RSS

Αποζημίωση από τροχαίο

23 Ιολ.

Παρότι, δυστυχώς, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στον αριθμό τροχαίων ατυχημάτων κάθε χρόνο, ελάχιστοι γνωρίζουν τα δικαιώματα αποζημίωσης που έχουν για τις υλικές ζημίες, τις σωματικές βλάβες αλλά και για την ηθική βλάβη που υφίσταται κάποιος που εμπλέκεται σε τροχαίο ατύχημα.

Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι αποζημιώνονται περιορισμένα αν όχι ελάχιστα. Επίσης, επειδή είναι γνωστό ότι η δικαιοσύνη στη χώρα μας είναι αργοκίνητη, υπάρχει η εύλογη πεποίθηση ότι θα πάρει χρόνια μέχρι μια αγωγή αποζημίωσης να προχωρήσει και να αποδώσει καρπούς. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει, καθώς τέτοιας φύσεως αγωγές κινούνται πολύ πιο γρήγορα, και μάλιστα αν η αγωγή ασκηθεί ενώπιον του Πρωτοδικείου είναι δυνατόν να συζητηθεί ακόμη και μέσα σε ένα τρίμηνο από την κατάθεσή της.

Αρχικά, αποζημίωση δικαιούνται τόσο ο  παθών οδηγός ή/και ιδιοκτήτης του οχήματος που ενεπλάκη στο ατύχημα, όσο και οποιοσδήποτε τρίτος μπορεί να έπαθε κάποια βλάβη από το ατύχημα αυτό. Από την άλλη πλευρά, υπόχρεος προς αποζημίωση είναι ο ιδιοκτήτης και ο οδηγός του οχήματος που προκάλεσε τη ζημία, αλλά και η ασφαλιστική εταιρεία στην οποία το όχημα αυτό είναι ασφαλισμένο. Η ευθύνη αυτών είναι εις ολόκληρον, δηλαδή μπορείς να ζητήσεις ολόκληρο το χρηματικό ποσό από οποιονδήποτε επιλέγεις.

Έπειτα, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η αξίωση για αποζημίωση από τροχαίο ατύχημα, τόσο εναντίον του ζημιώσαντος παραγράφεται εντός πενταετίας από το συμβάν ενώ εναντίον της ασφαλιστικής εταιρίας που τον καλύπτει, παραγράφεται εντός διετίας! Σε περίπτωση, λοιπόν, που δεν ασκηθεί η αγωγή εμπρόθεσμα, η αξίωση παύει να είναι δικαστικά επιδιώξιμη, εκτός κι αν θεωρηθεί ότι για το ποσό που οφείλεται έχει υπάρξει παράνομος πλουτισμός του υπαιτίου και ο πλουτισμός αυτός σώζεται… Επομένως, δεν θα πρέπει ο παθών να αφήσει το ζήτημα στην τύχη του επ’ αόριστον ούτε να ενδώσει στην πίεση που ενδεχομένως θα ασκήσει η ασφαλιστική εταιρεία του ζημιώσαντος για την επίτευξη κάποιας εξωδικαστικής συμφωνίας.

Γιατί, όμως, να μην προτιμήσει κάποιος μια απευθείας συμφωνία με την ασφαλιστική εταιρεία; Μα φυσικά επειδή το ποσό που θα λάβει από αυτή την συμφωνία σε σχέση με το ποσό που θα του επιδίκαζε το δικαστήριο δυνάμει αγωγής αποζημίωσης είναι εξαιρετικά χαμηλότερο. Αυτό συμβαίνει διότι οι ασφαλιστικές καλύπτουν πολύ συγκεκριμένα ποσά τα οποία αφορούν αυστηρά υλικές ζημίες και τραυματισμούς. Ωστόσο, ως γνωστόν, ένα τροχαίο ατύχημα, και δη ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα, συνήθως προκαλεί πολλά περαιτέρω προβλήματα για τα οποία θα χρειαστεί να δαπανηθούν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά, τα οποία μόνον ένας έμπειρος δικαστής αυτοκινήτων μπορεί να αντιληφθεί και να κοστολογήσει αναλόγως.

Επιπλέον όλα αυτά δεν αργούν όπως παλιότερα.

Είναι δυνατόν σε λίγους μήνες να υπάρχει δικαστική απόφαση για όλα αυτά!

Επομένως, με την αγωγή είναι δυνατόν να διεκδικήσει κάποιος χρήματα που να αντιστοιχούν

  • στο ποσό κατά το οποίο μειώθηκε η εμπορική αξία του οχήματος,
  • σε δαπάνες για την χρήση ταξί ή την μίσθωση οχήματος λόγω της στέρησης του οχήματος,
  • στην αξία τυχόν καταστραφέντα προσωπικά είδη (κινητό, ρούχα, γυαλιά, κοσμήματα),
  • σε νοσήλια ή μελλοντικά νοσήλια (αν είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν στο μέλλον νέες επεμβάσεις κτλ),
  • σε δαπάνες για αποκλειστικές νοσοκόμες ή και οικιακές βοηθούς (σε περίπτωση που ο παθών χρειαστεί βοήθεια και στο σπίτι),
  • σε δαπάνες για βελτιωμένη διατροφή (καθώς είναι πιθανόν ο παθών να χρειαστεί να ακολουθήσει ειδική διατροφή λόγω τραυματισμού),
  • σε χρήματα που αντιστοιχούν σε απώλεια εισοδήματος, δηλαδή στα χρήματα που κατά προσέγγιση θα αποκόμιζε ο παθών από την εργασία του υπό φυσιολογικές συνθήκες, δηλαδή σε περίπτωση που δεν είχε συμβεί το τροχαίο.

Τέλος, το δικαστήριο κατά κόρον επιδικάζει και ποσά για την ηθική βλάβη την οποία υφίσταται κάποιος, δηλαδή, την ταλαιπωρία, την θλίψη και την στεναχώρια που βιώνει ως συνέπεια του τροχαίου.

Ακόμη, η ασφαλιστική εταιρεία, είναι πιθανόν ενόψει της συζήτησης της αγωγής, και προκειμένου να αποφύγει τα δικαστικά έξοδα μια αγωγής αποζημίωσης, να κάνει πιο αξιόλογες προτάσεις προς τον παθόντα. Η αγωγή, δηλαδή, μπορεί να λειτουργήσει ως «μοχλός πίεσης» προς την εξεύρεση μια συμφέρουσας εξωδικαστικής συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε έμπειρο στα τροχαία ατυχήματα δικηγόρο ώστε να σας καθοδηγήσει σωστά από την αρχή, ήτοι την κατάθεση σας στην τροχαία, μέχρι την εκδίκαση της αγωγής ή την τυχόν συμβιβαστική λύση που μπορεί να επιτευχθεί με την ασφαλιστική εταιρεία.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 6932455478.

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: