RSS

Αποζημίωση και ποινική ευθύνη στο ίντερνετ

11 Ιον.

ΨΕΥΤΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ, ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

Είναι γνωστό ότι στις μέρες μας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, Instagram, twitter κλπ) έχουν καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής αν όχι όλων τουλάχιστον των περισσοτέρων από μας. Και ναι, η χρήση των εν λόγω μέσων έχει τη δυνατότητα να μας φέρει κοντά με ανθρώπους, τους οποίους είτε γνωρίζουμε είτε όχι, και να διατηρούμε μια αρμονική και ανθρώπινη επικοινωνία στα όρια του επιθυμητού. Εύκολα θα διαπίστωνε κανείς ότι η λογική χρήση τους μόνο καλές συνέπειες θα μπορούσε να έχει.

Δυστυχώς όμως, όπως συμβαίνει σε κάθε περίπτωση, που έχει την θετική και συγχρόνως και την αρνητική της όψη, έτσι κι εδώ υπάρχει και η άλλη πλευρά  του νομίσματος, καθώς από την μη σωστή χρήση των μέσων ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων, ενηλίκων και ανηλίκων, που έχουν πέσει θύματα παραπλάνησης, περαιτέρω παρενόχλησης και κατά συνέπεια προσβολής προσωπικότητας. Παρατηρείται πολύ συχνά το φαινόμενο χρήστες να εμφανίζονται με ψεύτικο όνομα και ψεύτικη φωτογραφία και να παρουσιάζουν στα υποψήφια «θύματά» τους ένα παντελώς ψεύτικο προφίλ. Αναρωτιέται κανείς γιατί γίνεται χρήση του όρου «θύματα»… Γιατί είναι αποδεδειγμένο ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών, και δη  ψεύτικου προφίλ, ο «δράστης» έχει σαν απώτερο σκοπό και στόχο την εξαπάτηση του «θύματος», και σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα  την κάρπωση περιουσιακού οφέλους.

Καθώς μάλιστα τα κρούσματα εξαπάτησης άρχισαν να αυξάνονται ραγδαία, κρίθηκε σκόπιμη  και η επέμβαση της Δικαιοσύνης. Έχουμε πολλές περιπτώσεις αποφάσεων  και με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, που έχουν επιβάλλει την παύση επικοινωνίας με το «θύμα» (διά ζώσης, τηλεφωνικά), την απαγόρευση να το προσεγγίζει ο δράστης σε απόσταση μικρότερη των πενήντα (50) μέτρων και την απαγόρευση  να προβαίνει με οποιονδήποτε τρόπο στο διαδίκτυο σε αναρτήσεις προσβλητικές της προσωπικότητάς του.  Σε πολλές περιπτώσεις βέβαια οι δράστες απειλούνται   και με χρηματική ποινή και με προσωπική κράτηση για κάθε παραβίαση των όρων αυτών!!!

Η δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών και παρενοχλήσεων μπορεί να μην αποκαθίσταται μόνο με ασφαλιστικά μέτρα  και με την έκδοση προσωρινής διαταγής του Προέδρου Πρωτοδικών. Αρκετές φορές επαναλήφθηκε ακόμα πιο άσχημα, δηλαδή  ο «δράστης» δημιούργησε νέους ψεύτικους λογαριασμούς στο όνομα του «θύματος» ή τρίτων προσώπων στη διαδικτυακή πλατφόρμα «Instagram», όπου καταχώρησε συνομιλίες, στις οποίες φέρεται να συμμετέχει και το «θύμα» με προσβλητικό για τον ίδιο περιεχόμενο!!!!

Στις περιπτώσεις που η παρενόχληση γίνεται πιο έντονη, το θύμα μπορεί να ζητήσει και αποζημίωση για την βλάβη που υφίσταται καθώς και να κάνει ποινικό δικαστήριο για όποια παράβαση αποφάσεων ή διάπραξη άλλων αδικημάτων όπως απάτης, συκοφαντικής δυσφήμισης, παραβίαση προσωπικών δεδομένων κλπ.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο –διαμεσολαβητή   στα τηλ: 210 8811903, 6932455478.

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: