ΠΤΑΙΣΜΑΤΑ, ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
Η εκτενής αναδιαμόρφωση του Ποινικού Κώδικα (και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας) αποτελεί μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού της ποινικής διαδικασίας και του τρόπου καταστολής. Για το σκοπό αυτό επήλθαν «σαρωτικές» αλλαγές σε διατάξεις της ποινικής νομοθεσίας που από πολλούς θεωρούνταν δεδομένες κι ενσωματωμένες στη νομική παιδεία της Ελλάδας, αλλά και στον νου του μέσου Έλληνα πολίτη. Ορισμένες από αυτές επιγραμματικά είναι οι εξής:
– Κατάργηση όλων των Πταισμάτων: Πράγματι, με τον νέο Ποινικό Κώδικα επήλθε οριζόντια κατάργηση των αδικημάτων που τιμωρούνταν μέχρι πρόσφατα ως πταίσματα. Από αυτά, όσα θεωρήθηκαν ελαφρά θα αντιμετωπίζονται πλέον ως διοικητικές παραβάσεις και θα τιμωρούνται με πρόστιμα, ενώ τα πιο σοβαρά θα θεωρούνται πλημμελήματα.
– Διαχωρισμός Πλημμελημάτων σε ελαφρά και βαριά: Τα ίδια τα πλημμελήματα διαχωρίστηκαν σε ελαφρά και βαριά· τα μεν πρώτα ελαφρά τιμωρούνται με ποινές έως τρία έτη, τα οποία, αν δεν συντρέχει υποτροπή, θα αναστέλλονται κατά κανόνα. Τα υπόλοιπα, όμως, ήτοι τα βαριά, που τιμωρούνται με ποινές από τρία έως πέντε έτη, θα εκτίονται.
–Κακουργήματα: Δικάζεται ερήμην όποιος δεν έχει μεριμνήσει να είναι παρών ή να εκπροσωπείται από δικηγόρο. Με τον προηγούμενο κώδικα δινόταν αναβολή και διαταζόταν η προσαγωγή του κατηγορούμενου.
–Αυτόφωρο έγκλημα: Ισχύει όπως προηγουμένως στις γενικές διατάξεις.
– Κοινωφελής Εργασία και κατάργηση χρηματικών ποινών: Μία ακόμη μεγάλη αλλαγή που εισήχθη μέσω του νέου Ποινικού Κώδικα ήταν η κατάργηση των χρηματικών ποινών, για να δοθεί ο χώρος ώστε να εφαρμοστεί ουσιαστικά ο θεσμός της παροχής κοινωφελούς εργασίας, η οποία τράπηκε σε κύρια ποινή. Παρά ταύτα, λίγο μετά την θέση σε ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα, δόθηκε αναστολή στην εφαρμογή της κοινωφελούς εργασίας ως κύριας ποινής, για να καλυφθεί δε το κενό, επαναφέρθηκε η χρηματική ποινή στο μεσοδιάστημα για τα πλημμελήματα που τιμωρούνται μόνον με παροχή κοινωφελούς εργασίας. Παραπέρα αποτέλεσμα αυτής της νομοθετικής αστοχίας είναι και να παραμείνει ανεφάρμοστη η κοινωφελής εργασία ως θεσμός και να απολεσθεί η δυνατότητα της δοσοποίησης των ποινών.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 6932455478.