RSS

Εμπορικό σήμα. Αξία και σπουδαιότητα

30 Σεπτ.

Το εμπορικό σήμα αποτελεί το Α και το Ω για την εικόνα μιαςεπιχείρησης, καθώς είναι αυτό που την βοηθάει να διαφημιστεί και να καθιερωθεί στη συνείδηση των καταναλωτών.

Ένα αναγνωρίσιμο, δυνατό εμπορικό σήμα από μόνο του, όμως, δεν αρκεί. Η πιο σημαντική κίνηση που μπορεί να κάνει μια επιχείρηση για την προστασία του ονόματος και της φήμης της είναι να προχωρήσει σε κατοχύρωση εμπορικού σήματος.

Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα που λειτουργούν έχοντας κάνει απλά εγγραφή στο οικείο Επιμελητήριο, χρησιμοποιώντας επί ολόκληρες δεκαετίες ένα σήμα που δεν έχουν κατοχυρώσει. Στην περίπτωση, ωστόσο, που κάποια ανταγωνιστική επιχείρηση αντιγράψει το εμπορικό τους σήμα, θα βρεθούν στην δύσκολη θέση να πρέπει να αποδείξουν ενώπιον του δικαστηρίου ότι εκείνοι χρησιμοποίησαν πρώτοι το σήμα καθώς και πολλά άλλα στοιχεία, όπως δημιουργία φήμης και πελατείας ανάλογης κλπ. Για την απόδειξη θα πρέπει να συγκεντρωθούν έγγραφα, τιμολόγια, τυχόν διαφημίσεις κτλ, κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο, ειδικά αν η επιχείρηση έχει συσταθεί πριν πολλά χρόνια. Μάλιστα, ο όγκος των αποδεικτικών στοιχείων θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλος, ώστε να προκύπτει ότι η επιχείρηση καθιερώθηκε στις συναλλαγές με το συγκεκριμένο όνομα και εμπορικό σήμα.

Επομένως, για να μην μπαίνει μια επιχείρηση σε αυτή την διαδικασία, η οποία μάλιστα είναι αμφίβολο αν θα έχει θετικά αποτελέσματα, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της θα πρέπει, από την σύστασή της ακόμα, να προχωρήσει σε άμεση κατοχύρωση σήματος στο Μητρώο Σημάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η συνδρομή ενός έμπειρου δικηγόρου σημάτων είναι απαραίτητη. Κατ’ αρχάς, είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει κατάλληλα ώστε να επιλέξετε ένα σήμα με την απαραίτητη διακριτική δύναμη, το οποίο θα είναι πρωτότυπο, θα συγκρατείται εύκολα στη μνήμη του καταναλωτή, δεν θα έχει περιγραφικό χαρακτήρα κτλ.

Έπειτα, ένας δικηγόρος σημάτων γνωρίζει την εγχώρια και ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία των δικαστηρίων και είναι σε θέση να προβλέψει την τύχη της αίτησης κατοχύρωσης σήματος. Αυτή η γνώση είναι πολύτιμη καθώς στην περίπτωση που η αίτηση δεν γίνει σωστά και απορριφθεί, υπάρχει μεγάλη αναμονή, κατά την οποία η επιχείρηση θα αναγκαστεί να λειτουργεί χωρίς κατοχυρωμένο σήμα, με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Επίσης, ο δικηγόρος σημάτων γνωρίζει σε ποια κλάση ή σε ποιες κλάσεις εμπίπτει το σήμα και αιτούμενος την κατοχύρωση του σήματος στις σωστές κλάσεις διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης.

Η κατοχύρωση σήματος εφοδιάζει τον δικαιούχο με νομικά όπλα, τα οποία σε άλλη περίπτωση δεν θα είχε, όπως η δυνατότητα άσκησης αγωγής άρσης παράνομης χρήσης σήματος και παράλειψης αυτής για το μέλλον, αγωγής αποζημίωσης, κατάθεσης αίτησης ασφαλιστικών μέτρων κλπ. εναντίον ανταγωνιστικών επιχειρήσεων που παρανόμως οικειοποιούνται ένα ξένο σήμα. 

Προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία αφορά στην κατοχύρωση εμπορικού σήματος απευθυνθείτε σε έμπειρο δικηγόρο σημάτων. Το γραφείο μας έχει πάνω από 30 χρόνια εμπειρία σε εμπορικές υποθέσεις και κατοχυρώσεις σήματος και μπορεί να σας καθοδηγήσει ώστε να επιλέξετε, να αιτηθείτε και να κατοχυρώσετε ένα δυνατό εμπορικό σήμα.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 6932455478.

 
Σχολιάστε

Posted by στο 30/09/2021 σε Αστικο, Εμπορικο

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: