RSS

Κατάσχεση και πλειστηριασμοί ενόψει εξωδικαστικής ρύθμισης με πλατφόρμα

24 Ιον.

Ο νέος Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών που εισήγαγε ο Πτωχευτικός Κώδικας (Ν.4738/2020) είναι ένα εργαλείο για διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Ο οφειλέτης, υποβάλλοντας αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.), έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει τις οφειλές του με τις τράπεζες αλλά και με το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Στα πλαίσια αυτού του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, διαδίδεται, από τα ΜΜΕ κυρίως, ότι με την κατάθεση αίτησης ρύθμισης και μέχρι την με οποιονδήποτε τρόπο περάτωση της διαδικασίας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, αναστέλλονται άπαντα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

            Ωστόσο, στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 18 Ν.4738/2020 ορίζεται ρητώς ότι: «Η αναστολή της παρούσας δεν καταλαμβάνει την διενέργεια πλειστηριασμού ο οποίος έχει προγραμματισθεί εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης από τον οφειλέτη, καθώς και οποιαδήποτε διαδικαστική ενέργεια προπαρασκευαστική της διενέργειας πλειστηριασμού από ενέγγυο πιστωτή (περιλαμβανομένης και της κατάσχεσης).»

Επομένως, εάν έχει ήδη προγραμματιστεί πλειστηριασμός εντός τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης ρύθμισης, αυτός θα πραγματοποιηθεί κανονικά, πράγμα που σημαίνει ότι το φετινό καλοκαίρι πολλά ακίνητα θα βγουν σε πλειστηριασμό. Επίσης, το ανωτέρω εδάφιο επιτρέπει στους πιστωτές που έχουν εμπράγματη εξασφάλιση να συνεχίσουν να προγραμματίζουν πλειστηριασμούς χωρίς οποιοδήποτε κώλυμα και να εκδίδουν ακόμη και εκθέσεις κατάσχεσης.

Δεδομένου δε ότι ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης  δεν δεσμεύει τους πιστωτές, καθώς οι τελευταίοι δύνανται μόνον και δεν είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν πρόταση προς τον οφειλέτη, μπορούν κάλλιστα ακόμη και να παραβλέψουν ολοσχερώς την αίτηση και να προχωρήσουν κανονικά σε πράξεις εκτέλεσης.

Τέλος, ακόμη και αν επιτευχθεί μια ρύθμιση μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, η ρύθμιση αυτή θα αποτρέπει μόνο τους καταλαμβανόμενους πιστωτές από την επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης, ενώ οι πιστωτές που δεν εντάσσονται στην ρύθμιση (π.χ. προμηθευτές του οφειλέτη) θα μπορούν κανονικά να προχωρήσουν σε πράξεις εκτέλεσης.

Για τους λόγους αυτούς οι οφειλέτες είναι σημαντικό να μην παρασύρονται από όσα ακούνε ή διαβάζουν, αλλά να απευθύνονται σε εξειδικευμένους νομικούς ώστε να έχουν σωστή καθοδήγηση.

Το γραφείο μας ασχολείται επί σειρά ετών με την εξωδικαστική διαπραγμάτευση – διαμεσολάβηση και είναι ενημερωμένο για όλες τις εξελίξεις. Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή για αποφυγή πλειστηριασμών, διάσωση περιουσιών, εξειδικευμένη νομική καθοδήγηση και διαμεσολάβηση στα τηλ: 2108811903, 6932455478.

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: