RSS

Ακυρώνονται οι πλειστηριασμοί από τα funds

03 Φεβ.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

            Με κομμένη την ανάσα αναμένουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία θα κρίνει εάν και κατά πόσο νομίμως οι εταιρείες διαχείρισης (servicers) έχουν κινήσει διαδικασία εκτέλεσης και πλειστηριασμού σε βάρος της ακίνητης περιουσίας των οφειλετών τους, λόγω της νομικής παθογένειας που έχει δημιουργήσει η επιλογή των funds και των servicers να αναλαμβάνουν τις οφειλές με διαδικασία τιτλοποίησης σύμφωνα με τον παλαιό ν. 3156/2003 κι όχι τον πιο πρόσφατο και τεθέντα για το σκοπό αυτό ακριβώς νόμο 4354/2015 για τα κόκκινα δάνεια, για τους δικούς τους, προφανώς, λόγους.

            Μολονότι μία μερίδα των σχολιαστών  θεωρούν ως δεδομένη την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και δη θετική υπέρ των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων – υπενθυμίζεται ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εξέφρασε δημόσια την σχετική πεποίθησή του –  προδικάζοντας το αποτέλεσμα με κριτήρια όχι νομικά, αλλά δικαιοπολιτικά και θέτοντας ως προτεραιότητα και μείζον ζήτημα το πλήγμα της αγοράς από τις δυσχέρειες που έχει προκαλέσει στους πλειστηριασμούς η υπ’ αριθμ. 822/2022 απόφαση του Αρείου Πάγου (η οποία στρεφόταν κατά των servicers και των funds), η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων παρουσιάζει μία πολύ διαφορετική εικόνα:

            Μέχρι σήμερα, έχουν βγει δεκάδες αποφάσεις από Δικαστήρια ανά την Επικράτεια, Πρωτοδικεία αλλά και Εφετεία, τα οποία λαμβάνουν κατά μεγάλο μέρος σαφή θέση κατά των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και πιθανολογούν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας θα διαπιστώσει, ομοίως, το μη σύννομο της νομιμοποίησης των εταιρειών διαχείρισης για την ανάληψη ενεργειών εκτέλεσης σε βάρος των οφειλετών, με πιο πρόσφατη την υπ’ αριθμ. 25/2023 απόφαση του Εφετείου Αθηνών που ομοίως έκρινε ότι ο Ν. 3156/2003 ουδόλως χορηγεί το δικαίωμα στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων να νομιμοποιούνται ενώπιον των Ελληνικών Δικαστηρίων και να εκπλειστηριάζουν ακίνητα των οφειλετών.

           Εν κατακλείδι, είναι γεγονός ότι, παρά την διάκριση της δικαστικής εξουσίας από τις πολιτειακές, το ζήτημα της νομιμοποίησης των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων δεν είναι σε καμία περίπτωση απλώς νομικό, καθώς άπτεται ζητημάτων οικονομικών και δικαιοπολιτικών.

            Επίσης, πρέπει να καταστεί σαφές ότι λόγω της συνθετότητας του ζητήματος, και σύμφωνα με την εμπειρία, η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε μερικούς μήνες, οπότε προς το παρόν συστήνεται υπομονή στους δανειολήπτες. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι, παρά τις διάφορες εξαγγελίες θεσμικών φορέων, η Ελληνική Δικαιοσύνη μέχρι σήμερα αποδεικνύει κατ’ επανάληψη ότι τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη, καθώς πολύ μεγάλη μερίδα Δικαστηρίων, Πρωτοδικείων αλλά και Εφετείων, τηρούν μέχρι τώρα τη γραμμή της υπ’ αριθμ. 822/2022 απόφασης του Αρείου Πάγου.

Τονίζουμε ότι εάν δεν προσφύγει εμπρόθεσμα ο δανειολήπτης με ανακοπή κατά του πλειστηριασμού δεν ακυρώνεται από μόνος του ούτε εκ των υστέρων είναι σίγουρο ότι θα ανατραπεί. Όλα πρέπει να γίνονται με αποφάσεις δικαστηρίων νόμιμα, εμπρόθεσμα και προσηκόντως από έμπειρους νομικούς.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο -διαμεσολαβητή για διάσωση περιουσίας κι αποφυγή πλειστηριασμών στα τηλ: 2108811903, 6932455478.

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: