RSS

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

12 Μάι.

ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:

Ως ενδοοικογενειακή βία ορίζεται, σύμφωνα με το άρθ. 1 § 1 του Ν. 3500/2006, η τέλεση αξιόποινης πράξης  σε βάρος συνοικούντος μέλους της οικογένειας. Συγκεκριμένα, στην παρ. 2 του ανωτέρω νόμου ως οικογένεια θεωρείται:

Α) η κοινότητα που, ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει συγκατοίκηση, συγκροτείται από συζύγους ή γονείς και συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας και τα εξ υιοθεσίας τέκνα τους,  

Β) εφόσον συνοικούν, οι συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι τέταρτου βαθμού και πρόσωπα των οποίων επίτροπος, δικαστικός παραστάτης ή ανάδοχος γονέας έχει ορισθεί μέλος της οικογένειας, καθώς και κάθε ανήλικο πρόσωπο που συνοικεί στην οικογένεια και 

Γ) ο/η μόνιμος/η σύντροφος και τα τέκνα, κοινά ή ενός εξ αυτών, εφόσον τα πρόσωπα αυτά συνοικούν, όπως και οι τέως σύντροφοι. 

Επιπροσθέτως οι διατάξεις του νόμου περί ενδοοικογενειακής βίας εφαρμόζονται εκτός από τους τέως συζύγους και στα μέρη συμφώνου συμβίωσης που έχει λυθεί, καθώς και στους πρώην μόνιμους συντρόφους

Ποια αδικήματα περιλαμβάνει η ενδοοικογενειακή βία;

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Ν. 3500/2006 :

« 1. Το μέλος της οικογένειας το οποίο προξενεί σε άλλο μέλος αυτής σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας του, υπό την έννοια του εδαφίου α’ της παρ. 1 του άρθρου 308 του Ποινικού Κώδικα, ή με συνεχή συμπεριφορά προξενεί εντελώς ελαφρά κάκωση ή βλάβη της υγείας του, με την έννοια του εδαφίου β’ της παραπάνω διάτα­ξης, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, ενός έτους.

2.  Αν η πράξη της πρώτης παραγράφου είναι δυνα­τόν να προκαλέσει στο θύμα κίνδυνο για τη ζωή του ή βαριά σωματική βλάβη, επιβάλλεται φυλάκιση, τουλά­χιστον, δύο ετών. Αν επακολουθήσει βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση του θύματος, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Αν ο υπαίτιος επεδίωκε ή γνώριζε και αποδέχθηκε το αποτέλεσμα της πράξης του, τιμωρείται με κάθειρξη.

3. Αν η πράξη της πρώτης παραγράφου τελέσθηκε σε βάρος εγκύου ή σε βάρος μέλους της οικογένειας το οποίο, από οποιαδήποτε αιτία, είναι ανίκανο να αντι­σταθεί, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο ετών και αν η πράξη τελέσθηκε ενώπιον ανήλικου μέλους της οικογένειας, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, ενός έτους.

4. Αν η πράξη της πρώτης παραγράφου συνιστά μεθο­δευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωμα­τικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία, ή ψυχικού πόνου, ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, ιδίως με την παρατεταμένη απομόνωση του θύματος, επιβάλ­λεται κάθειρξη. Αν το θύμα είναι ανήλικος, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. 

5. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων εφαρ­μόζονται αντίστοιχα και όταν ο δράστης εργάζεται σε φορέα παροχής κοινωνικής μέριμνας, η δε πράξη του στρέφεται σε βάρος προσώπου, το οποίο δέχεται τις υπηρεσίες του φορέα αυτού.»

Πώς μπορεί να αμυνθεί το θύμα ενδοοικογενειακής βλάβης:

Μόλις «συνειδητοποιήσει» κάποιος ότι είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας θα πρέπει να καταφύγει στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και να υποβάλλει καταγγελία/ αναφορά, χωρίς να καταβάλει παράβολο, εφόσον πρόκειται για αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα στο οποίο μάλιστα εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία και δεν είναι απαραίτητη η κατάθεση μήνυσης. Στη συνέχεια η Αστυνομία υποδεικνύει στο θύμα μονάδα εξέτασης προκειμένου το θύμα να εξεταστεί δωρεάν από ιατροδικαστή.

Παράλληλα το θύμα για να διασφαλίσει την προστασία του από τον θύτη θα πρέπει να αποταθεί σε δικηγόρο προκειμένου να προβεί στις παρακάτω νομικές ενέργειες: να καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία θα ζητείται η απομάκρυνση του δράστη από την οικογενειακή στέγη, η μετοίκησή του καθώς και η απαγόρευση προσέγγισης του θύματος, του παιδιού (αν έχει ασκήσει βία και στο παιδί), της κατοικίας του θύματος, της εργασίας του ή των στενών συγγενών του, το σχολείο του παιδιού ή τις δραστηριότητές του, κτλ. Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων μπορεί να σωρευθεί και αίτημα προσωρινής διαταγής, με την οποία το θύμα αιτείται επί της ουσίας την έκδοση προσωρινής δικαστικής απόφασης, η οποία εκδίδεται εντός 2 – 3 ημερών και ισχύει μέχρι την εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων. Επιπλέον, να αναφερθεί ότι σε περίπτωση που έχει ασκηθεί βία σε βάρος του παιδιού ή ενώπιον του, θεμελιώνεται ο λόγος της κακής άσκησης της επιμέλειας, επομένως σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να αφαιρεθεί και η γονική μέριμνα. Μετά από τις παραπάνω ενέργειες κρίσιμο είναι να ρυθμιστούν τα ζητήματα της επιμέλειας, επικοινωνίας και διατροφής του τέκνου.

Επίσης για όλα αυτά ανοίγονται και ποινικές δίκες-καταδίκες.

Τέλος, όσον αφορά στις δικαστικές ενέργειες το θύμα μπορεί να ασκήσει κατά του θύτη και αγωγή αποζημίωσης λόγω ηθικής βλάβης.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο για ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας στα τηλ: 210 8811903 και 6932455478.

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: