Τα τελευταία χρόνια υπάρχει σαφής κινητικότητα στην έκδοση των συντάξεων και να ομολογηθεί εδώ η έντονη προσπάθεια και τα ρεκόρ επί ανωμάλου εδάφους των περισσοτέρων εισηγητών συντάξεων. Ας μη ξεχνάμε την πρόσφατη οδυνηρή απώλεια του Διευθυντή Κούρκουλου που δούλευε άκοπα ακόμα και τις Κυριακές τον οποίο καταγράφουμε στη συνείδησή μας ως πεσόντα στο καθήκον, υπόδειγμα γνώσης και εντιμότητας για όλους μας.
Ωστόσο εντοπίζονται πολλές δυσχέρειες και ατέλειες του συστήματος ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αναδεικνύονται τα χρονίζοντα δυσεπίλυτα προβλήματα. Το δικηγορικό μας γραφείο λόγω του πλήθους των υποθέσεων που χειρίζεται και τις καθημερινής τριβής με τους ασφαλιστικούς φορείς, εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο αυτές τις δυσχέρειες. Απουσία άλλων προβλέψεων και κατευθύνσεων θα πρέπει άμεσα ο ασφαλισμένος, δια έμπειρου νομικού παραστάτη, για λάθη στις αποφάσεις να υποβάλει ένσταση ή αν είναι εφικτό αίτημα αναθεώρησης και για θέματα διεκπεραίωσης να κάνει έγγραφες αναφορές ή εξώδικες προσκλήσεις/ διαμαρτυρίες στις αρμόδιες διευθύνσεις, ειδικώς αν δεν υπάρχει τρόπος επικοινωνίας με τον εισηγητή ή υφίστανται άλλου τύπου δυσλειτουργίες (π.χ. ατέλειες μηχανογραφικών συστημάτων).
Ξεκινώντας από τα πιο απλά και την έκδοση συντάξεων κατά τις διατάξεις διαδοχικής ασφάλισης (π.χ. ΙΚΑ και ΟΓΑ), ακόμα εκκρεμούν αιτήματα πενταετίας για ώριμους φακέλους με «σιγή ασυρμάτου» για μεγάλα διαστήματα ακόμα και από το Μητροπολιτικό Κέντρο, το οποίο καταγράφει γενικά καλές επιδόσεις. Η απουσία επικοινωνίας για την πορεία των υποθέσεων με διαδοχική ασφάλιση ή ιδιαιτερότητες ασφαλιστικές (όπως απονομή συντάξεων λόγω θανάτου με απώλειες ασφαλιστικών βιβλιαρίων), δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια ακόμα και υποψία για απώλεια φακέλου και κατά την διαβίβαση εγγράφων ή φακέλων από τοπικές διευθύνσεις ή το πρωτόκολλο.
Σε άλλες Διευθύνσεις Απονομών, ακόμα και σε περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος υποδεικνύει την αρμόδια διεύθυνση του φορέα διαδοχικής ασφάλισης (π.χ. ΟΑΕΕ/τ.ΤΕΒΕ), εντοπίζεται το ίδιο πρόβλημα, τα αιτήματα αναζήτησης βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης να κάνουν κύκλο ανούσιων διαβιβάσεων σε αναρμόδιες διευθύνσεις επί μήνες μέχρι να καταλήξουν στη σωστή Τοπική Διεύθυνση.
Επίσης με την ενοποίηση τοπικών διευθύνσεων ΕΦΚΑ και τις διαβιβάσεις φακέλων είχαμε καθυστερήσεις από ένα έτος και πάνω ακόμα και σε πληρωμές εξόδων κηδείας. Χαρακτηριστική περίπτωση που η αρχική αίτηση έγινε 06/2021 στο ΕΦΚΑ Μη Μισθωτών στην Πειραιώς, διαβιβάστηκε στο υποκ/μα Πλ. Αττικής το οποίο καταργήθηκε, στη συνέχεια υποδείχθηκε από τη Διοίκηση ΕΦΚΑ με mail ως αρμόδια η Τοπική Διεύθυνση /υποκ/μα Πατησίων και τελικά ο φάκελλος βρέθηκε στην Τοπική Διεύθυνση Κυριαδών μετά από ένα έτος περίπου (είχε εμφιλοχωρήσει σύγχυση ενδεχομένως αν η διαβίβαση πρέπει να γίνει με το ΤΚ της επιχείρησης ή της κατοικίας) για να δρομολογηθεί η πληρωμή, κατόπιν mail, αναφορών και συνεχών επισκέψεων σε όλες τις παραπάνω διευθύνσεις
Η αυτοματοποίηση έχει και αυτή τις δικές της δυσχέρειες, για όσους δεν έχουν καταγραφές πλήρεις στο ΟΠΣ με βάση τις οποίες να θεμελιώνουν δικαίωμα σε σύνταξη ή υπάρχει διαφοροποίηση με τις πραγματικές αποδοχές όπου στη δεύτερη περίπτωση υπολογίζονται μικρότερες συντάξεις, ενώ πρόσφατη η περίπτωση αιτήματος για σύνταξη λόγω αναπηρίας λόγω εργατικού ατυχήματος, που ενώ η γνωμάτευση απέδιδε το συντάξιμο ποσοστό στο ατύχημα, εκδόθηκε αυτοματοποιημένα απόφαση αναπηρίας από «νόσο»…, στερώντας από τον ασφαλισμένο το κατώτατο ποσό σύνταξης για εργατικό ατύχημα.
Ένα ακόμα δυσάρεστο και ανεξήγητο που οφείλεται σε ατέλεια του μηχανογραφικού συστήματος, η μη πληρωμή οριστικών συντάξεων λόγω θανάτου ασφαλισμένου με χρόνο Γερμανίας στη χήρα, πλέον καρκινοπαθή, σύζυγο και τα δύο ανήλικα τέκνα, σε εκκρεμότητα από τον 01/2020 για θάνατο ασφαλισμένου 10/2019, για τον αναφερόμενο λόγο πως προσωρινή σύνταξη πήραν μόνο τα ανήλικα τέκνα ( όχι η μητέρα επειδή αρχικά εργαζόταν ) και όπως λένε οι ίδιοι οι αρμόδιοι υπάλληλοι καθυστερεί η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο να κάνει τη διόρθωση στο μηχανογραφικό σύστημα, παρά τις δικές τους πιέσεις και συνεχείς οχλήσεις. Για άγνωστο λόγο επίσης η προσωρινή σταμάτησε να καταβάλλεται στο ένα τέκνο, ενώ δεν έχει συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας του. Με αποτέλεσμα η πληρωμή οριστικοποιημένης σύνταξης να μετατίθεται σε αόριστο χρόνο, η οικογένεια να μένει χωρίς πόρους με κίνδυνο επιβίωσης των δικαιοδόχων μελών. Κι αναρωτιόμαστε καλόπιστα… Μα δεν είναι σύνηθες, σύμφωνα και με τις πιο πρόσφατες διατάξεις, προσωρινή σύνταξη πολλές φορές να πληρώνεται μόνο στα ανήλικα τέκνα ή ορισμένα από τα δικαιοδόχα μέλη; Γιατί εξαρχής δεν είχε προβλεφθεί στις ρυθμίσεις του μηχανογραφικού συστήματος; Ποιος έχει την αρμοδιότητα να πιέσει την εταιρεία να διορθώσει το σύστημα και γιατί αυτή η κωλυσιεργία;
Για την επίλυση όλων αυτών αναλαμβάνουμε τις δέουσες ενέργειες με αναφορές, ενστάσεις κι εξώδικα ή και προσφυγές δικαστικές.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 2108811903, 6932455478.