RSS

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

15 Μάι.

            Από την Δευτέρα, 4η Μαΐου 2020, οι Δικαστικοί Επιμελητές σταδιακά επέστρεψαν στα καθήκοντά τους, ώστε να καταστεί εφικτή η σταδιακή επανεκκίνηση της δικαιοσύνης, κατά τα σχέδια της Κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, δεν είναι σήμερα δυνατή η επίδοση δικογράφων που αφορούν διαδικασίες που βρίσκονται ακόμη σε αναστολή, όπως δεν είναι δυνατή η επίδοση πάσης φύσεως δικογράφων που αφορούν σε πράξεις εκτέλεσης. Παρά ταύτα, πλειάδα συμπολιτών μας ήδη σήμερα λαμβάνει Διαταγές Πληρωμής από Τράπεζες ή αποφάσεις Δικαστηρίων, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές του Ν. 3869/2010 για τα Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά.

Υπό κανονικές συνθήκες, η επίδοση αυτή θα σήμαινε για τις μεν Διαταγές Πληρωμής την έναρξη της δεκαπενθήμερης προθεσμίας για κατάθεση Ανακοπής, για τις δε αποφάσεις, την έναρξη προθεσμίας για κατάθεση Έφεσης. Τί συμβαίνει όμως σήμερα, που ισχύει η αναστολή λειτουργίας Δικαστηρίων και Γραμματειών, με ελάχιστες εξαιρέσεις, και ποιες είναι οι συνέπειες για τους πολίτες;

Αναφορικά με τις Διαταγές Πληρωμές: Μολονότι απαγορεύεται η επίδοση κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, γεγονός είναι ότι μία Διαταγή Πληρωμής που δεν φέρει επιταγή προς εκτέλεση δεν αποτελεί πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης. Έτσι, τεχνικά, επιτρέπεται η επίδοση μίας Διαταγής Πληρωμής, και του αντιγράφου πρώτου εκτελεστού αυτής, όχι όμως με συνημμένη επιταγή προς πληρωμή, αφού σε αυτήν την περίπτωση η επίδοση είναι άκυρη. Εκμεταλλευόμενες αυτήν την «τεχνικότητα» οι Τράπεζες επιδίδουν Διαταγές Πληρωμής σήμερα «προς γνώση» υποτίθεται του οφειλέτη. Ο ίδιος ο οφειλέτης όμως δεν πρέπει να τρομοκρατείται, ούτε όμως και να εφησυχάζει από την αναστολή των δικαστηρίων. Η δεκαπενθήμερη προθεσμία για την κατάθεση Ανακοπής κατά της Διαταγής Πληρωμής θα αρχίσει να «τρέχει» όταν ανοίξουν οι Γραμματείες των Δικαστηρίων για τις καταθέσεις, οπότε και θα πρέπει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την ακύρωση της Διαταγής Πληρωμής.

Υπενθυμίζεται ότι όσες Διαταγές Πληρωμής επιδίδονται σήμερα έχουν εκδοθεί ήδη πριν από την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, δηλαδή πριν την 13.03.2020, αφού έκτοτε, μέχρι και σήμερα, δεν επιτρέπεται η κατάθεση νέων αιτήσεων για έκδοση Διαταγών Πληρωμής ούτε και η παραλαβή των εκδοθέντων στο μεσοδιάστημα.

Αναφορικά με τις Αποφάσεις των Υπερχρεωμένων: Σε μεγάλο βαθμό ισχύουν αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω. Οι πρωτοβουλίες αυτές ανήκουν και πάλι στις Τράπεζες, που επιδίδουν όσες αποφάσεις, κυρίως απορριπτικές, έχουν ήδη στα χέρια τους, δεν πρόλαβαν όμως, λόγω της καραντίνας, να επιδώσουν ήδη, με το πρόσχημα της «ενημέρωσης» των πολιτών που αφορούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι ξεκινά και η προθεσμία για τις εφέσεις, αφού ακόμη δεν λειτουργούν οι Γραμματείες των Δικαστηρίων για καταθέσεις. Και πάλι, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθούν οι οφειλέτες, λόγω της επίδοσης αυτής, αφού όσο ισχύει η αναστολή, καμία νόμιμη προθεσμία δεν μπορεί να τρέξει, ούτε κινδυνεύουν να βρεθούν σε μειονεκτική θέση ή να απωλέσουν κάποιο νόμιμο δικαίωμά τους.

Σε κάθε περίπτωση, οι πρωτοβουλίες αυτές για επιδόσεις δικογράφων, όπως κι αν δικαιολογούνται νομικά, σε καμία περίπτωση δεν γίνονται αποκλειστικά «προς γνώση» ούτε και στερούνται νομίμων αποτελεσμάτων. Αντίθετα, πρόκειται για κινήσεις στρατηγικής, προδήλως εκφοβιστικές, εκ μέρους των Τραπεζών, που καταχρώνται προφανώς τις εξαιρέσεις που προβλέπονται για τις επιδόσεις και τρομοκρατούν εν πολλοίς τους οφειλέτες τους. Για αυτό, συστήνεται η ψύχραιμη αντιμετώπιση, που μόνο η έμπειρη και εξειδικευμένη νομική ματιά μπορεί να προσφέρει.

Πρέπει πάντως να επισημανθεί σε κάθε περίπτωση ότι, επειδή ο όγκος των προς κατάθεση δικογράφων θα είναι εξαιρετικά μεγάλος, όταν ανοίξουν οι Γραμματείες, σκόπιμο είναι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να απευθυνθούν από νωρίς στους νομικούς τους συμπαραστάτες, ώστε να δρομολογηθεί εγκαίρως η υπόθεσή τους και να μπορέσει να συνταχθεί και κατατεθεί εμπρόθεσμα το ένδικο βοήθημα και μέσον που τους αφορά.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο –διαμεσολαβητή για αποφυγή πλειστηριασμών στα τηλ: 210 8811903, 6932455478.

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: