RSS

Επικοινωνία τέκνων

04 Σεπτ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΔΙΑΜΟΝΗ: ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ;

Με το άρθρο 139 του Ν. 4714/2020 εισήχθη, νέο άρθρο 1519 στον Αστικό Κώδικα, με το οποίο διευρύνεται ο κύκλος των πράξεων για τις οποίες οι γονείς αποφασίζουν από κοινού, ανεξάρτητα από το ποιος από τους δύο ασκεί την επιμέλεια.

Το νέο άρθρο 1519 ΑΚ, αφορά τη μεταβολή του τόπου διαμονής και συγκεκριμένα προβλέπει: «Μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτεί προηγούμενη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση μετά από αίτημα οποιουδήποτε από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέσο».

Η ανωτέρω διάταξη ισχύει γιατί κρίνεται απαραίτητη η επικοινωνία του γονέα με το παιδί και πολύ σημαντική συμβολή κάθε γονέα στην ανάπτυξή  του και στις αποφάσεις που το αφορούν όπως ήδη ισχύει για τις αποφάσεις που αφορούν την ονοματοδοσία και τον καθορισμό του θρησκεύματος του τέκνου, για τις οποίες απαιτείται κοινή απόφαση των γονέων, καθώς αυτά, όπως έχει κριθεί νομολογιακά, αποτελούν εκφάνσεις της γονικής μέριμνας και όχι της επιμέλειας.

Εξίσου υψίστης σημασίας, λοιπόν, θεωρεί ο νομοθέτης και την απόφαση για τη μεταβολή της διαμονής του τέκνου και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ζητάει την κοινή απόφαση των γονέων. Αντικείμενο της ρύθμισης δεν αποτελεί οποιαδήποτε μετακίνηση του ανηλίκου, π.χ. από έναν Δήμο της Αττικής σε έναν άλλο Δήμο της Αττικής, αλλά η σημαντική μετακίνηση, δηλαδή σε άλλη πόλη ή ακόμη και σε άλλη χώρα.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι ο γονέας που ασκεί την γονική μέριμνα προσδιορίζει τον τόπο κατοικίας του τέκνου, αν η μεταβολή αυτού επηρεάζει σημαντικά την επικοινωνία με τον άλλο γονέα, θα πρέπει να γίνει μετά από συμφωνία μεταξύ τους ή, σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί, μετά από δικαστική απόφαση.

Στην  περίπτωση, που επιληφθεί το δικαστήριο, αυτό θα κρίνει με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τέκνου, ενώ, όπως γίνεται αντιληπτό, σε περίπτωση που η απόφαση κάνει δεκτή τη μετακίνηση, θα καθορίζει ταυτόχρονα και τον τρόπο επικοινωνίας του τέκνου με τον άλλο γονέα που θα ισχύει στο εξής (με ηλεκτρονικά μέσα κτλ).

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 6932455478.

 

 
 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: