ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ Ο ΝΕΟΣ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
Την 12η.10.2020 κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που τιτλοφορείται «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας». Πρόκειται για τον περιώνυμο και πολύκροτο πλέον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, δυνάμει του οποίου θα προβλέπεται και η ιδιωτική πτώχευση και θα αποτελέσει το αποκλειστικό νομοθέτημα που θα διέπει τους όρους της εξώδικης (μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας) ρύθμισης οφειλών και της δικαστικής διαδικασίας της πτώχευσης. Πρόκειται δε για ρύθμιση ή/ και πτώχευση τόσο φυσικών (νοικοκυριά) όσο και νομικών προσώπων (επιχειρήσεις) και θα αφορά οφειλές και προς ιδιώτες (ιδίως τράπεζες και funds) και προς το δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία).
Τις ενστάσεις του δικηγορικού μας γραφείου στις προτεινόμενες διατάξεις του νόμου έχουμε καταθέσει ήδη κατά τη διαδικασία της Δημόσιας Διαβούλευσης, καθώς από την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου είχαμε διαπιστώσει πως το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα αποδεικνυόταν εξαιρετικά δυσοίωνο για τη μεγάλη πλειονότητα των δανειοληπτών στη Χώρα μας. Η πραγματικότητα είναι ότι το κατατεθέν στη Βουλή νομοσχέδιο δεν έλαβε ουσιαστικά υπόψη καμία απολύτως κριτική ή σχολιασμό που αποσκοπούσε στην λήψη υπόψη των συμφερόντων των οφειλετών, αφού κατατέθηκε σχεδόν αυτούσιο. Μάλιστα, η μόνη ουσιαστική προσθήκη που έχει σημειωθεί ήταν η προσθήκη όρων και προϋποθέσεων στους ενήμερους οφειλέτες, ώστε να παρεμποδιστεί η ρύθμιση των οφειλών τους, εκτός αν σημειώνουν σημαντική (τουλάχιστον κατά 20%) πτώση του τζίρου, είτε λόγω αύξησης δαπανών είτε λόγω μείωσης των εσόδων. Τουτέστιν, η μοναδική ανησυχία που λήφθηκε υπόψη ήταν αυτή των πιστωτικών ιδρυμάτων ότι δημιουργούνταν κίνδυνος ενήμεροι οφειλέτες να επιδιώξουν τη ρύθμιση οφειλών που δεν έχουν ακόμη κοκκινίσει, ώστε να εξυπηρετήσουν την οφειλή τους υπό ευνοϊκότερους όρους.
Όλα αυτά δεν προκαλούν βεβαίως εντυπώσεις, αφού είναι γνωστό άλλωστε ότι το παρόν νομοσχέδιο συντάχθηκε κατόπιν διαπραγμάτευσης και σε αγαστή συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς οικονομικούς φορείς και θεσμούς αφ’ ενός και με τους ιθύνοντες των πιστωτικών ιδρυμάτων της Χώρας αφ’ ετέρου. Η απροκάλυπτη δε επιβεβαίωση της συμφωνίας των οικονομικών και πιστωτικών θεσμών με το τελικό αποτέλεσμα είναι πιθανώς και η μοναδική ένδειξη που χρειάζεται κανείς για να προεξοφλήσει την κλίση της πλάστιγγας στο μέλλον.
Ανεξαρτήτως όμως των προθέσεων του νομοθέτη και των σκοπών που επιδιώκει να επιτύχει, που είναι πρωτίστως η διαχείριση του πραγματικά υπέρογκου ποσού των 234 δις στα οποία ανέρχεται το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα, το νομοθετικό πλαίσιο που πολύ πιθανώς να οδηγηθεί αναλλοίωτο έως και την ψήφισή του και τη θέση του σε ισχύ από το 2021 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φέρει σε εξαιρετικά κρίσιμη θέση, (δικο)νομικά, τους δανειολήπτες και τους οφειλέτες, μειονεκτική εν συγκρίσει με τους πιστωτές τους. Διότι, παρά τις αισιόδοξες και πανηγυρικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, για «δεύτερη ευκαιρία» των οφειλετών και για «κοινωνική ευαισθησία», το νομοθέτημα φαίνεται να οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, στην κυριολεκτική εξουθένωση, οικονομική και περιουσιακή, των οφειλετών από όπου η ανάκαμψη φαίνεται από αμφίβολη έως απίθανη.
Ο χρόνος μόνον θα δείξει την αποτελεσματικότητα του νομοθετήματος αυτού, και το κατά πόσο θα είναι πράγματι σε θέση να επιτύχει τους στόχους του, όμως προς το παρόν, το μόνον σίγουρο είναι ότι στο αρχικό μας ερώτημα, από την πρώτη στιγμή που αναγνώσαμε το νομοσχέδιο αυτό, «Ποιος θα ωφεληθεί;», η απάντηση με βεβαιότητα δεν μπορεί να είναι «Οι Έλληνες δανειολήπτες.». Η νομική υπεράσπιση, με κάθε τρόπο και μέσον, θα παραμείνει βασικός σκοπός και πυλώνας του Γραφείου μας, όμως είναι βέβαιο ότι το σύστημα που θα βρουν απέναντί τους οι οφειλέτες θα είναι, από το 2021, πολύ διαφορετικό απ’ ότι σήμερα.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο για διάσωση περιουσίας και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο -διαμεσολαβητή στα τηλ: 210 8811903, 6932455478.