RSS

Αποζημιώσεις για συνθήκες κράτησης

01 Φεβ.

ΕΔΔΑ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την χώρα μας με σειρά αποφάσεων του σε αποζημιώσεις για τις συνθήκες που επικρατούν στα καταστήματα κράτησης της χώρας μας.

Το ΕΔΔΑ μετά από πολυάριθμες προσφυγές που κατατέθηκαν από καταδικασθέντες, έκρινε ότι παραβιάζεται κατ’ ουσία το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ και επιδίκασε στους  προσφεύγοντες ποσά ως χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη την οποία υπέστησαν κατά την διάρκεια της κράτησης τους. Στα ανωτέρω ποσά συμπεριλήφθησαν και τα δικαστικά έξοδα.

 Σημαντική συνιστώσα σε ορισμένες από αυτές τις υποθέσεις ήταν ότι οι κρατούμενοι είχαν προβεί σε καταγγελίες στα αρμόδια Συμβούλια των καταστημάτων Κράτησης και των Νοσοκομείων αυτών, όπου δυστυχώς δεν ήταν εφικτό λόγω των συνθηκών να αντιμετωπιστούν σοβαρότατες ασθένειες από τις οποίες έπασχαν και ουσιαστικά επιδεινώθηκε η ήδη κλονισμένη υγεία τους.

 Στις προσφυγές δε αυτές, για τις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές και τα κρατητήρια,  αναφέρονται λεπτομέρειες ότι οι κρατούμενοι κοιμούνταν σε μουχλιασμένα στρώματα, χωρίς σεντόνια, ενώ κάποιες φορές στοιβάζονταν 10 άτομα σε κελί που αντιστοιχούσε σε έναν! Περαιτέρω δε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, η φυλακή είχε θέρμανση για μια μόνο ώρα την μέρα ενώ ζεστό νερό μόνο για δύο ώρες. Παντού κατσαρίδες και ποντίκια. Ουδεμία πρόσβαση δεν είχαν σε πολιτιστικές, ψυχαγωγικές ή αθλητικές δραστηριότητες, ενώ ακόμη και το φαγητό ήταν κάκιστης ποιότητας. Το ΕΔΔΑ λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα ανωτέρω, επιδικάζει στους προσφεύγοντες περίπου  20.000 ευρώ για ηθική βλάβη και   δικαστικά έξοδα!

Το ΕΔΔΑ κατά κανόνα κάνει δεκτές τέτοιες προσφυγές, εφόσον διαπιστώσει ότι οι συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές είναι πράγματι απάνθρωπες  οδηγώντας σε εξευτελιστική μεταχείριση των κρατουμένων. Στις περιπτώσεις αυτές, λοιπόν, επιδικάζει στον  προσφεύγοντα χρηματική ικανοποίηση ως αποζημίωση για την υλική και ηθική βλάβη που υπέστη και η καταβολή αυτή ολοκληρώνεται συνήθως εντός τριών μηνών και σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής υπολογίζονται οι αντίστοιχοι τόκοι υπερημερίας.

 Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932 455478.

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.