RSS

Εμβολιασμός ή απολύσεις

06 Αυγ.

Στις 23 Ιουλίου δημοσιεύθηκε ο Ν. 4820/2021 (ΦΕΚ 130Α΄), ο οποίος, μεταξύ άλλων, εισάγει πρόβλεψη για υποχρεωτικό εμβολιασμό του πληθυσμού κατά της covid-19.

Οι εν λόγω διατάξεις κάνουν λόγο για υποχρεωτικό εμβολιασμό ορισμένων μόνον ομάδων και συγκεκριμένα στο άρθρο 206 αναφέρεται ότι «εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού COVID-19 όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό)» αλλά και κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις μονάδες αυτές, καθώς και «όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας)».

Αυτή, βέβαια, είναι μόνον η αρχή, αφού, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, από το φθινόπωρο σταδιακά ο εμβολιασμός θα καταστεί υποχρεωτικός και για πολλές ακόμη κατηγορίες εργαζομένων, είτε του ιδιωτικού είτε του δημοσίου τομέα.

Ωστόσο, παρά τα όσα περί απολύσεων δήλωναν κάποιοι Υπουργοί το προηγούμενο διάστημα, στον συγκεκριμένο νόμο δεν τίθεται ζήτημα απόλυσης ανεμβολίαστων πολιτών, αλλά στην παράγραφο 6 του ως άνω άρθρου προβλέπεται ότι σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού από τον εργαζόμενο στον μεν δημόσιο τομέα με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα θα επιβάλλεται το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, στον δε ιδιωτικό τομέα ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.

Όσες, λοιπόν, απολύσεις έχουν λάβει χώρα έως τώρα με αιτιολογία την άρνηση εμβολιασμού του εργαζομένου είναι καθόλα άκυρες, καθώς πουθενά, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατου νόμου δεν προβλέπεται η απόλυση ως συνέπεια της άρνησης εμβολιασμού.  Να τονίσουμε, μάλιστα, ότι στο δημόσιο υπάρχει η σύμβαση σχέσης υπαλληλίας η οποία λύνεται μόνο αν υπάρξει πειθαρχικό αδίκημα και από τη στιγμή που στον νέο νόμο δεν αναφέρεται, ότι όποιος δεν εμβολιάζεται διαπράττει πειθαρχικό αδίκημα, ούτε ενσωματώνεται η άρνηση εμβολιασμού στα πειθαρχικά αδικήματα του Υπαλληλικού Κώδικα δεν υφίσταται ζήτημα απόλυσης.

Σε περίπτωση που απολυθήκατε ή απειλείστε με παράνομη απόλυση απευθυνθείτε άμεσα σε έμπειρο δικηγόρο, ώστε να σας καθοδηγήσει αναφορικά με τα δικαιώματά σας και τις κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσετε.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 6932455478.

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: