RSS

ΑΜΦΙΣΒΗΤΩΝΤΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ:

01 Φεβ.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ

Κάθε δανειολήπτης, υπογράφοντας με την Τράπεζα μία σύμβαση δανείου, έχει στο νου του ότι θα κληθεί να επιστρέψει το ποσό που λαμβάνει, επιβαρυμένη με ένα συγκεκριμένο επιτόκιο δηλ τόκους σε βάθος χρόνου. Άλλωστε, οι Τράπεζες είναι έμποροι χρήματος και το κέρδος τους προκύπτει από το επιτόκιο αυτό. Τί συμβαίνει όμως όταν συνειδητοποιεί ένας δανειολήπτης πως, όσο κι αν πληρώνει μηνιαίως, ακόμη κι αν η μηνιαία του δόση αυξάνεται, το κεφάλαιο της οφειλής του δεν πέφτει; Ή όταν ένας δανειολήπτης, έχοντας αντιμετωπίσει έστω μία προσωρινή αδυναμία διαπιστώνει ότι το υπόλοιπο της οφειλής του έχει εκτοξευθεί, ενδεχομένως ακόμη και πολλαπλασιαστεί;

Τέτοιες παθολογίες όπως οι προπεριγραφόμενες είναι πολύ συχνές, δυστυχώς, στην καθημερινότητα των οφειλετών. Οι πιστώτριες τράπεζες, στην επιδίωξη του κέρδος, συχνά προχωρούν σε «λανθασμένους» υπολογισμούς, συνυπολογίζοντας αδιόρατες επιβαρύνσεις, αδιαφανείς δαπάνες κι έξοδα και καταχρηστικές εισφορές, με τρόπο «αλχημικό», στοχεύοντας στην διόγκωση, ενίοτε υπέρογκη, της οφειλής του δανειολήπτη, διώκοντας την αποκόμιση του μέγιστου οφέλους. Ενός οφέλους που θα είναι σε θέση όχι μόνον να καλύψει την ενδεχόμενη ζημία ενός «κόκκινου δανείου», αλλά και το προσδοκώμενο κέρδος. Είναι συχνό φαινόμενο μάλιστα αυτές οι κατ’ αρχήν καταχρηστικές έως και μη σύννομες ενέργειες να έχουν ως έρεισμα το ίδιο το κείμενο της σύμβασης, όπου, στα «ψιλά γράμματα» έχουν εμιφλοχωρήσει εξίσου αδιαφανείς ρήτρες και όροι τους οποίους εν αγνοία τους συνυπογράφουν οι δανειολήπτες, δίχως να είναι σε θέση να αντιληφθούν το περιεχόμενο και τις συνέπειές τους, ακόμη κι αν τις αναγνώσουν.

Τέτοια φαινόμενα όμως δεν απαντώνται μόνον στα «κοκκινισμένα» δάνεια. Ακόμη όμως και οι ενήμερες οφειλές λαμβάνουν τέτοιες προβληματικές διαστάσεις· χαρακτηριστικό και πλέον επώδυνο παράδειγμα είναι αυτό των δανείων σε ελβετικό φράγκο. Αλλά παρατηρείται συχνά και σε συμβάσεις δίχως συναλλαγματικές ρήτρες να παρουσιάζουν τέτοιες τάσεις, επί παραδείγματι όταν έχει μεσολαβήσει κάποια περίοδος ρύθμισης, κατά τη διάρκεια της οποίας η δόση χαμηλώνει μεν, αλλά η συνολική οφειλή ακολουθεί ανοδική πορεία, εν αγνοία βεβαίως του δανειολήπτη.

Κρυφοί όροι, αδιόρατες επιβαρύνσεις, υπολογισμοί αδιαφανείς, καταλογισμός εξόδων, δαπανών ή εισφορών, ασυνέπεια σε εφαρμογές επιτοκίων και περιθωρίων: όλα σε βάρος του δανειολήπτη, υπέρ του πιστωτή, ο οποίος είναι σε θέση να κατευθύνει, σχεδόν ανενόχλητος, την οφειλή κι άρα την προσδοκώμενη κερδοφορία του, στα ύψη. Λέμε «σχεδόν», όμως, διότι, ακόμη κι αν ο δανειολήπτης αδυνατεί ο ίδιος να ελέγξει την πορεία της οφειλής του, έστω και με όλα τα συμβατικά και οικονομικά στοιχεία στα χέρια του, μπορεί να επιτελέσει το έργο αυτό, για λογαριασμό του, ένας ειδικός οικονομολόγος, ο οποίος θα αποδείξει, με τρόπο σαφή και αδιαμφισβήτητο, μαθηματικό πρωτίστως, όλους τους τρόπους με τους οποίους μία οφειλή αυξήθηκε εσφαλμένα και παρανόμως σε βάρος του οφειλέτη, αναδεικνύοντας παράλληλα το πραγματικό ύψος της οφειλής.

Το όφελος μίας οικονομοτεχνικής έκθεσης είναι πολλαπλό, γιατί, πέρα από την απόδειξη του χαμηλότερου, συχνά κατά πολύ, ύψους της πραγματικής οφειλής, μπορεί αυτή να αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους:

 Εξωδικαστικά, είναι ένα πολύ χρήσιμο διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια του δανειολήπτη για την επίτευξη μίας ρύθμισης προς όφελός του, και μάλιστα με σημαντικό κούρεμα.

Δικαστικά, ώστε η αναγνώριση του πραγματικού ύψους της οφειλής να επικυρωθεί και από ένα Δικαστήριο. Η δικαστική αξιοποίηση μίας οικονομοτεχνικής έκθεσης μπορεί να είναι τόσο αμυντική, π.χ. ώστε να ακυρώσει μία εκδοθείσα διαταγή πληρωμής όσο και επιθετική, ώστε να υποστηρίξει μία αναγνωριστική αρνητική αγωγή που σκοπεύει ακριβώς στην αναγνώριση του γεγονότος ότι η οφειλή είναι χαμηλότερη από την προτεινόμενη από την πιστώτρια, φέρνοντας την Τράπεζα στη θέση του αμυνόμενου, καλούμενη να αποδείξει με εξίσου έγκυρο τρόπο ότι οι υπολογισμοί της ήταν ακριβείς – που συχνά δεν ήταν.

Είναι σημαντικό να έχουν υπόψη οι δανειολήπτες σήμερα ότι απέναντι στις καταχρηστικές ενέργειες των πιστωτών τους, απέναντι στην ανυπόφορη κερδοσκοπία τους και στις διωκτικές τους διαθέσεις, έχουν και οι ίδιοι βέλη στη φαρέτρα τους. Ο νομικός συμπαραστάτης είναι μεν απαραίτητος για τη διασφάλιση όλων των νομίμων δικαιωμάτων και συμφερόντων του εντολέα του, καθοδηγώντας τον στις κατάλληλες εξωδικαστικές και δικαστικές ενέργειες, αλλά σε συνεργασία με ειδικό οικονομολόγο μπορεί να καθορίσει το ύψος της οφειλής και τους τρόπους που θα οδηγήσουν στη διαγραφή –κούρεμα του χρέους.  

Για περισσότερες πληροφορίες για διάσωση περιουσίας και προσωπικό ραντεβού με εξειδικευμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή επικοινωνήστε στα τηλ. 210 8811903, 6932455478.

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: