RSS

Πτώχευση για όλους η νέα λύση!!!

07 Φεβ.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Φλέγον θέμα των τελευταίων ημερών αποτελεί η διαμόρφωση του «νέου πτωχευτικού» συστήματος, δηλαδή του τι θα εφαρμοστεί μετά την κατάργηση των παντός είδους δυνατοτήτων για την προστασία της κύριας κατοικίας, χωρίς όμως ακόμα να έχει νομοθετηθεί επακριβώς το νομικό πλαίσιο.

Χρονικά αυτή η μετάβαση τοποθετείται από την 1η Μαΐου 2020, καθώς μέχρι τις 30 Απριλίου 2020 θα εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι μέχρι σήμερα ισχύουσες νομικές μορφές προστασίας της κύριας κατοικίας, δηλαδή η γνωστή «πλατφόρμα» του ν. 4605/2019, που -υπό προϋποθέσεις- επιτρέπει την κατ’ εξαίρεση διέξοδο προς τον ν. 3869/2010 για τα Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά.

Ως γνωστόν, ο ν. 3869/2010 έχει παύσει να ισχύει για την προστασία της κύριας κατοικίας από τον Μάρτιο 2019. Ως εκ τούτου, όλο αυτό το διάστημα, από τον Μάρτιο 2019 μέχρι και τον Απρίλιο 2020, οι οφειλέτες  μπορούν να υπαχθούν   για την προστασία της κύριας κατοικίας στην πλατφόρμα του ν. 4605/2019, που ήρθε στο προσκήνιο ως «διάδοχος» του Ν. 3869/2010.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αυτή η πλατφόρμα, παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες, δεν επέφερε τα αντίστοιχα αποτελέσματα, πράγμα που προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία: Από 1/7/2019 μέχρι και τις 10/1/2020 στην εν λόγω πλατφόρμα εισήχθησαν 59.802 χρήστες, εκ των οποίων οι 39.689 προχώρησαν στην προαπαιτούμενη άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου τους. Περαιτέρω, από τους χρήστες αυτούς, υπέβαλαν οριστικά αιτήσεις μόνον οι 1.548!! Προτάσεις ρύθμισης δέχθηκαν οι 491 και από αυτές αποδεκτές έγιναν μόνον 172 αιτήσεις. Σημειώνεται απλώς ότι η κρατική επιδότηση εγκρίθηκε μόνο για 88 αιτήσεις.

Σε αντιδιαστολή του παρόντος καθεστώτος, έρχεται το νέο σύστημα που στοχεύει τόσο στα νοικοκυριά- φυσικά πρόσωπα, όσο και στις επιχειρήσεις. Τα στάδια είναι τέσσερα και αφορούν: α) στην προληπτική αναδιάρθρωση, β) την πτώχευση με ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας, γ) απαλλαγή από το σύνολο των χρεών και δ) την χορήγηση επιδόματος στέγασης σε ευάλωτα νοικοκυριά.  

Ως προς τα φυσικά πρόσωπα που έχουν φθάσει στο σημείο να εκπλειστηριασθεί η περιουσία τους, εφόσον το τίμημα από τον πλειστηριασμό δεν επαρκεί για την κάλυψη του συνόλου των οφειλών, αυτό μόνον τότε μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο και να καταθέσουν αίτηση πτώχευσης. Προϋπόθεση για αυτό είναι ο δανειολήπτης να μην τελούσε σε δόλο κατά τη δημιουργία των χρεών του, στοιχείο που μας θυμίζει το παλαιό καθεστώς του ν. 3869/2010. Από το σημείο εκείνο, δηλαδή εφόσον έχει ήδη εκπλειστηριασθεί το σύνολο της ακίνητης περιουσίας, το τυχόν ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων «διαγράφεται» κι ως εκ τούτου, επέρχεται η απαλλαγή από την υποχρέωση αποπληρωμής τους.

Αυτό είναι και το μεγάλο προτέρημα του νέου καθεστώτος, αυτή η «δεύτερη ευκαιρία» που παρέχεται στους οφειλέτες, με ταυτόχρονο όμως μειονέκτημα την απώλεια του συνόλου της ακίνητης περιουσίας.

Αναφορικά με το πού θα μένει μετά από αυτή τη διαδικασία ο «πτωχευμένος» οφειλέτης, υπάρχει η πρόβλεψη, εφόσον συμφωνεί και ο πιστωτής, να μπορέσει ο ίδιος ο δανειολήπτης να παραμείνει στο -πάλαι ποτέ- σπίτι του, καταβάλλοντας στον πιστωτή ενοίκιο, εφόσον φυσικά αυτό βρίσκεται εντός των οικονομικών δυνατοτήτων του. δηλαδή το «βαλάντιό» του μπορεί να το υποστηρίξει. Ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, υπάρχει η πρόβλεψη για την χορήγηση επιδόματος στέγασης, υπό προϋποθέσεις και με κριτήρια που ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Ως προς τις επιχειρήσεις, προβλέπεται ένας προληπτικός μηχανισμός στήριξης, προκειμένου να γίνει έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων της επιχείρησης, ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση.

Φυσικά, όλα αυτά μένει να αποδειχθούν, αφού πρώτα διαμορφωθεί το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 6932455478.

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: