Αφορά και τις εργοδοτικές εισφορές.
Η διάταξη που υιοθετεί τη 10ετή παραγραφή των ασφαλιστικών εισφορών σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 1833/2021 απόφασης του ΣτΕ (από 20ετή που ισχύει σήμερα στα περισσότερα ταμεία) εντάσσεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση. Η διάταξη αυτή αφορά και τις εργοδοτικές εισφορές. Παραγραφή στην 10ετία, σημαίνει ότι αν περάσουν 10 χρόνια μεταξύ «γέννησης» ενός χρέους και της βεβαίωσής του από τον e-ΕΦΚΑ χωρίς άλλη ενόχληση έως σήμερα, τότε δεν υφίσταται χρέος. Από την 1η Ιανουαρίου 2027 η παραγραφή των μη βεβαιωμένων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ γίνεται πενταετής, με εναρμόνιση των χρονικών ορίων παραγραφής των ασφαλιστικών οφειλών με ό,τι ισχύει για τις φορολογικές οφειλές.
Οι εν λόγω οφειλές δεν έχουν βεβαιωθεί εγκαίρως από το αρμόδιο ασφαλιστικό Ταμείο εντός 10ετίας ή/και δεν έχουν ασκηθεί εγκαίρως διακοπτικά της παραγραφής μέτρα, όπως είναι τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (πλειστηριασμοί κλπ). Θα πρέπει δηλαδή να έχει παρέλθει 10ετία πριν την βεβαίωση της οφειλής ή στη συνέχεια μέχρι την ενεργοποίηση των αναγκαστικών μέτρων. Η 10ετία παραγραφής ξαναρχίζει και μετρά μετά από κάθε διακοπτική κίνηση της Διοίκησης (βεβαίωση, αναγκαστικά μέτρα κλπ).
Ποιοι αναμένεται να μην υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση: α) Όσοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων και στις άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν το 2015, 2017 και 2019, β) Όσοι έλαβαν ενημέρωση από το ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ ότι οφείλουν είτε με δική τους πρωτοβουλία είτε με πρωτοβουλία του φορέα. Δηλαδή εάν ο ΕΦΚΑ είχε προβεί σε κοινοποίηση προς τον ασφαλισμένο της βεβαίωσης οφειλής των εν λόγω εισφορών εντός δεκαετίας από τη γένεσή της (γεγονός που διακόπτει τον χρόνο παραγραφής), τότε ο ασφαλισμένος οφείλει το σύνολο των εισφορών.
Σημειώνουμε επίσης ότι με την παραγραφή των οφειλών ενός επιχειρηματία, δεν επηρεάζεται ο ασφαλιστικός χρόνος των μισθωτών ο οποίος θα υπολογιστεί για την έκδοση της σύνταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην προωθούμενη παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας θα υπάρξει μεταβατική πρόβλεψη, ώστε και να μην κινδυνεύουν να χαθούν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα εργαζομένων.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο για θέματα ασφάλισης και συντάξεων, στα τηλ: 2108811903, 6932455478.