RSS

Ακυρώσεις διαταγών πληρωμής και πλειστηριασμών

02 Σεπτ.

ΚΑΜΠΗ ΣΤΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ – ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΟΠΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ που ασκούν ένδικα μέσα.

            Μέσα σε ανύποπτα μικρό χρονικό διάστημα, από τα τέλη Ιουλίου μέχρι κι εντός του μηνός Αυγούστου, εκδόθηκαν, σωρηδόν, τέσσερις εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις για τη λειτουργία και το καθεστώς αντιπροσώπευσης των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων εκ μέρους των αλλοδαπών funds στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την υπ’ αριθμ. 1858/2022 απόφαση και την υπ’ αριθμ. 3577/2022 απόφαση του Εφετείου της Αθήνας, την υπ’ αριθμ. 494/2022 απόφαση του Εφετείου της Θεσσαλονίκης και την υπ’ αριθμ. 467/2022 του Εφετείου του Πειραιά και, σύμφωνα με αυτές, οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων δεν δύνανται, βάσει νόμου, να διενεργούν πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, αλλά και ούτε καν να εκδίδουν διαταγές πληρωμής!!!

            Ήδη τα τελευταία χρόνια, από τότε που εμπεδώθηκε ότι την ικανοποίηση των απαιτήσεων δεν θα αναλάμβαναν πλέον οι ίδιες οι Τράπεζες, αλλά οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (DoValue, Intrum, Cepal, QQuant οι κυριότερες εξ αυτών), η νομική κοινότητα, εκ μέρους των οφειλετών, είχε ήδη προβάλει τις (νομικές) ενστάσεις της κατά της λειτουργίας των συγκεκριμένων εταιρειών. Παρά ταύτα, η έλλειψη ενός πλήρους θεσμικού πλαισίου που να ορίζει τη λειτουργία τους δημιουργούσε ένα άκρως εκμεταλλεύσιμο νομικό κενό, ενώ κάθε απόπειρα «πλήγματος» από πλευράς ερμηνείας του νόμου λογιζόταν ως νομικός ακροβατισμός και κατ’ αρχήν δεν καρποφορούσε.

            Παρά ταύτα, ήδη από το 2021, ο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Γ. Αποστολάκης, με άρθρο του σε νομικό περιοδικό, εξέφρασε γνώμη που αντιτίθετο, από νομικής απόψεως, στη νόμιμη δικαστική παράσταση των εταιρειών διαχείρισης εκ μέρους των αλλοδαπών funds ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης, ιδίως δε της διενέργειας ενεργειών αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος των οφειλετών. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η υπ’ αριθμ. 909/2021 απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία όμως δεν απέκτησε πρακτική διάσταση.

            Την πρακτική αυτή διάσταση προσέφεραν οι άνωθι εφετειακές αποφάσεις των μεγαλύτερων Εφετείων της Χώρας, το κύρος των οποίων είναι αδιαμφισβήτητο, οι οποίες, βασιζόμενες στο ισχύον νομικό πλαίσιο, όπως ισχύει με βάση τους Ν. 3156/2003 και Ν. 4354/2015, αναγνώρισαν ότι οι συμβάσεις διαχείρισης ως γίνονται μέχρι σήμερα δεν απονέμουν στις εταιρείες διαχείρισης το δικαίωμα να προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης ή ακόμη και σε αίτηση έκδοσης διαταγών πληρωμής!!!

            Φυσικά, αυτό προσφέρει ένα εξαιρετικά σημαντικό όπλο των οφειλετών που βρίσκονται σε δικαστικούς αγώνες με εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων αλλοδαπών funds, αφού με την καινοφανή αυτή νομολογία, η οποία το πρώτον γεννήθηκε από τους ανώτατους δικαστικούς κύκλους της Χώρας, η ικανοποίηση των αλλοδαπών funds μέσω των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (με έκδοση Διαταγών Πληρωμής, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς) τίθεται συνολικά εν αμφιβόλω!!! Η νομολογία δε αυτή είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί σε κάθε στάδιο της διαδικασίας εκτέλεσης!!!

            Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτό το κενό που δημιουργείται αναφορικά με την πρακτική δυνατότητα των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων να εισπράξουν τις απαιτήσεις τους στην παρούσα χρονική στιγμή δεν σημαίνει ότι κάθε απαίτηση που διαχειρίζεται εταιρεία διαχείρισης σήμερα θα παραμείνει ανείσπραχτη στο διηνεκές. Για το νομικό κενό που δημιουργείται θα υπάρξει μελλοντικά λύση είτε σε νομοθετικό είτε σε νομολογιακό επίπεδο.

            Παρά ταύτα, στο μεσοδιάστημα, εν μέσω του νομικού αναβρασμού που έχει δημιουργηθεί, υπάρχει διάχυτος πανικός στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, καθεστώς το οποίο είναι δυνατόν να προσφέρει ένα «πεδίον δόξης λαμπρόν» για μία νέα περίοδο όπου οι διωκτικές διαθέσεις των εταιρειών διαχείρισης θα περιοριστούν και θα δώσει χώρο σε προσφορότερες και πιο συμφέρουσες λύσεις διαπραγμάτευσης οφειλών και ρύθμισης και διευθέτησης οφειλών για τους δανειολήπτες – το οποίο αποτελεί μία ευκαιρία που οι οφειλέτες δεν πρέπει να αφήσουν αναξιοποίητη!

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή για διάσωση περιουσίας και αποφυγή πλειστηριασμών στα τηλ: 2108811903, 6932455478.

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: