Σύμφωνα με στοιχεία της Εισαγγελίας, τα καταγγελμένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας πληθαίνουν μέρα με την ημέρα. Δεν είναι απλά «σημεία των καιρών», αλλά με τις διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο και την ενημέρωση από φορείς και κοινωνικές δομές, πολλά είναι πλέον τα θύματα που σπάνε την σιωπή τους και αναζητούν βοήθεια.
Πρόσφατα η κυβέρνηση κατέθεσε αιτιολογική της έκθεση στη Βουλή με την οποία συστήνει ένα νέο πρόγραμμα με την επωνυμία ΚΟΜΒΙΟΝ ΠΑΝΙΚΟΥ (panic botton), το οποίο απευθύνεται στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση πρόκειται για μία εφαρμογή την οποία θα μπορούν να κατεβάσουν τα θύματα στα κινητά τους, μέσω της οποίας θα μπορούν να ειδοποιήσουν την αστυνομία, με ασφάλεια και χωρίς να γίνει αντιληπτό από τον θύτη, σε περίπτωση που βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου ή απειλής της ζωής τους ή της σωματικής τους ακεραιότητας.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση της Κυβέρνησης θα εφαρμοστεί πιλοτικά μέχρις ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος προκειμένου να μεταβεί στην καθολική εφαρμογή του. Το πρόγραμμα panic botton απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης, καθώς τα θύματα αυτά είτε εξακολουθούν να συνοικούν με τον δράστη, είτε λόγω της οικογενειακής σχέσης τους, αναγκάζονται να βρίσκονται διαρκώς σε εγγύτητα μαζί του. Για την προστασία των θυμάτων είναι σημαντικό να διευκολύνεται η άμεση και ασφαλής προσβασιμότητά τους σε αστυνομικές αρχές.
Το «κουμπί πανικού» θεσπίζεται προκειμένου να αποσοβηστεί ένα περιστατικό βίας ή απειλής προς το θύμα. Σε κάθε περίπτωση, στη συνέχεια, το θύμα θα πρέπει να ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα βρεθεί αντιμέτωπο με περιστατικό βίαιης συμπεριφοράς, «σταματώντας» τον δράστη το πρώτον με την υποβολή έγκλησης σε κάποιο αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια με την εκκίνηση διαδικασίας ασφαλιστικών μέτρων για να διασφαλιστεί η προστασία του θύματος από ενδεχόμενη μελλοντική επίθεση του δράστη.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο για ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας στα τηλ: 210 8811903 και 6932455478.