RSS

Αποκτήματα γάμου χωρίς γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης

01 Απρ.

Ζευγάρι συνάπτει γάμο (θρησκευτικό ή πολιτικό) ή υπογράφει σύμφωνο συμβίωσης, αποκτά κατά τη διάρκεια του γάμου / της ισχύος του συμφώνου περιουσιακά στοιχεία και κάποια στιγμή ο γάμος καταλήγει σε διαζύγιο ή το σύμφωνο λύεται. Αυτή είναι μια περίπτωση στην οποία όλοι λίγο – πολύ γνωρίζουμε τι συμβαίνει, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 1400 ΑΚ: «Αν ο γάμος λυθεί ή ακυρωθεί και η περιουσία του ενός συζύγου έχει, αφότου τελέσθηκε ο γάμος, αυξηθεί, ο άλλος σύζυγος, εφόσον συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο στην αύξηση αυτή, δικαιούται να απαιτήσει την απόδοση του μέρους της αύξησης το οποίο προέρχεται από τη δική του συμβολή. Τεκμαίρεται ότι η συμβολή αυτή ανέρχεται στο ένα τρίτο της αύξησης, εκτός αν αποδειχθεί μεγαλύτερη ή μικρότερη ή καμία συμβολή.»

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ζευγαριών (ετερόφυλων ή ομόφυλων), που για τους δικούς τους λόγους δεν προχωρούν σε σύναψη συμφώνου συμβίωσης και πολύ περισσότερο γάμου, ωστόσο περνούν πολλά χρόνια μαζί (κάποιες φορές ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που θα λέγαμε ότι περνούν μαζί «μια ολόκληρη ζωή»). Στη διάρκεια της κοινής τους ζωής, είναι λογικό να υπάρξουν αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση αμφότερων ή του ενός εκ των δύο, και στα πλαίσια της εμπιστοσύνης, της εκτίμησης και της μεταξύ τους αγάπης είναι πιθανόν ο ένας να συμβάλλει στην αύξηση της περιουσίας του άλλου.

Τι συμβαίνει, όμως, αν υπάρξει ρήξη μεταξύ των προσώπων και η ελεύθερη ένωση τερματιστεί; Είναι δυνατόν να έχουν τα άτομα αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα;

Υπάρχουν δύο απόψεις, τόσο στη θεωρία όσο και στη νομολογία. Η πρώτη άποψη κάνει λόγο για αναλογική εφαρμογή του άρθρου 1400 ΑΚ και στην περίπτωση της ελεύθερης ένωσης. Νομολογιακό παράδειγμα αποτελεί η υπ’ αριθμ. 206/1991 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, η οποία έκρινε υπόθεση ζευγαριού το οποίο για 21 ολόκληρα έτη συμβίωνε ελεύθερα και παντρεύτηκε για δύο μόλις χρόνια. Το δικαστήριο θεώρησε ότι η μακρόχρονη ελεύθερη ένωση που οδήγησε στον, εν τέλει, βραχύχρονο γάμο, αποτελούσε ενιαία κατάσταση και ότι τα πρόσωπα είχαν αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα.

Η δεύτερη, ωστόσο, άποψη, υποστηρίζει πως το ορθό είναι να εφαρμοστεί το άρθρο 6 του  Ν.4356/2015, ο οποίος αφορά στο σύμφωνο συμβίωσης και ουσιαστικά παραπέμπει στις διατάξεις περί αδικαιολογήτου πλουτισμού (ΑΚ 904 επ.). Το εν λόγω άρθρο αναφέρει: «Στην περίπτωση ελεύθερης συμβίωσης χωρίς σύμφωνο, η τύχη των περιουσιακών στοιχείων που έχουν αποκτηθεί μετά την έναρξη της συμβίωσης (αποκτήματα) κρίνεται κατά τις γενικές διατάξεις του αδικαιολόγητου πλουτισμού. Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται και σε εκκρεμείς δίκες

Σημειωτέον ότι όταν μιλάμε για αποκτήματα εννοούμε μόνο αυτά που αποκτήθηκαν από την εργασία των δύο μερών κι όχι από άλλες αιτίες πχ δωρεά, γονική παροχή, κληρονομιά, λαχείο κλπ

Συγκρίνοντας και αξιολογώντας τις δύο απόψεις, σαφώς πιο κοντά στην προσέγγιση και την στάση ζωής των ατόμων που επιλέγουν να συμβιώνουν ελεύθερα, βρίσκεται η δεύτερη. Εξάλλου και ο ίδιος ο νομοθέτης δε φαίνεται να αντιμετωπίζει υπό τους ίδιους όρους τα άτομα που τελούν σε ελεύθερη ένωση, με εκείνα που επιλέγουν να συνάψουν γάμο, αφού ήδη από το 2008 θέσπισε ειδικό νόμο ώστε να ρυθμίσει το τι συμβαίνει σε περίπτωση ελεύθερης ένωσης.

Και ο Άρειος Πάγος ενστερνίζεται την δεύτερη άποψη, αφού με την υπ’ αριθμ. 1751/2014 έκρινε ότι «… Στην περίπτωση, εξάλλου, που κατά τη διάρκεια της ελεύθερης συμβίωσης υπήρξε βελτίωση της περιουσίας (πλουτισμός) του ενός των προσώπων, που συζούν, από την περιουσία του ετέρου εξ αυτών, η οποία βελτίωση (πλουτισμός) έλαβε χώραν είτε με την προοπτική κάποιου μελλοντικού γάμου, είτε στο πλαίσια της «κοινωνίας βίου», και στη συνέχεια η ελεύθερη συμβίωση λύθηκε, τότε εκλείπει η θεμελιώδης αιτία, χάριν της οποίας έγινε η περιουσιακή μετακίνηση, και συνεπώς μπορεί να αναζητηθεί ο πλουτισμός κατά τις περί αδικαιολογήτου πλουτισμού διατάξεις.»

Το δικηγορικό μας γραφείο ασχολείται με υποθέσεις οικονομικές -περιουσιακές  και είναι σε θέση να σας καθοδηγήσει πλήρως προκειμένου να διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας, ακόμη και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903 και 6932455478.

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: