RSS

Η ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ & Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ

16 Ιαν.

            Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα ο «Ελεύθερος Τύπος», εντός του 2018 σημειώθηκαν 1.372 τραυματισμοί που σχετίζονται με βία που ασκήθηκε εντός οικογενειακού περιβάλλοντος. Οι παραβάσεις της νομοθεσίας για την ενδοοικογενειακή βία όμως συνολικά είναι πολύ πιο υψηλές: υπολογίζεται ότι τελέσθηκαν 4.702 σχετικά αδικήματα και 20 ακόμη απόπειρες. Ο αριθμός αυτός είναι ούτως ή άλλως πολύ υψηλός, γίνεται ακόμη πιο ανησυχητικός όμως αν ληφθεί υπόψη ότι το προηγούμενο έτος (2017) σημειώθηκαν 4.263 δράστες και το προ-προηγούμενο (2016) σημειώθηκαν 3.829 περιστατικά. Οι αριθμοί δεν αφήνουν καμία αμφιβολία: τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα ετησίως αυξάνονται

Γεγονός είναι ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, το οποίο ταλανίζει την Ελλάδα έντονα τα τελευταία χρόνια, τόσο φανερά όσο και αφανώς. Κύριο γνώρισμα της ενδοοικογενειακής βίας είναι ότι το θύμα, λόγω της έντονης σωματικής, αλλά και ψυχικής βίας και πίεσης που υπόκειται, συχνά διστάζει να καταγγείλει στις αρμόδιες αρχές τα συμβάντα, ή έστω και να ενημερώσει κάποιο οικείο πρόσωπο για τη δυσκολία που βιώνει, ενδεχομένως και καθημερινά. Σημειωτέον ότι η βία που ασκείται δεν είναι απαραίτητα πάντα σωματική, αλλά μπορεί να λάβει ψυχολογική ή και συναισθηματική διάσταση και μορφή. Διαπιστώνεται, δυστυχώς συχνά, ότι οικεία πρόσωπα αντί να καταδικάζουν τα συμβάντα ενδοοικογενειακής βίας που το θύμα αποκαλύπτει, αντί να βοηθήσουν τον άνθρωπο που ζει σε αυτήν την τοξική καθημερινότητα, του συστήνουν «υπομονή» και «σιωπή», βυθίζοντάς το περισσότερο στην απελπισία και την απόγνωση.

Παρ’ ότι ζούμε στον 21ο αιώνα και διανύουμε πλέον ήδη την δεύτερη δεκαετία του, αντί να αφήνουμε, ως κοινωνία, την ενδοοικογενειακή βία πίσω μας, αντίθετα τα περιστατικά πληθαίνουν και μάλιστα κλιμακώνονται, με αποτέλεσμα σε σχεδόν καθημερινή βάση να φτάνουν ειδήσεις για συμβάντα που δεν περιορίζονται μόνον σε εκφοβισμό, απομόνωση ή άσκηση ψυχολογικής πίεσης στο θύμα, αλλά εντείνονται και σε άσκηση σωματικής βίας, με αποτέλεσμα, εν έτει 2020 να μιλάμε ακόμη ανερυθρίαστα για περιπτώσεις «ξυλοδαρμών». Το θλιβερότερο δε είναι ότι θύματα πολύ συχνά είναι και τα ανήλικα τέκνα, είτε ως θεατές των περιστατικών είτε ως δέκτες της βίας αυτής…

Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η ποινική δικαιοσύνη αντιμετωπίζει αυστηρότατα τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, αναγνωρίζοντας τη βαρύτητά τους και την έντονη εναντίωσή τους στους γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες, αρχές κι αξίες της κοινωνίας και της πολιτείας.

Η πρακτική κι η εμπειρία αποδεικνύει ότι είναι πολύ πιθανόν η ενδοοικογενειακή βία να συνδυάζεται και με άλλες παράνομες ενέργειες, όπως είναι η παραβίαση της υποχρέωσης περί καταβολής διατροφής συζύγου αλλά και των τυχόν ανήλικων τέκνων. Είναι σημαντικό ότι το θύμα δικαιούται να διεκδικήσει και μπορεί να επιτύχει νομικά όχι μόνον την ποινική καταδίκη του δράστη, αλλά και την εξασφάλιση της προστασίας του, διατροφή, την επιμέλεια των τέκνων του και την μετοίκηση του δράστη, ήτοι την απομάκρυνση του θύτη από το σπίτι με απόφαση δικαστηρίου.

Όπως ειπώθηκε ανωτέρω, πρόκειται πράγματι για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, καθώς το θύμα, παρά τις εγκληματικές συμπεριφορές τις οποίες υφίσταται, ενδεχομένως και καθημερινά, κωλύεται, παραπλανημένο από εσφαλμένα αισθήματα ντροπής, αιδούς ή και υπερηφάνειας, να ενημερώσει τόσο τις αρχές όσο και κοντινά του πρόσωπα. Η υπομονή, η καρτερικότητα και η σιωπή δεν είναι και δεν πρέπει να αποτελεί λύση, ούτε υπάρχει δικαιολογία για ανοχή τέτοιων φαινομένων στην σύγχρονη, υποτίθεται, κοινωνία που ζούμε. Πρέπει να εμπεδωθεί ότι η προσφυγή στις Αρχές και σε εξειδικευμένο νομικό παραστάτη κρίνεται πλέον εντελώς απαραίτητη, για να διασφαλιστεί η προστασία των θυμάτων, ιδίως των ανηλίκων, και η γενικότερη πάταξη αυτού του τόσο αξιοκατάκριτου κι αδικαιολόγητα διογκωμένου στην επικαιρότητά μας φαινομένου.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο για ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας στα τηλ: 210 8811903 και 6932455478.

 

Ετικέτες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: