Συχνές ερωτήσεις για την είσπραξη Διατροφής.
Η Δικαστική απόφαση Διατροφής που καθορίζει το ποσό, τον χρόνο αλλά και τον τρόπο που ο υπόχρεος γονέας καταβολής αυτής οφείλει να την καταβάλλει, εκδίδεται ή με την διαδικασία των Ασφαλιστικών μέτρων ή με την διαδικασία τακτικής αγωγής.
Από την κοινοποίηση της απόφασης περί διατροφής στον υπόχρεο γονέα, αυτός οφείλει να καταβάλει το ορισθέν, από τον δικαστή, ποσό διατροφής για το χρονικό διάστημα και με τον τρόπο που επίσης προσδιορίζεται στην απόφαση.
Σε αρκετές όμως περιπτώσεις ο υπόχρεος διατροφής δεν συμμορφώνεται με την απόφαση ή επιλέγει να καταβάλλει την διατροφή με διαφορετικό από τον ορισθέντα από τον Δικαστή τρόπο τότε υπάρχουν οι παρακάτω τρόποι προκειμένου να επιτευχθεί η είσπραξη της δικαιούμενης διατροφής ή μέρους αυτής, εάν καταβάλλεται μικρότερο ποσό από το ορισθέν ή δεν τηρείται ο ακριβής χρόνος καταβολής αυτής.
Ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορώ να εισπράξω την οφειλόμενη Διατροφή?
Α/ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΤΑ ΚΙΝΗΤΗΣ Η΄ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Με την συνδρομή Δικαστικού Επιμελητή κοινοποιείται η δικαστική απόφαση μαζί με επιταγή προς πληρωμή ο υπόχρεος διατροφής γονέας έχει περιθώριο μόλις τριών εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση της επιταγής προς πληρωμή να καταβάλλει τα επιδικασθέντα ποσά. Εάν περάσει το διάστημα των τριών ημερών και δεν καταβληθεί το ποσό της Διατροφής τότε σύμφωνα με το άρθρο άρθρο 926 παρ. 1 ΚΠολΔ, υπάρχει η δυνατότητα επίσπευσης αναγκαστικής εκτέλεσης στην κινητή και στην ακίνητη περιουσία του υπόχρεου γονέα καταβολής Διατροφής. Κατά συνέπεια, ο δικαιούχος μπορεί προχωρήσει σε πλειστηριασμό κατά του οφειλέτη, ώστε να ικανοποιηθεί από το εκπλειστηρίασμα η χρηματική του απαίτηση διατροφής (στην ακίνητη περιουσία περιλαμβάνονται τα διαμερίσματα, τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα ενώ στην κινητή τα αυτοκίνητα κοκ)
Β/ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΜΙΣΘΟΥ Ή ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΙΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΡΙΤΟΥ
Σε περίπτωση που ο υπόχρεος γονέας δεν έχει ακίνητη ή κινητή περιουσίας υπάρχει η δυνατότητα του να επιβληθεί κατάσχεση μισθού εις χείρας τρίτου (εργοδότη). Και σε αυτή την περίπτωση χρειαζόμαστε την συνδρομή Δικαστικού Επιμελητή, ο οποίος κοινοποιεί κατασχετήριο έγγραφο το οποίο και αυτό συντάσσεται από τον Δικηγόρο σας, και περιλαμβάνει ολόκληρη την Δικαστική απόφαση της Διατροφής αλλά και επιταγή προς τον τρίτο ώστε η καταβολή της απαίτησης να πραγματοποιηθεί προς τον δικαιούχο γονέα. Αντίστοιχα το ίδιο κατασχετήριο έγγραφο πρέπει να κοινοποιηθεί και στον υπόχρεο γονέα προς καταβολή Διατροφής μέσα σε 8 ήμερες από την επίδοση στον τρίτο.
Με τον παραπάνω τρόπο έχουμε την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε κατάσχεση είτε σε μισθό είτε σε οποιοδήποτε άλλο εισόδημα (πχ ενοίκια) λαμβάνει ο οφειλέτης της διατροφής, πχ μισθώματα, σύνταξη, τραπεζικές καταθέσεις κτλ
Γ/ ΜΗΝΥΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Σύμφωνα με το άρθρο 358 Π.Κ, η κακόβουλη παραβίαση της υποχρέωσης για διατροφή επισύρει ποινή στερητική της ελευθερίας έως ένα έτος.
Για την επιτυχή έκβαση όμως αυτής της ποινικής διαδικασίας είναι σκόπιμο να αποδεικνύεται η δυστροπία του οφειλέτη και η πραγματική οικονομική του κατάσταση. Ειδικά σε περιπτώσεις μερικής καταβολής της διατροφής οι υπόχρεοι γονείς επικαλούνται πλειστάκις οικονομική αδυναμία να ανταπεξέλθουν σε πλήρη εξόφληση του επιδικασθέντος ποσού διατροφής.
Αντίστοιχα βέβαια και ο δικαιούχος γονέας της Διατροφής οφείλει να γνωρίζει με ακρίβεια τα ποσά που έχει εισπράξει ως προς την οφειλόμενη διατροφή και να αποδεικνύει αυτό με τα αντίστοιχα έγγραφα.
Καταληκτικά αξίζει να αναφέρουμε ότι σε περίπτωση που ο δικαιούχος διατροφής καταλάβει ότι ο άλλο γονέας προβαίνει σε εικονική μεταβίβαση των περιουσιακών του στοιχείων έχει την δυνατότητα με αγωγή για καταδολίευση δανειστών να προστατευτεί από τις ενέργειες αυτές. Η άσκηση της ως άνω αγωγής πρέπει να ασκηθεί εντός πέντε ετών από την μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων.
Μεταξύ των παραπάνω λύσεων είναι πολύ σημαντικό να επιλέγεται η πλέον πρόσφορη ανά περίπτωση ώστε να αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχούς έκβασής τους. Για παράδειγμα δεν είναι πρόσφορο να πραγματοποιηθεί κατάσχεση σε τραπεζικό λογαριασμό όταν αυτός δεν παρουσιάζει υπόλοιπο πάνω από το προβλεπόμενο όριο του ακατάσχετου λογαριασμού.
Σε περίπτωση δε που οποιαδήποτε Δικαστική απόφαση διατροφής δεν καθορίζει με ακρίβεια τον χρόνο, τον τρόπο αλλά και το ποσό της διατροφής, ο δικαιούχος γονέας έχει την δυνατότητα διόρθωσής της με την διαδικασία των Ασφαλιστικών μέτρων.
Για περισσότερες πληροφορίες και προσωπικό ραντεβού με εξειδικευμένο δικηγόρο επικοινωνήστε στα τηλ 210 8811903, 6932455478.