βουλή είναι τα εξής:

– Απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας λόγω γέννησης και φοίτησης στην Ελλάδα. Αφορά τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και οι ειδικότερες προϋποθέσεις είναι i) να έχουν εγγραφεί τουλάχιστον στην α΄ τάξη του Δημοτικού σχολείου και να εξακολουθούν την παρακολούθηση, ii) ένας τουλάχιστον γονέας να διέμενε νόμιμα στην Ελλάδα το λιγότερο 5 χρόνια πριν την γέννηση του παιδιού, iii) νόμιμη διαμονή αμφοτέρων των γονέων κατά την υποβολή της αίτησης, ενώ ο ένας τουλάχιστον πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένη κατηγορία άδειας διαμονής (πχ. να είναι ομογενής ή να έχει άδεια επί μακρόν διαμένοντος ή αόριστη ή άδεια δεκαετούς διάρκειας ή να κατέχει δελτίο πολιτικού πρόσφυγα).

– Απόκτηση ιθαγένειας λόγω φοίτησης στην Ελλάδα. Αφορά τα παιδιά που μπορεί και να μην γεννήθηκαν στη χώρα, αλλά έχουν ολοκληρώσει 9 τάξεις ελληνικού σχολείου ή το Γυμνάσιο και το Λύκειο (6 τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), εφόσον έχουν νόμιμη παραμονή.

Απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας λόγω αποφοίτησης από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αφορά παιδιά που έχουν αποφοιτήσει από ΑΕΙ ή ΤΕΙ και έχουν απολυτήριο ελληνικού Λυκείου, εφόσον παραμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.

Χρειάζονται πολλές διατυπώσεις βέβαια για να αποκτηθεί η ιθαγένεια,  η γραφειοκρατία εξακολουθεί να διέπει τη σχετική διαδικασία καθώς παρ’ όλες τις καινοτομίες στο νομικό πλαίσιο δεν διαφαίνεται η προοπτική διευκόλυνσης της απονομής της ιθαγένειας, δεδομένης και της υποστελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών.

 Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , ,

visa D Θεώρηση άδειας παραμονής

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ (VISA τύπου D)

Για την έκδοση της 5ετούς άδειας διαμονής λόγω αγοράς/μίσθωσης ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα αξίας άνω των 250.000 ευρώ απαιτείται η προγενέστερη εξασφάλιση από τον ενδιαφερόμενο θεώρησης εισόδου στη χώρα.

Η θεώρηση εισόδου τύπου D προσφέρει τα περισσότερα πλεονεκτήματα, καθώς ο ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας στα κράτη μέλη της διεθνούς συνθήκης Σένγκεν με δυνατότητα πολλαπλών εισόδων, ενώ η διάρκεια ισχύος της εκτείνεται έως το ένα έτος. Παρ’ όλα αυτά δικαίωμα απόκτησης άδειας διαμονής έχουν και οι κάτοχοι θεωρήσεων εισόδου διαφορετικού τύπου καθώς και οι αιτούντες άσυλο.

Προϋποθέσεις και δικαιολογητικά

Σε ό,τι αφορά τη θεώρηση εισόδου τύπου D, αρμόδια υπηρεσία απονομής είναι τα ελληνικά προξενεία της χώρας διαμονής του αιτούντος. Ο ενδιαφερόμενος πολίτης τρίτης χώρας που επιθυμεί να λάβει εθνική θεώρηση εισόδου μακράς διαρκείας (τύπου D) πρέπει να εμφανιστεί αυτοπροσώπως ενώπιον της προξενικής αρχής, να υποβάλλει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, να υποβληθεί σε συνέντευξη προκειμένου να διαπιστωθεί ο σκοπός εισόδου και παραμονής στην Ελλάδα και τέλος να καταβάλει τα απαιτούμενα τέλη.

Τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά είναι τα κάτωθι:

  1. i. Συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο έντυπο αίτησης για τη χορήγηση θεώρησης εισόδου μακράς διαρκείας, συνοδευόμενη από μια σχετικά πρόσφατη, έγχρωμη φωτογραφία.
  2. ii. Εν ισχύ διαβατήριο ή άλλο επίσημο ταξιδιωτικό έγγραφο. Το έγγραφο θα πρέπει να έχει εκδοθεί εντός της προηγούμενης δεκαετίας, να περιέχει τουλάχιστον δύο κενές σελίδες και η διάρκεια ισχύος του να εκτείνεται τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την προβλεπόμενη ημερομηνία αναχώρησης από την επικράτεια του κράτους παραμονής.

iii. Πιστοποιητικό ποινικού μητρώου των αλλοδαπών αρχών με το οποίο να πιστοποιείται η ποινική κατάσταση του αιτούντος στη χώρα κατοικίας του. Στις περιπτώσεις όπου υφίσταται τελεσίδικη δικαστική απόφαση γίνεται κατά περίπτωση αξιολόγηση από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο αιτών αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια της Ελλάδας.

  1. iv. Ιατρικό πιστοποιητικό από αναγνωρισμένο κρατικό ή ιδιωτικό φορέα, από το οποίο να προκύπτει ότι ο αιτών δεν πάσχει από κάποια μεταδοτική νόσο και εν γένει δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
  2. v. Έγγραφα ταξιδιωτικής ασφάλισης με διάρκεια ισχύος ίση με τη χορηγούμενη θεώρηση, για την κάλυψη εξόδων που ενδέχεται να προκύψουν υπό περιπτώσεις κατά την παραμονή του αιτούντος στο κράτος εισόδου.

Η αρμόδια προξενική αρχή υπό περιπτώσεις και προκειμένου να διαπιστώσει και να διασφαλίσει την πλήρωση όλων των προϋποθέσεων για την απονομή θεώρησης εισόδου τύπου D, ενδέχεται να ζητήσει επιπλέον έγγραφα από τον αιτούντα, πέραν των ως άνω αναφερομένων. 

Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές επικοινωνήστε μαζί μας και μιλήστε με  εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ.  0030 2108811903, 00308251894, 00306932455478

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , ,