RSS

Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται δεκτή η αποποίηση κληρονομιάς μετά την πάροδο της τετράμηνης προθεσμίας αποποίησης

15 Μαρ.

Στη περίπτωση θανάτου συγγενικού προσώπου, ακόμα και μακρινού, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι από τη στιγμή που δεν εκκινούν τη διαδικασία αποδοχής κληρονομιάς, δεν θα επέχουν και καμία ευθύνη ως προς τα χρέη του θανόντος συγγενή τους. Η εσφαλμένη αυτή αντίληψη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πλέον λόγω της οικονομικής κρίσης πολλές κληρονομιές είναι υπερχρεωμένες, έχει ως αποτέλεσμα πολύ συχνά οι κληρονόμοι να βρίσκονται βεβαρημένοι με τα χρέη της κληρονομιάς.

Σύμφωνα με το ισχύον στην Ελλάδα κληρονομικό δίκαιο, από τη στιγμή του θανάτου του κληρονομουμένου, οι κληρονόμοι του αποκτούν αμέσως και χωρίς καμία άλλη διαδικαστική ενέργεια την κληρονομιά του δηλ περιουσιακά στοιχεία και χρέη. Ωστόσο, ο νόμος τους δίνει τη δυνατότητα μέσα σε προθεσμία τεσσάρων (4) μηνών από την γνώση του θανάτου του κληρονομουμένου αλλά και τη γνώση του τρόπου με τον οποίο καλείται ο κληρονόμος στην κληρονομιά (διαθήκη, εξ αδιαθέτου),   να προβούν σε αποποίηση. Η αποποίηση γίνεται με δήλωση στο γραμματέα του Δικαστηρίου της κληρονομιάς. Αν, όμως, παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή, τότε συνάγεται σιωπηρώς ότι ο κληρονόμος δεν ήθελε την αποποίηση, οπότε και θεωρείται ότι αυτός αποδέχτηκε την κληρονομιά, ακόμα και αν αυτή αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος της από χρέη!!

Τι γίνεται σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η τετράμηνη προθεσμία αποποίησης της κληρονομίας:

1.         Να ασκήσει αγωγή ακύρωσης της πλασματικής αποδοχής κληρονομίας  επικαλούμενος ότι δεν γνώριζε ότι είναι κληρονόμος είτε διότι αγνοούσε το γεγονός του θανάτου του συγγενικού του προσώπου, είτε διότι αγνοούσε την ύπαρξη διαθήκης ή ότι ο εγγύτερος κληρονόμος έχει αποποιηθεί οπότε η κληρονομία υπάγεται σε εκείνον.

2.         Ο κληρονόμος δεν μπορούσε να γνωρίζει τις νομικές διατάξεις σχετικά με την ύπαρξη, αποδοχή και την αποποίηση της κληρονομιάς

Διαφορετική είναι η περίπτωση όταν ο κληρονόμος γνωρίζει μεν ότι είναι κληρονόμος, αλλά λόγω πλάνης, απάτης ή απειλής έχει αποδεχθεί ή αποποιηθεί ενώ έχει λανθασμένες πληροφορίες. Η πλάνη περί του παθητικού (χρεών) της περιουσίας δεν θεωρείται ουσιώδης και απορρίπτεται.   

Στην περίπτωση που έχει πλάνη ουσιώδη ή λόγω απάτης ή απειλής αποδέχθηκε ή αποποιήθηκε ο κληρονόμος μπορεί εντός έξι μηνών από τη στιγμή που θα μάθει τα περί πλάνης, απάτης, απειλής  να ασκήσει στο αρμόδιο δικαστήριο αγωγή ακύρωσης της αποδοχής ή αποποίησης του, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1857 του Α.Κ.

             Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894 και 6932 455478.

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: