RSS

Αλλαγές ποινικού κώδικα

29 Μαρ.

           Με τις προτάσεις που τίθενται προς διαβούλευση για την διαμόρφωση του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εισάγονται μέτρα που αποσκοπούν στην αποσυμφόρηση των ποινικών Δικαστηρίων και στην καλύτερη δυνατή μεταχείριση του κατηγορουμένου. Επιχειρείται, δε, η ενίσχυση του ρόλου του Εισαγγελέα και η ευθυγράμμιση του ποινικού συστήματος της Ελλάδας με τα ισχύοντα συστήματα απονομής δικαιοσύνης στις χώρες της Ευρώπης και του Δυτικού πολιτισμού γενικότερα.

            Η ποινική δικαιοσύνη στην Ελλάδα εκσυγχρονίζεται με την εισαγωγή θεσμικών αλλαγών που εγγυώνται την αντιμετώπιση ζητημάτων που άπτονται του ηλεκτρονικού και διασυνοριακού εγκλήματος, καλύπτοντας τα κενά που είχαν δημιουργηθεί με την αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας. Επίσης, βελτιώνεται η θέση του κατηγορουμένου σχετικά με το τεκμήριο αθωότητας, την παράστασή του σε ποινικές δίκες και τις δημόσιες αναφορές στο πρόσωπό του περί ενοχής αυτού, υπό την έννοια ότι προβλέπεται – πλέον – το δικαίωμα άσκησης αγωγής αποζημίωσης προς αποκατάσταση της βλάβης που υπέστη δια δηλώσεων δημοσίων αρχών σε προσπάθεια να προδικάσουν το αποτέλεσμα και να επηρεάσουν τόσο το δικαστικό σώμα αλλά και τους πολίτες, πριν την έκδοση καταδικαστικής απόφασης.

            Σε συνέχεια των ανωτέρω, με τον νέο Ποινικό Κώδικα, εισάγεται η κατάργηση των πταισμάτων και ο διαχωρισμός των πλημμελημάτων σε ελαφρά πλημμελήματα (με ποινή έως 3 χρόνια φυλάκισης) και σε βαριά πλημμελήματα (με ποινή από 3 έως 5 χρόνια φυλάκισης). Ταυτόχρονα, δε, εισηγείται από τον νομοθέτη η κατάργηση της ισόβιας κάθειρξης και η μείωση του ανώτατου ορίου ποινής για τα κακουργήματα από 20 σε 15 έτη. Στα δε οικονομικά εγκλήματα, με την αποκατάσταση της ζημίας, αναιρείται η προσωρινή κράτηση που – συνήθως – επέβαλλαν οι Αρχές. Για την επίτευξη των ανωτέρω, η προσφορά κοινωφελούς εργασίας αποκτά κύριο ρόλο στην απονομή της δικαιοσύνης, και επαναπροσδιορίζεται η ποινική μεταχείριση των ανηλίκων με νέες ειδικές διατάξεις. Παράλληλα, εισάγεται νέα διάταξη η οποία καλύπτει το φάσμα του αδικήματος της απάτης σε σχέση με τις επιχορηγήσεις και επιμηκύνεται ο χρόνος παραγραφής από 15 σε 20 χρόνια για περιπτώσεις περιουσιακών ή κακουργηματικών αδικημάτων που στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Έτσι, καταργείται ο νόμος 1608/50, αλλά την ίδια στιγμή, θωρακίζεται ακόμα περισσότερο η προστασία του Δημοσίου, αφού – πλέον – προβλέπονται ταχείες διαδικασίες δήμευσης περιουσιακών στοιχείων των ενόχων για την άμεση αποκατάσταση της οικονομικής ζημίας του Κράτους.

            Ως προς τα δικονομικά ζητήματα, οι αλλαγές που εισάγονται με τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας δημιουργούν νέες θεσμικές διαδικασίες, όπως η ποινική διαπραγμάτευση, η ποινική διαταγή και η ποινική συνδιαλλαγή, που προϋποθέτουν ως αναγκαιότητα την ομολογία από τον κατηγορούμενο περί της ενοχής του.

Ο ρόλος του Εισαγγελέα ενδυναμώνεται, αφού δίδεται σε αυτόν η δυνατότητα να θέτει στο αρχείο υποθέσεις όταν κατά την κρίση του δεν αφορούν το δημόσιο συμφέρον και κρίνονται ως ελάσσονος σημασίας, να απέχει από την ποινική δίωξη για βαρύτερα πλημμελήματα και κακουργήματα, να μην ασκεί καν ποινική δίωξη σε πλημμελήματα με ποινές έως 3 έτη, να διαπραγματεύεται με τον κατηγορούμενο σε κάθε στάδιο της διαδικασίας και να έρχεται σε συμφωνία μαζί του για την ποινική του μεταχείριση, προτείνοντας σε αυτόν ποινή. Επίσης, ο Εισαγγελέας θα μπορεί να αναστέλλει την έρευνα για τρία χρόνια σε οικονομικά και λοιπά εγκλήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, δίνοντας στον κατηγορούμενο την ευκαιρία να μεταμεληθεί και να αποκαταστήσει την ζημία που προκάλεσε.

Για περισσότερες πληροφορίες και προσωπικό ραντεβού με εξειδικευμένο δικηγόρο επικοινωνήστε στα τηλ 210 8811903, 6932455478.

 
Σχολιάστε

Posted by στο 29/03/2019 σε Ποινικο

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: