RSS

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΔΟΧΗ ΣΕ ΜΙΣΘΩΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

15 Ιαν.

Ποια είναι η τύχη της μίσθωσης σε περίπτωση θανάτου του εκμισθωτή ή του μισθωτή;

Σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα (άρθρα 574, 612 παρ. 1 και 1710)  η μισθωτική σχέση είναι κληρονομητή και, κατά συνέπεια, σε περίπτωση που αποβιώσει ο εκμισθωτής, η σχέση δεν λύεται, αλλά υπεισέρχονται σε αυτή ο εκ διαθήκης ή εξ αδιαθέτου κληρονόμος του θανόντος, μόλις ο τελευταίος αποδεχθεί την κληρονομιά. Σε περίπτωση που υπάρχουν παραπάνω από ένας κληρονόμοι, μεταξύ τους δημιουργείται κοινωνία δικαιώματος, ανάλογα με την κληρονομική μερίδα του καθενός.

Ως εκ τούτου, ο κληρονόμος (ή οι κληρονόμοι) του εκμισθωτή έχει δικαίωμα να ασκήσει αγωγή απόδοσης του μισθίου. Η ενεργητική νομιμοποίηση του κληρονόμου τεκμαίρεται από μόνη την αποδοχή της κληρονομίας, χωρίς να χρειάζεται να αναφέρει στο δικόγραφο της αγωγής ότι εχώρησε μεταγραφή της δήλωσης αποδοχής.

Δηλαδή, σύμφωνα και με την πολύ πρόσφατη υπ’ αριθμ. 18/2020 απόφαση του Ειρηνοδικείου Ιλίου, το δικόγραφο της αγωγής είναι νόμω και ουσία βάσιμο, εφόσον περιέχει τον τρόπο με τον οποίο απέκτησε ο ενάγων την ιδιότητα του εκμισθωτή,χωρίς να απαιτείται και η αναφορά ότι μετέγραψε την αποδοχή της κληρονομίας, καθόσον πρόκειται για κτήση ενοχικής σχέσης και όχι κυριότητας.

Στην σχετική αγωγή πρέπει να αναφέρεται πρώτον, ότι ο  ενάγων – ενάγοντες υπεισήλθαν στη μισθωτική σχέση ως   κληρονόμοι του αποβιώσαντος καθώς και τα αντίστοιχα ποσοστά καθενός εξ αυτών, δεύτερον, ότι παρήλθε άπρακτη η προθεσμία των τεσσάρων μηνών για την αποποίηση της κληρονομιάς, που θεωρείται αμαχήτως από το νόμο ως αποδοχή (πλασματική αποδοχή) προ της άσκησης της ένδικης αγωγής  ή ότι έγινε αποδοχή κληρονομιάς και, τρίτον, ότι εκδόθηκε διάταξη κληρονομητηρίου, με την οποία πιστοποιείται η ιδιότητα των εναγόντων ως εξ αδιαθέτου κληρονόμων του αποβιώσαντος, δεδομένου ότι η υποβολή και μόνον της αιτήσεως για την έκδοση κληρονομητηρίου ισοδυναμεί με ρητή αποδοχή της κληρονομιάς.

Σε περίπτωση θανάτου του μισθωτή, και πάλι η μίσθωση κληρονομείται από τον κληρονόμο ή τους κληρονόμους του θανόντος, οι οποίοι υποχρεούνται να καταβάλλουν το μίσθωμα ανάλογα με τα ποσοστά τους.  

Σύμφωνα με το άρθρο 612 ΑΚ: «Όταν αποβιώσει ο μισθωτής, οι κληρονόμοι του έχουν δικαίωμα να καταγγείλουν τη μίσθωση. Η καταγγελία γίνεται τουλάχιστον πριν από τρεις μήνες και ισχύει για το τέλος του ημερολογιακού μήνα. Στην περίπτωση, όπου το μίσθιο χρησίμευε, όσο ζούσε ο μισθωτής, ως οικογενειακή στέγη με την έννοια του άρθρου 1393 ΑΚ και ζει κατά το χρόνο του θανάτου του ο σύζυγός του, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις από τη μίσθωση περιέρχονται αποκλειστικά σ’ αυτόν, ο οποίος  δικαιούται όμως, τηρώντας την προθεσμία της προηγουμένης παραγράφου, να καταγγείλει οποτεδήποτε τη μίσθωση.»

Η κληρονομική διαδοχή στην περίπτωση θανάτου του μισθωτή ισχύει και στην περίπτωση εμπορικής μίσθωσης, όπου είναι, ίσως, και ακόμη πιο κρίσιμης σημασίας. Τούτο διότι η απρόσκοπτη συνέχιση της επαγγελματικής δραστηριότητας από τους κληρονόμους  είναι άμεσα συνυφασμένη με την ύπαρξη σταθερής επαγγελματικής στέγης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μισθώσεις ακινήτων και κληρονομικά ζητήματα και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 6932455478.

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: