ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΕΠΟΧΗ
Τους τελευταίους μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού δημιουργήθηκε μία μεταβαλλόμενη κι απρόβλεπτη κατάσταση, η οποία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί, ελήφθησαν κάποια μέτρα, εξαιτίας των οποίων επηρεάστηκαν οι πάσης φύσεως συναλλαγές τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Είναι γνωστό ότι η πανδημία στη χώρα μας έχει οδηγήσει πολλούς συμπολίτες μας σε οικονομικό αδιέξοδο, ενώ είναι γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις γνωρίζουν ζημίες, που θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωσή τους την επόμενη μέρα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δανειοληπτών, που ενώ είχαν λάβει επιχειρηματικά δάνεια για τις επιχειρήσεις τους (καταστήματα εστίασης, ξενοδοχεία), λόγω των συνθηκών αναγκάστηκαν να κλείσουν, με αποτέλεσμα τα έσοδά τους να μηδενιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και τα έξοδά τους αντίστοιχα να τρέχουν καθημερινά, γεγονός το οποίο έφερε ως συνέπεια την αδυναμία εξόφλησης των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες.
Φυσικό επακόλουθο της κατάστασης αυτής ήταν να δημιουργηθεί μία νέα περίοδος και για τις εν γένει τραπεζικές συναλλαγές. Ήδη με την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης του covid-19 οι τράπεζες αναγκάστηκαν να θέσουν κάποιες προτεραιότητες, προκειμένου να υπάρξει μία ομαλή επαναφορά στην οικονομική πρακτική και πραγματικότητα μετά την περίοδο του lockdown.
Μία από τις προτεραιότητες αυτές είναι και η παροχή διευκολύνσεων σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, που πλήττονται από την πανδημική κρίση, έτσι ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν συνεπή με τις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας να έχει παρατείνει και για 3 μήνες της ισχύ του νόμου 4605/2019, οι τράπεζες εκ των πραγμάτων θα επαναπροσεγγίσουν τους περίπου 90.000 δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια, που εκτιμάται ότι εμπίπτουν στα κριτήρια του νόμου για προστασία της πρώτης κατοικίας και ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους.
Παράλληλα, καθώς το νέο πλαίσιο προβλέπει και την προστασία της πρώτης κατοικίας ενήμερων δανειοληπτών, που πλήττονται από τον κορωνοϊό, οι τράπεζες υποχρεούνται να διερευνήσουν όλες τις περιπτώσεις δανειοληπτών με δάνεια σε ρύθμιση ή μη, τα οποία κινδυνεύουν να σταματήσουν να εξυπηρετούνται. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι οι δανειολήπτες αυτοί κινούνται γύρω στις 300.000.
Σημειώνεται ότι τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών αυτών και η διάρκεια και το ύψος της κρατικής επιδότησης των δόσεων των δανείων τους θα αποτελέσουν αντικείμενο νέων διαπραγματεύσεων , που θα ξεκινήσουν μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.
Μέσα σ’ αυτό το νέο πλαίσιο συναλλαγών που δημιουργήθηκε λοιπόν οι τράπεζες αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να συμμορφωθούν με ό,τι αυτό το πλαίσιο επιτάσσει, καθώς η ανατροπή της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας λόγω της πανδημίας άμεσα και έμμεσα τις επηρεάζει. Δοθείσης μιας τέτοιας κατάστασης οι δυνατότητες διαπραγμάτευσης μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών είναι σημαντικά αυξημένες και μάλιστα με όρους αρκετά ευνοϊκούς ως προς τα συμφέροντα των δανειοληπτών.
Η διαπραγμάτευση έχει ευνοϊκό αποτέλεσμα, δηλαδή και κούρεμα και μείωση δόσης ΜΟΝΟ εάν γίνεται με επίσημο τρόπο από εξειδικευμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή. Έχουμε ήδη πάρα πολλές επιτυχίες σε διαγραφές και επαναπροσδιορισμό δόσεων δανείων.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο-διαμεσολαβητή στα τηλ: 210 8811903, 6932455478.