Ο επί μακρόν υποχρεωτικός περιορισμός κάτω από την ίδια στέγη, λόγω των απανωτών lockdown που επιβλήθηκαν στην προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του νέου κορονοϊού covid-19, δημιούργησε μια άνευ προηγουμένου ένταση στις διαπροσωπικές σχέσεις και πολλά ζευγάρια οδηγήθηκαν στο διαζύγιο. Μάλιστα, λόγω του πλήθους των περιπτώσεων, το 2020 ονομάστηκε «χρονιά των διαζυγίων», ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινείται, ήδη από το πρώτο τρίμηνο, και το 2021.
Το δικηγορικό γραφείο μας, μέσα από την τεράστια εμπειρία του σε ζητήματα οικογενειακού δικαίου, προσανατολίζει, παραδοσιακά, αλλά ιδίως στην παρούσα χρονική συγκυρία, τα ζευγάρια που έχουν αποφασίσει την διακοπή της έγγαμης συμβίωσης, στην λύση του συναινετικού διαζυγίου.
Θεωρούμε πως η ψυχολογική φθορά που έχουν προκαλέσει η υγειονομική και η συνακόλουθη οικονομική κρίση που βιώνουμε δε θα πρέπει να πυροδοτηθεί έτι περαιτέρω με μια εξίσου ψυχοφθόρα αντιδικία, ειδικά στις περιπτώσεις που υπάρχουν και ανήλικα τέκνα.
Το συναινετικό διαζύγιο είναι μια εξαιρετικά οικονομική και γρήγορη διαδικασία η οποία λαμβάνει χώρα ενώπιον συμβολαιογράφου, τον οποίο φυσικά επιλέγουν ελεύθερα τα μέρη. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.
Κατ’ αρχάς τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι ελάχιστα, και πλέον μπορούν να εξαχθούν ηλεκτρονικά, κυριολεκτικά μέσα σε πέντε λεπτά. Συγκεκριμένα απαιτούνται:
α) Αντίγραφα Αστυνομικών Δελτίων Ταυτότητας
β) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
γ) Ληξιαρχική πράξη γάμου και
δ) Ληξιαρχικές πράξεις γέννησης (εφόσον υπάρχουν ανήλικα τέκνα)
Εν συνεχεία, τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να απευθυνθούν σε έμπειρους στο οικογενειακό δίκαιο δικηγόρους οι οποίοι θα συντάξουν ιδιωτικό συμφωνητικό με το οποίο θα ρυθμίζονται ενδεχομένως και τα ζητήματα της κοινής περιουσίας, της μετεγκατάστασης του ενός εκ των δύο από την οικογενειακή εστία καθώς και τα θέματα διατροφής, επιμέλειας και επικοινωνίας, εφόσον υπάρχουν παιδιά. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό, πως το ιδιωτικό συμφωνητικό θα πρέπει να συνταχθεί με πάσα επιμέλεια, ώστε να μην επιδέχεται διαφορετικές ερμηνείες, οι οποίες στο μέλλον θα προκαλέσουν προβλήματα στην τήρησή του. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που τονίζουμε ότι ο δικηγόρος που θα το συντάξει θα πρέπει να έχει την ανάλογη εμπειρία επ’ αυτού.
Έπειτα, τα μέρη μπορούν, είτε να μεταβούν στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο και να υπογράψουν το συμφωνητικό ενώπιον του γραμματέα, ο οποίος εν συνεχεία θα βεβαιώσει το γνήσιο της υπογραφής του, είτε, εφόσον δεν επιθυμούν να παραστούν στη διαδικασία, να υπογράψουν ειδικό πληρεξούσιο, δυνάμει του οποίου ο δικηγόρος εκάστου εξ αυτών θα υπογράψει για λογαριασμό του εντολέα του το συμφωνητικό.
Μετά την πάροδο μόλις δέκα ημερών από την υπογραφή του ως άνω συμφωνητικού οι μέχρι πρότινος σύζυγοι προσέρχονται μαζί με τους πληρεξουσίους δικηγόρους (είτε προσέρχονται μόνον οι τελευταίοι, αν τα μέρη δεν επιθυμούν να παραστούν) ενώπιον του συμβολαιογράφου, όπου επικυρώνεται και η οριστική λύση του γάμου με την υπογραφή της αντίστοιχης συμβολαιογραφικής πράξης.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι με το νέο νομοσχέδιο οικογενειακού δικαίου, η διαδικασία αναμένεται να απλοποιηθεί ακόμη περισσότερο, αφού, όπως όλα δείχνουν, πλέον θα μιλάμε για διαζύγιο «με ένα κλικ», το λεγόμενο «άυλο διαζύγιο» ή «e-διαζύγιο».
Το γραφείο μας έχει πολυετή εμπειρία στο οικογενειακό δίκαιο εν γένει και ιδιαίτερα στη συναινετική λύση γάμων, ενώ ειδικευόμαστε και στην οικογενειακή διαμεσολάβηση.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή στα τηλ: 210 8811903, 6932455478.