RSS

Βέβαιη ΑΚΥΡΩΣΗ διαταγής πληρωμής

27 Ιολ.

ΕΛΑΒΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ,

 ΕΝΩ ΕΧΩ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΚΙΝΔΥΝΕΥΩ;

            Είναι ένα δυστυχές φαινόμενο, κάποιοι δανειολήπτες, στο πλαίσιο της πλήρους κι αποτελεσματικής αμφισβήτησης της οφειλής τους, ενώ έχουν καταθέσει αρνητική αναγνωριστική αγωγή, να λαμβάνουν από τις πιστώτριες Τράπεζες και τα Funds που διαχειρίζονται την οφειλή τους, Διαταγές Πληρωμής, η αίτηση για την έκδοση των οποίων έχει κατατεθεί κατόπιν της επίδοσης ή/ και συζήτησης της αρνητικής αναγνωριστικής αγωγής. Είτε πρόκειται για καταχρηστική ενέργεια είτε για αποτέλεσμα της κακής μεταβίβασης στοιχείων από την Τράπεζα στο Fund είτε απλώς στη διωκτική μανία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, γεγονός αποτελεί ότι, σε αυτό το ενδεχόμενο, ο οφειλέτης έχει ένα πολύ ισχυρό όπλο στο ενεργητικό του, το οποίο αποκαλείται, στη νομική, εκκρεμοδικία.

            Εκκρεμοδικία σημαίνει ότι στον νομικό κόσμο έχει «ανοίξει» ένα ζήτημα και έχει ήδη φερθεί προς κρίση ενώπιον των Δικαστηρίων. Εν προκειμένω, το ζήτημα που έχει ήδη ανοίξει από τον οφειλέτη που έχει ήδη καταθέσει αρνητική αναγνωριστική αγωγή είναι η αμφισβήτηση της οφειλής. Το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορεί να έρθει ένα δεύτερο Δικαστήριο το οποίο θα μπορεί να κρίνει το εάν η απαίτηση της Τράπεζας (ή του Fund) είναι ορισμένη, βέβαιη, εκκαθαρισμένη και απαιτητή, διότι το ποσό ήδη αμφισβητείται ενώπιον ενός προηγούμενου Δικαστηρίου! Μάλιστα, δεδομένου ότι είναι διαδικαστική και τυπική προϋπόθεση το ποσό να είναι βεβαιωμένο, η ύπαρξη δικαστικής αμφισβήτησης ουσιαστικά εκπαραθυρώνει τη «βεβαιότητα» περί της ορθότητας της οφειλής κι ως εκ τούτου η Διαταγή Πληρωμής πρέπει να ακυρωθεί.

            Νομικά, λοιπόν, η κατάθεση Διαταγής Πληρωμής ενώ έχει προηγηθεί αρνητική αναγνωριστική αγωγή για την αμφισβήτηση της συγκεκριμένης οφειλής, είναι άτοπη, αδόκιμη κι εσφαλμένη, κι εφ’ όσον τούτο τεθεί ενώπιον του Δικαστηρίου που εξετάζει το ζήτημα, η κρίση περί ακυρότητας είναι μονόδρομος. Αυτό όμως αναδεικνύει ακριβώς το δεύτερο μεγάλο ζήτημα: ότι η ύπαρξη αυτής της αμφισβήτησης πρέπει να γνωστοποιηθεί στο δεύτερο Δικαστήριο. Εκ των πραγμάτων, ο Δικαστής που εκδίδει μία Διαταγή Πληρωμής φυσικά και δεν θα γνωρίζει το δικαστικό προηγούμενο της υπόθεσης και φυσικά ο πιστωτής δεν πρόκειται να τον ενημερώσει ο ίδιος. Έτσι, η Διαταγή Πληρωμής που εκδίδεται είναι δυνατόν, αν δεν αντιμετωπιστεί με ανακοπή, να οδηγήσει στην εκτέλεση σε βάρος του οφειλέτη – έως και σε πλειστηριασμούς! Τουτέστιν, η κατάθεση αρνητικής αναγνωριστικής αγωγής δεν μπορεί να προστατεύσει τον οφειλέτη από καταχρηστικές και δόλιες ενέργειες εκ μέρους των Τραπεζών και των Funds.

            Πώς αντιμετωπίζεται όμως μία τέτοια Διαταγή Πληρωμής; Με τον κλασικό τρόπο, την Ανακοπή. Με την άσκηση Ανακοπής, ακριβώς, ο οφειλέτης μπορεί να εκθέσει όλες τις αντιρρήσεις του για το κύρος της Διαταγής Πληρωμής, και ιδίως εν προκειμένω, να προβάλει την εκκρεμοδικία. Μάλιστα, για την περαιτέρω διασφάλισή του, σκόπιμο είναι να καταθέσει κι αίτηση αναστολής εναντίον του πιστωτή του, για να τον αποτρέψει από κάθε μελλοντική ενέργεια εκτέλεσης με βάση την παρανόμως εκδοθείσα Διαταγή Πληρωμής, διότι, ως γνωστόν, οι Ανακοπές δεν έχουν ανασταλτικό της εκτέλεσης χαρακτήρα και δυστυχώς προσδιορίζονται συχνά για πολλά χρόνια αργότερα. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, ο οφειλέτης μπορεί ουσιαστικά όχι απλώς να εμποδίσει, αλλά να ματαιώσει τις ενέργειες εκτέλεσης του πιστωτή του, πλήρως και αποτελεσματικά.

            Για ποιο λόγο λοιπόν, ενώ οι Τράπεζες και τα Funds γνωρίζουν ότι αυτές οι Διαταγές Πληρωμής είναι παράνομες, παρά ταύτα συνεχίζουν να τις εκδίδουν; Ένας λόγος είναι πράγματι ότι, στο πλαίσιο της τιτλοποίησης των απαιτήσεων και των μεταβιβάσεων, από Τράπεζα σε Fund σε διαχειριστή κ.ο.κ., συχνά δεν μεταβιβάζεται ολόκληρος ο φάκελος της υπόθεσης, ώστε ο νέος διαχειριστής της οφειλής γνησίως, αν και όχι δικαιολογημένα, να μην έχει πράγματι γνώση του παρελθόντος της υπόθεσης. Όμως, στην πραγματικότητα, κατά μεγάλο μέρος είναι η διωκτική μανία που επιδεικνύουν τα πιστωτικά ιδρύματα τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο της οποίας επιδιώκουν να διεξάγουν ψυχολογικό και οικονομικό πόλεμο στον οφειλέτη, έως ότου τον «στριμώξουν». Τουτέστιν, ενώ γνωρίζουν ότι η Διαταγή Πληρωμής είναι παράνομη, την εκδίδουν παρ’ όλα αυτά, για να ασκήσουν πίεση, για να αναγκάσουν τον οφειλέτη σε δικαστικούς αγώνες και διαμάχες που για τις ίδιες είναι αμελητέα κόστη, ενώ για τον οφειλέτη μπορεί να είναι σημαντικές δαπάνες. Πρόκειται δηλαδή συχνά για μία εντελώς καταχρηστική εκμετάλλευση της (οικονομικής) ισχύος της θέσης τους απέναντι στον ασθενέστερο (οικονομικά) οφειλέτη.

            Για το σκοπό αυτό, σε τέτοιες περιπτώσεις, που έχει πράγματι ασκηθεί αρνητική αναγνωριστική αγωγή κι εκδίδεται παράλληλα Διαταγή Πληρωμής, είναι σκόπιμο ο οφειλέτης να έχει κατά νου ότι νομικά βρίσκεται στην πλευρά του σωστού και του δικαίου κι ότι έχει όλα τα απαραίτητα βέλη στη φαρέτρα του για να αποκρούσει πλήρως και αποτελεσματικώς την πιστώτριά του, με τρόπο νομοτελειακό.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή για διάσωση περιουσίας και αποφυγή πλειστηριασμών στα τηλ: 2108811903, 6932455478.

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: