RSS

Μέσα απόκρουσης πλειστηριασμών- Στρατηγική διαπραγμάτευσης

21 Φεβ.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ FUNDS. ΑΜΥΝΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ

Είναι σχεδόν επιβεβλημένο τους τελευταίους μήνες, εν όψει και  του νέου Πτωχευτικού Νόμου, οι δανειολήπτες να  καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια συμβιβαστικής επίλυσης με τα πιστωτικά ιδρύματα  και τα funds για την ρύθμιση των κόκκινων δάνειων τους.  

Ειδικά σε περιπτώσεις όπου οι δανειολήπτες αποφασίζουν να διαπραγματευτούν μόνοι τους, χωρίς την συνδρομή νομικού συμβούλου, έχει παρατηρηθεί ότι κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης   καταστρατηγείται πλήρως η ορθή συναλλακτική συμπεριφορά από την πλευρά των πιστωτών.

Οι συνεχόμενες τηλεφωνικές οχλήσεις είναι και πάλι καθημερινό φαινόμενο και μάλιστα με το φόβητρο του πλειστηριασμού της ακίνητης περιουσίας κυριολεκτικά «τρομοκρατούν» τους δανειολήπτες, απειλώντας τους ότι το σπίτι τους βγαίνει σε πλειστηριασμό σε λίγες μόνο ήμερες. Ακόμη κι εάν ο δανειολήπτης φανεί συνεργάσιμος και αποστείλει όλα τα έγγραφα που απαιτούνται, του ζητούν υπέρογκες προκαταβολές ώστε η ρύθμιση να καταστεί ανέφικτη!!! Έχει συμβεί πολλές φορές ο δανειολήπτης να βρει την προκαταβολή που του ζητούν, να την καταθέσει και το πιστωτικό ίδρυμα, παρ’ όλες τις προφορικές διαβεβαιώσεις του ότι θα προχωρήσει σε  ρύθμιση των δανείων του οφειλέτη, εντελώς καταχρηστικά να «βγάζει στο σφυρί» την μοναδική του κατοικία!!! Επίσης, οι προκαταβολές που αναζητούνται από ορισμένους εκπροσώπους των πιστωτικών ιδρυμάτων καλύπτουν έξοδα  νομικών ενεργειών και δεν οδηγούν ποτέ σε ρύθμιση του δανείου. Άλλωστε, εάν τους ζητήσει ο οφειλέτης να αποστείλουν την πρόταση για την προκαταβολή εγγράφως, κατά κύριο λόγο αρνούνται. Παράλληλα, καθ’ όλη την διάρκεια των «διαπραγματευτικών» συζητήσεων αντλούν όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούν για την περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη και των εγγυητών και τις χρησιμοποιούν μεταγενέστερα στα δικαστήρια εναντίον τους.

Τέλος εντελώς καταχρηστικά τα πιστωτικά ιδρύματα ή τα funds, την ίδια χρονική στιγμή που διαπραγματεύονται με τον δανειολήπτη  καταθέτουν ταυτόχρονα εναντίον του ένδικα βοηθήματα π.χ αίτηση για έκδοση διαταγής πληρωμής, με μοναδικό κίνητρο να αποκτήσουν πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις και ουσιαστικά να   «τρομοκρατήσουν» τον δανειολήπτη  και  να εξουδετερώσουν τις όποιες ισχυρές και νόμιμες αντιρρήσεις του ως προς το προτεινόμενο σχέδιο ρύθμισης. 

Τα ζητήματα που ανακύπτουν μετά την έκδοση εκτελεστού τίτλου είναι ακόμη πιo «πιεστικά» προς τον δανειολήπτη, διότι τα πιστωτικά ιδρύματα και τα funds εκκινούν τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης και ακόμη και μέσα σε λίγες ώρες, ώστε να δεσμεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς ή να προσημειώσουν ακίνητα του οφειλέτη και των εγγυητών. Πολλές φορές μάλιστα επικαλούνται ότι οι νομικές ενέργειες ήταν ήδη δρομολογημένες κι εν συνεχεία ζητούν από τους δανειολήπτες υπέρογκα ποσά για να συνεχίσουν τη ρύθμιση!!!

Έχουν ήδη εκδοθεί  ορισμένες αποφάσεις όπου  κρίθηκε ότι η τράπεζα δεν τήρησε τις αρχές του Κώδικα Δεοντολογίας περί καλόπιστης διαπραγμάτευσης, όπως υπάρχουν αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, οι οποίες έκριναν  τα εξής:

«Δηλαδή ενώ η καθ’ ης βρισκόταν ήδη από πιο πριν σε διαδικασία για την εξεύρεση λύσης προς διευθέτηση της οφειλής και γνώριζε ότι οι αιτούντες είχαν αναθέσει σχετική εντολή σε  σύμβουλο για να τους εκπροσωπεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην όλη διαδικασία, που διεξαγόταν για να αποφευχθεί η δικαστική οδός, κατέθεσε συγχρόνως την ανωτέρω αίτηση προς έκδοση διαταγής πληρωμής, που συνιστά επιθετική πράξη και κίνηση δικαστικής διαδικασίας σε βάρος αυτού με τον οποίο βρίσκεται σε διαπραγμάτευση… […]  ..».

Σε αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για τους δανειολήπτες εφιστούμε την προσοχή σας στις διαπραγματεύσεις με τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και τα funds.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 6932455478.

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: