Αποσύρθηκε η υποχρεωτική συνεπιμέλεια
Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από την αλλαγή βασικών διατάξεων του οικογενειακού δικαίου, καθώς στις 18 Μαρτίου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο. Όλο αυτό το διάστημα υπάρχουν πολλές και αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τις τροποποιήσεις που θα επέλθουν, δεν θα πρέπει, όμως να ξεχνάμε ότι πάντοτε στο επίκεντρο (θα πρέπει να) βρίσκεται το συμφέρον του παιδιού.
Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει, λοιπόν, αφού υπάρχουν αρκετές ασάφειες, για την κοινή γονική μέριμνα μετά τον χωρισμό, αλλά και για το πώς θα διαμοιράζεται ο χρόνος του ανήλικου τέκνου μεταξύ των γονέων, και πώς ακριβώς θα υπολογίζεται συνολικά αυτός ο χρόνος κατ’ αρχήν. Να σημειώσουμε δε, πως αποσύρθηκε η αρχικά προβλεπόμενη ρύθμιση για υποχρεωτική συνεπιμέλεια, αφού υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις από δεκάδες φορείς.
Ένα άλλο κομμάτι που επίσης προβληματίζει έντονα αφορά στην αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ, που αφορά στην κακή άσκηση, καθώς, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, για να στοιχειοθετηθεί κακή άσκηση της γονικής μέριμνας, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να υπάρχει «αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.».
Κάτι τέτοιο, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, θα υποχρεώνει το παιδί και τον γονέα, που γίνονται δέκτες της ενδοοικογενειακής βίας, να έχουν επαφή με το θύτη, ο οποίος μάλιστα θα έχει λόγο στις αποφάσεις σχετικά με σημαντικά ζητήματα της ζωής του ανήλικου τέκνου, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού για να «προχωρήσει» μια υπόθεση, να εκδοθεί απόφαση επ’ αυτής και να καταστεί αυτή αμετάκλητη χρειάζονται τουλάχιστον 4-5 χρόνια.
Είμαστε εν αναμονή των εξελίξεων και σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε πως θα πρέπει πρωτίστως να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα των παιδιών και δευτερευόντως οι ανάγκες των γονέων, αφού, ακόμη και σήμερα, εν έτει 2021, στο δημόσιο διάλογο βλέπουμε πολωτικές δηλώσεις τόσο από την πλευρά των μαμάδων όσο και από την πλευρά των μπαμπάδων, οι τελευταίοι εκ των οποίων θεωρούν ότι επί σειρά ετών η δικαιοσύνη τους παραγκώνιζε. Αυτή η εγωιστική στάση και προσέγγιση των γονέων, η οποία προκύπτει από τη δική τους κακή σχέση, δεν θα πρέπει να επηρεάζει τα παιδιά.
Στην εξομάλυνση των μεταξύ των γονέων διαφορών, με τελικό στόχο, φυσικά, την όσο το δυνατόν μικρότερη ζημία του ψυχικού κόσμου των παιδιών, συμβάλλει σημαντικά και η οικογενειακή διαμεσολάβηση, η οποία φυσικά με το νέο νομοσχέδιο διατηρείται, ενώ, επιπροσθέτως, προβλέπεται και η επιμόρφωση των δικαστών.
Το γραφείο μας έχει μεγάλη εμπειρία στο οικογενειακό δίκαιο (διαζύγια κατ’ αντιδικία και συναινετικά, διατροφές, επιμέλεια και επικοινωνία τέκνων) και φροντίζει να ακολουθεί τις εξελίξεις, ενώ υπάρχει εξειδίκευση και στη διαμεσολάβηση.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή στα τηλ: 210 8811903 και 6932455478.