RSS

Απόκτηση ακινήτου από ηλεκτρονικό πλειστηριασμό:

11 Νοέ.

Ασφαλής ή ριψοκίνδυνη επένδυση κεφαλαίων;

Ο αναγκαστικός πλειστηριασμός ακινήτου αποτελεί μια ιδιόρρυθμη σύμβαση πώλησης και θεμελιώνει για τον υπερθεματιστή (δηλαδή τον ενδιαφερόμενο που πλειοδότησε κατά την διαδικασία του πλειστηριασμού) παράγωγο τρόπο κτήσης κυριότητας, καθώς στηρίζεται στο προϋπάρχον δικαίωμα του προηγούμενου κυρίου. Δηλαδή, για την απόκτηση της κυριότητας από τον νέο δικαιούχο, προαπαιτείται ότι το ακίνητο πράγματι ανήκε στην ιδιοκτησία του οφειλέτη, κατά του οποίου διενεργήθηκε ο πλειστηριασμός.

Περαιτέρω, μετά την κατακύρωση, ο υπερθεματιστής διαδέχεται τον προκάτοχό του στα δικαιώματα που διατηρούσε εκείνος επί του εκπλειστηριασθέντος ακινήτου, ενώ επίσης εκ του νόμου προβλέπεται ότι «η καταβολή του πλειστηριάσματος από τον υπερθεματιστή επιφέρει απόσβεση της υποθήκης ή προσημείωσης που υπάρχει επάνω στο ακίνητο» (ΑΚ 1005 παρ. 3, εδ. α΄).

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι σκόπιμο να έχει προηγηθεί ενδελεχής έλεγχος της νομικής κατάστασης του ακινήτου που σκοπεύει ο ενδιαφερόμενος πλειοδότης να διεκδικήσει.

Και τούτο, διότι, εκτός από τα εμπράγματα βάρη που -πιθανότατα- φέρει το ακίνητο, και τα οποία θα αποσβεθούν με την καταβολή του πλειστηριάσματος, υπάρχει περίπτωση να εκκρεμούν τόσο δικαστικές διαμάχες που αφορούν είτε στην εγκυρότητα της διαδικασίας του πλειστηριασμού (οπότε εκκρεμούν ανακοπές κατά των πράξεων εκτέλεσης, κατά του ίδιου του εκτελεστού τίτλου ή της διαδικασίας), είτε στην κυριότητα αυτή καθ’ αυτή του οφειλέτη (οπότε εκκρεμεί διεκδικητική αγωγή ασκούμενη από τον καλόπιστο τρίτο- κύριο του ακινήτου). Στην τελευταία μάλιστα περίπτωση, η προθεσμία για την άσκηση της διεκδικητικής αγωγής συνίσταται στα πέντε έτη από την μεταγραφή της περίληψης της κατακυρωτικής έκθεσης του ακινήτου, διότι τότε θεμελιώνεται το πρώτον η προσβολή του δικαιώματος του πραγματικού κυρίου. Επίσης σημαντικό είναι να γνωρίζει ο υποψήφιος αγοραστής/ πλειοδότης αν υφίστανται δουλείες επί του ακινήτου (με κύρια την δουλεία οικήσεως) ή κάποια ενεργή μίσθωση, στην περίπτωση δε αυτή, τι είδους και πότε λήγει, ώστε να γνωρίζει εκ προοιμίου αν θα μπορεί άμεσα να αξιοποιήσει το ακίνητο που θα αποκτήσει. Ενδιαφέρον επίσης υπάρχει για το αν το ακίνητο «βαρύνεται» με έξοδα, φόρους και τέλη, και σε ποιο βαθμό γι’ αυτά ευθύνεται ο νέος δικαιοπάροχος         

Σε ορισμένες από τις ανωτέρω περιπτώσεις, μπορεί τελικώς να ανατραπεί ο πλειστηριασμός και κατ’ επέκταση η κατακύρωση του ακινήτου στον υπερθεματιστή, ο οποίος μπορεί όντως να είναι καλόπιστος, αλλά παρόλα αυτά να χάσει την κυριότητα και τα κεφάλαια που διέθεσε για την απόκτηση του ακινήτου, οπότε θα αναγκαστεί να εμπλακεί σε κοστοβόρους και χρονοβόρους δικαστικούς αγώνες, προκειμένου να του επιστραφεί τουλάχιστον το καταβληθέν κεφάλαιο.

Προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιου είδους δυσάρεστες «εκπλήξεις» είναι επιβεβλημένο να προηγείται της συμμετοχής στη διαδικασία του πλειστηριασμού ένας ενδελεχής έλεγχος τίτλων, αλλά και της νομικής κατάστασης του ακινήτου, όπως ακριβώς συμβαίνει προτού προχωρήσει ένας αγοραστής σε μια «κλασική» αγοραπωλησία.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε και μιλήστε απ’ ευθείας με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 2108811903, 6932455478.

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: