RSS

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

28 Ιαν.

ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΝΤΟΝΩΝ ΔΙΩΚΤΙΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

            Οι τελευταίοι μήνες έχουν αποδείξει περίτρανα αυτό για το οποίο το Δικηγορικό μας Γραφείο προειδοποιούσε τους οφειλέτες από τα τέλη του προηγούμενου έτους· ότι δηλαδή οι Τράπεζες και τα Funds θα εγκατέλειπαν το πιο φιλικό πρόσωπο που είχαν επιδείξει, στο πλαίσιο της πανδημίας, όπου πράγματι πραγματοποιούνταν πιο εύκολα ρυθμίσεις οφειλών κι ότι πλέον θα έδειχναν την αληθινή διωκτική τους διάθεση, κλιμακώνοντας τις ενέργειες εκτέλεσης κατά των δανειοληπτών. Έτσι, βλέπουμε πλέον ότι το κύμα των Διαταγών Πληρωμής των τελευταίων μηνών έχει οδηγήσει σε ένα αντίστοιχο κύμα Εκθέσεων Αναγκαστικής Κατάσχεσης, με τον κίνδυνο του πλειστηριασμού να επικρέμαται, πολύ ορατός και ρεαλιστικός. Ταυτόχρονα, οι απαιτήσεις, ενόψει ιδίως πλειστηριασμών, των Τραπεζών και των Εταιρειών Διαχείρισης Οφειλών για ρυθμίσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά, καθώς προϋπόθεση σχεδόν κάθε ρύθμισης είναι η καταβολή δυσβάσταχτων προκαταβολών.

            Ενόψει τούτων, η διαπραγμάτευση των οφειλών για το σκοπό της ρύθμισης και επαναφοράς τους σε μία κανονικότητα, που είναι και το επιθύμημα μίας σωστής διαπραγμάτευσης, κι όχι μία ρύθμιση μη δυνάμενη να εξυπηρετηθεί μακροπρόθεσμα (ή και βραχυπρόθεσμα), έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο έργο για τους δανειολήπτες, παρά την καλή τους πίστη και διάθεση να αποπληρώσουν πράγματι την οφειλή τους, απλώς με έναν βιώσιμο για τους ίδιους τρόπο. Μάλιστα, τούτο το έργο δυσχεραίνεται από το ψυχολογικό (και οικονομικό) κόστος που επιφέρουν οι απανωτές ενέργειες εκτέλεσης (Διαταγές Πληρωμής και Εκθέσεις Κατάσχεσης), που φέρνουν τους οφειλέτες σε θέση αμυνόμενου.

            Παρά τις συνθήκες αυτές, δεν πρέπει να ξεχνούν οι δανειολήπτες την ουσία της διαπραγμάτευσης: ότι δηλαδή αποτελεί μία διαδικασία, ένα «παίγνιο» όπου συγκρούονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε μέρους. Έτσι, ένας οφειλέτης που βρίσκεται αντιμέτωπος με μία Διαταγή Πληρωμής, ή χειρότερα, με μία Έκθεση Κατάσχεσης, δίχως να έχει λάβει την κατάλληλη νομική, δικαστική κι εξωδικαστική, προστασία, είναι σε πολύ δυσμενή θέση, καθώς «όλα τα χαρτιά» είναι στο μέρος των πιστωτών του.

            Υπάρχει όμως τρόπος ο οφειλέτης, έστω και υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες, να οχυρώσει τη διαπραγματευτική του θέση απέναντι στους πιστωτές του, τόσο σε εξωδικαστικό όσο και σε δικαστικό επίπεδο. Και τούτο, απευθυνόμενος όχι μόνον σε εξειδικευμένους νομικούς παραστάτες για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, αλλά και στους επίσης εξειδικευμένους Οικονομολόγους, οι οποίοι είναι σε θέση να ελέγξουν το σύνολο της πορείας της συμβατικής τους οφειλής και της διαχείρισης αυτής από τους πιστωτές τους, συντάσσοντας Οικονομοτεχνικές Εκθέσεις. Άλλωστε, τη σήμερον, αποτελεί κοινό τόπο ότι, κατά κανόνα, οι Τράπεζες διαχρονικά επιδίωκαν την προσαύξηση της οφειλής των δανειοληπτών, αξιώνοντας περισσότερα από τα νομίμως και συμβατικά προβλεπόμενα, συνήθως με μεγάλη μάλιστα απόκλιση. Σημειωτέον ότι ακόμη και η εξεύρεση μίας μικρής απόκλισης μπορεί να ματαιώσει τις διωκτικές διαθέσεις των πιστωτών, αφού το αιτούμενο ποσό θα αποδεικνύεται εσφαλμένο, έστω και για μικρό ποσό, το οποίο όμως νομικά συνεπάγεται το αβέβαιο, ανακριβές και ανεκκαθάριστο της οφειλής και την αδυναμία του πιστωτή να εκδώσει Διαταγή Πληρωμής – η οποία θα βασίζεται στο εσφαλμένο ποσό, το οποίο προκύπτει όμως από τα επίσημα βιβλία της – δίχως αυτή να οδηγηθεί σχεδόν με απόλυτη βεβαιότητα σε ακύρωση στη βάση μίας Ανακοπής. Η αδυναμία δε του πιστωτή να επιδιώξει δικαστικά την οφειλή του είναι βέβαιο ότι θα  τον οδηγήσει στο δρόμο της ρύθμισης με «κούρεμα», ως μοναδικό τρόπο ικανοποίησής του.

            Στην δε περίπτωση της μεγάλης απόκλισης, ο οφειλέτης, εκτός από αμυντικά μέσα, διαθέτει και μία επιθετική πρωτοβουλία, όπου μπορεί, εάν κινηθεί εγκαίρως και προλάβει την Τράπεζα ή την Εταιρεία Διαχείρισης, να ασκήσει Αρνητική Αναγνωριστική Αγωγή, και να αξιώσει τη δικαστική αναγνώριση του πραγματικού, σημαντικά χαμηλότερου ποσού, ως του μόνου ορθού. Στο πλαίσιο της οποίας, μία διαπραγματευτική διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε μία «ανώδυνη» για τον πιστωτή, ρύθμιση της οφειλής, με βάση τα πορίσματα του Οικονομολόγου. Διατηρώντας φυσικά την ικανότητα αποτελεσματικής άμυνας και απόκρουσης των διωκτικών ενεργειών των πιστωτών.

            Φυσικά, ο χρόνος και τα αντανακλαστικά του οφειλέτη – δανειολήπτη παίζουν καθοριστικό ρόλο, αφού, για την αποτελεσματικότερη δυνατή διαπραγμάτευση ή/και λήψη των κατάλληλων νομικών ενεργειών για την προστασία των νομίμων δικαιωμάτων και συμφερόντων του δανειολήπτη, η έγκαιρη προετοιμασία, αλλά, κυρίως, η πρόληψη των ενεργειών των πιστωτών και η διατήρηση της (καθοριστικής) πρωτοβουλίας κινήσεων εκ μέρους του δανειολήπτη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ρυθμίσεις δανείων και ζητήματα πλειστηριασμών καλέστε στο δικηγορικό γραφείο για ραντεβού και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 6932455478.

 

Ετικέτες: , , , , , ,

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: