Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ
Με τη συσσωρευμένη εμπειρία πολλών ετών στη διαχείριση, διευθέτηση και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, αλλά και με υψηλό αίσθημα ευθύνης, το Δικηγορικό μας Γραφείο θεώρησε αυτονόητη υποχρέωσή του να μετέχει ενεργά στη δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο του νέου πτωχευτικού κώδικα, θέτοντας ξεκάθαρες προτάσεις κι εκθέτοντας ουσιαστικά μειονεκτήματα του νομοσχεδίου. Στο μικρό χρονικό διάστημα που η συμμετοχή αυτή ήταν δυνατή, επιδιώξαμε να εντοπίσουμε τις, κατ’ εμάς, νομοθετικές αστοχίες και τα πρακτικά προβλήματα τα οποία αναπόδραστα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι συμπολίτες μας δανειολήπτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, εάν το νομοσχέδιο προχωρήσει αναλλοίωτο ως νόμος.
Οι προτάσεις μας, συνοπτικά, αφορούν τα εξής ζητήματα:
- Το περιορισμένο βεληνεκές του νόμου για τη διάσωση της κύριας κατοικίας των οφειλετών, αφού ο μηχανισμός μίσθωσης κι επαναγοράς αφορούν μόνο μία πολύ μικρή μερίδα των συμπολιτών μας.
- Τη μελλοντική δυσκολία των συμπολιτών μας να προβούν στην πολυπόθητη επαναγορά της κύριας κατοικίας τους μετά τη δωδεκαετή μίσθωση, αφού αυτή κατά κανόνα θα είναι εφικτή μόνο μίας νέας δανειοδότησής τους, οι προϋποθέσεις της οποίας πιθανώς να μην είναι καν βιώσιμες.
- Την αδικαιολόγητη αύξηση της διετίας για την πλήρη απαλλαγή των οφειλετών σε τριετία, χωρίς κάποια δικαιολογία, αφού το μεσοδιάστημα θα αφήνει τους ιδιώτες άνευ εργασίας και ως εκ τούτου άνευ εισοδήματος, όπερ θα οδηγεί σε μία οριστική οικονομική καταστροφή.
- Την ασάφεια του νομοθέτη ως προς την καταχρηστικότητα και δολιότητα των αιτήσεων των οφειλετών, αφού γεννά επώδυνες μνήμες από την επίσης ασαφή και ανοιχτή σε (αυστηρές) ερμηνείες του δόλου από τον Ν. 3869/2010 για τα Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά.
- Το αυξημένο κόστος της δικαστικής διαδικασίας ενώπιον των Πολυμελών Πρωτοδικείων, ιδίως για τα φυσικά πρόσωπα, αλλά και την καταλληλότητα των Ειρηνοδικείων εν γένει για τη διαχείριση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
- Την αναποτελεσματικότητα των ασφαλιστικών μέτρων να προστατεύσουν τον οφειλέτη με οποιονδήποτε τρόπο, αφού εξυπηρετούν μόνον τους πιστωτές, αφήνοντας ένα αδικαιολόγητο κενό στην προστασία της περιουσίας του οφειλέτη.
- Την χαμένη ευκαιρία μίας νομοθετικής ρύθμισης που θα αφορά στην ποινική δίωξη των οφειλετών του δημοσίου ενόψει του νέου μηχανισμού ρύθμισης των οφειλών αυτών, που θα οδηγούσε σε αποσυμφόρηση των ποινικών δικαστηρίων και στην διευκόλυνση της ποινικής αποδεικτικής διαδικασίας γενικότερα.
Είναι ελπίδα μας ότι ο νομοθέτης θα λάβει υπόψη τις ανωτέρω προτάσεις, ώστε να επιτευχθεί ουσιαστικά το «κοινωνικό» πρόσημο που έχει εξαγγελθεί και να αποτελέσει ο νόμος μία πραγματική δεύτερη ευκαιρία για τους υπερχρεωμένους ιδιώτες, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις είτε για νοικοκυριά. Στην παρούσα του μορφή, δυστυχώς, η πλάστιγγα γέρνει με τρόπο εξαιρετικά οφθαλμοφανή υπέρ των πιστωτριών Τραπεζών, και σε βάρος των δανειοληπτών, η δε πρώτη κατοικία όχι απλώς δεν προστατεύεται, αλλά δεν δίδεται και καμία ελπίδα ή ευκαιρία για την προστασία της.
Φυσικά, ο χρόνος μόνον θα δείξει την αποτελεσματικότητα του νόμου, αλλά, προς αποφυγή ενός δυσοίωνου μέλλοντος για όλους συλλήβδην τους δανειολήπτες, είναι αδήριτη ανάγκη το περιεχόμενο του νόμου να τροποποιηθεί, καθώς υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης. Για να γίνει αυτό, όμως, πρέπει να αλλάξει η δικαιοπολιτική στάση του νομοθέτη, να εξισορροπηθούν τα συμφέροντα των οφειλετών και των πιστωτών, ώστε να μην οδηγηθούμε σε μία δυστοπία ανεξέλεγκτων πλειστηριασμών, όπου οι οφειλέτες όχι απλώς δεν θα έχουν ευκαιρία να ορθοποδήσουν, αλλά δεν θα καταφέρουν ουδέποτε να ξεπεράσουν την πτώχευση, η οποία θα συνιστά μία ολοσχερή κι ανεπίστρεπτη οικονομική πανωλεθρία.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο για διάσωση περιουσίας και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 6932455478.