Δάνειο σε ελβετικό φράγκο – Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αναστέλλει την αναγκαστική εκτέλεση διαταγής πληρωμής για οφειλή που προέρχεται από δάνειο σε ελβετικό φράγκο.
Με την υπ’ αριθμ. 291/2019 απόφαση το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή αίτηση αναστολής αναγκαστικής εκτέλεσης διαταγής πληρωμής έως την έκδοση απόφασης επί ασκηθείσας έφεσης.
Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο πιθανολόγησε την ευδοκίμηση του λόγου έφεσης που πρότεινε ο οφειλέτης και αφορά την ακυρότητα δανειακής σύμβασης λόγω πλάνης που συνίσταται στους κινδύνους που επιδέχεται η σύναψη σύμβασης δανείου σε συνάλλαγμα και συγκεκριμένα σε ελβετικό φράγκο. Το ακόμα πιο καίριο σημείο της απόφασης, αφορά την κρίση του δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία «μόνη η ανάγνωση των επίμαχων όρων περί συναλλάγματος δεν τους καθιστά έγκυρους. Επιπροσθέτως, οι δανειολήπτες πέρα της μη ενημέρωσής του ήταν και εκτεθειμένοι στους εκάστοτε συναλλαγματικούς κινδύνους»..
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση : «…οι οφειλέτες από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε πως διέθεταν ιδιαίτερες γνώσεις αναφορικά με τους νομισματικούς κανόνες, τις συνθήκες της αγοράς και το κόστος του χρήματος, παρά το γεγονός ότι είναι επιχειρηματίες που διαθέτουν επιχείρηση-κομμωτήριο στην περιοχή των Μελισσίων Αττικής.», «…Το σημαντικότερο επομένως που ο δανειολήπτης έπρεπε να σταθμίσει, ήταν ο μεγάλος κίνδυνος, που αναλάμβανε έναντι μιας μελλοντικής σοβαρής μεταβολής της ισοτιμίας και ο τρόπος που αυτό θα μπορούσε να επιδράσει στην αποπληρωμή του δανείου. Αυτό θα ήταν δυνατό να γίνει μόνο με τη βοήθεια ειδικού συμβούλου της τράπεζας, εξειδικευμένου στην παροχή επενδυτικών συμβουλών σε ξένο νόμισμα. Η πληροφόρηση αυτή, έπρεπε να είναι επαρκής και εξειδικευμένη, προκειμένου οι δανειολήπτες να είναι σε θέση να λαμβάνουν εμπεριστατωμένες και συνετές αποφάσεις, έπρεπε δε να περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τις επιπτώσεις που θα είχε στις δόσεις και το κεφάλαιο του δανείου, μια σοβαρή υποτίμηση του ευρώ και τυχόν αύξηση του επιτοκίου του ελβετικού φράγκου. Και ναι μεν οι επίμαχοι όροι ήταν σαφώς διατυπωμένοι από γραμματική άποψη, όμως δεν πιθανολογήθηκε από κανένα στοιχείο ότι οι υπάλληλοι της καθ’ ής τους αποσαφήνισαν στους αιτούντες ως άνω δανειολήπτες, άρα μόνη η ανάγνωση από τους αιτούντες δεν αρκεί..»
Το δικαστήριο έκρινε επομένως, ότι οι δανειολήπτες δεν ενημερώθηκαν από την τράπεζα όπως όφειλε η τελευταία να κάνει, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένοι στους κινδύνους μιας απότομης μεταβολής της συναλλαγματικής ισοτιμίας, τους οποίους κινδύνους ούτε γνώριζαν αλλά ούτε και είχαν γίνει κατανοητοί κατά τη σύναψη της επίδικης δανειακής σύμβασης.
Πρόκειται αναμφίβολα για μια εξαιρετικά θετική απόφαση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, αφού το δικαστήριο κατ’ ουσία αναγνωρίζει την ελλιπή ενημέρωση των τελευταίων από τις Τράπεζες. Λόγω αυτού του γνωσιακού ελλείμματος, καθώς είτε αγνοούσαν εντελώς είτε δεν τους εξηγήθηκαν πλήρως και σαφώς οι κίνδυνοι ενδεχόμενης μεταβολής της συναλλαγματικής ισοτιμίας EUR-CHF, πολλοί δανειολήπτες προτίμησαν τη σύναψη της συγκεκριμένης μορφής δανείου, ήτοι σε ελβετικό φράγκο, από τη συνηθισμένη μορφή σε ευρώ.
Το γραφείο μας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σχετικά με το ιδιαίτερο αυτό θέμα των δανείων από ελβετικό φράγκο και είναι κατάλληλα προετοιμασμένο να σας συμβουλέψει με τον ορθότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού για να διεκδικήσετε και να προστατεύσετε τα δικαιώματά σας καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.