ΕΠΙ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΣΕΛΗ
Είτε έχει χαθεί το πρωτόδικο δικαστήριο για την ένταξή σας στον νόμο Κατσέλη (ν. 3869/2010) για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, είτε η αίτησή σας έχει γίνει μεν δεκτή, αλλά στην ουσία προβλέπει μία εξαιρετικά υψηλή δόση για τη διάσωση της κύριας κατοικίας στην οποία αδυνατείτε να αντεπεξέλθετε ή εκποιεί μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας σας, έχετε το δικαίωμα να ασκήσετε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.
Ωστόσο, η έφεση δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Το οποίο σημαίνει ότι, έως την έκδοση της εφετειακής απόφασης, δηλαδή μετά από 3-4 χρόνια, θα πρέπει να καταβάλλετε αυτές τις υψηλές δόσεις ή, ακόμα χειρότερα, θα κινούνται ακώλυτες οι διαδικασίες εκποίησης της ακίνητης περιουσίας σας από τους διορισθέντες εκκαθαριστές. Τουτέστιν, είναι πολύ πιθανό, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της εφέσεως, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, να έχετε ήδη βρεθεί σε αδυναμία καταβολής των δόσεών σας, ή/και να έχετε χάσει τα ακίνητά σας.
Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό, ότι παρ’ όλη την υγειονομική και οικονομική κρίση που έχει επιφέρει η πανδημία του νέου κορονωού covid-19, με το πέρας του lockdown, στις 30 Νοεμβρίου, οι πλειστηριασμοί θα συνεχίσουν κανονικά ως είχαν, ενώ και εν μέσω του απαγορευτικού συνεχίζονται κανονικά οι κοινοποιήσεις των αποφάσεων, ώστε να τελεσιδικήσουν και να οδηγήσουν στις εκ του νόμου προβλεπόμενες συνέπειες.
Η κίνηση ματ, λοιπόν, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η κατάθεση αίτησης αναστολής της εκτέλεσης της απόφασης, ώστε, μέχρι την έκδοση της απόφασης του Εφετείου, και η δόση σας να μειωθεί και, κυρίως, η ακίνητη περιουσία σας να μην εκποιηθεί. Έτσι, θα φτάσει ο χρόνος εκδίκασης της Έφεσης, η περιουσιακή σας κατάσταση δεν θα έχει αλλάξει, αλλά και ούτε θα έχετε τον κίνδυνο έκπτωσης από ρύθμιση του Νόμου 3869/2010 για τα Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά λόγω μη καταβολής των μηνιαίων δόσεων που όρισε το πρωτόδικο Δικαστήριο.
Η αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της απόφασης έχει χαρακτήρα ασφαλιστικών μέτρων, πράγμα που σημαίνει ότι εκδικάζεται πολύ γρήγορα και η απόφαση εκδίδεται σε επίσης σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε εγκαίρως κι αποτελεσματικά να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα των οφειλετών. Μάλιστα, υπάρχει και η δυνατότητα αίτησης έκδοσης προσωρινής διαταγής, η οποία, λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα της, συζητείται ακόμη πιο άμεσα, και σε αυτό το διάστημα που διανύουμε, κατά το οποίο τα Δικαστήρια βρίσκονται σε ένα καθεστώς ιδιόμορφης «ημιαναστολής».
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αποφυγή πλειστηριασμού, διάσωση περιουσίας και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή στα τηλ: 210 8811903, 6932455478.