RSS

Διατροφή σε σύζυγο και τέκνα. Κατάσχεση μισθού

18 Ιαν.

Κατάσχεση εις χείρας τρίτου σε περίπτωση υποχρέωσης διατροφής προς τον σύζυγο. Τι συμβαίνει όταν ο τρίτος – εργοδότης είναι ο ΟΑΕΔ;

Μετά τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης ενός ζεύγους, ένα από τα πράγματα που πρέπει να καθοριστούν και να ρυθμιστούν είναι η υποχρέωση διατροφής και ειδικότερα το ποσό, ο τρόπος πληρωμής αλλά και ποιος από τους δύο συζύγους θα είναι δικαιούχος της αποζημίωσης. Όταν ο  ένας εκ των – πρώην – συζύγων δεν μπορεί μετά διάσταση ή  την οριστική λύση του γάμου να εξασφαλίσει επαρκώς τα αναγκαία για τη διατροφή του αλλά και των τέκνων του, από τα εισοδήματά του ή την περιουσία του, τότε δημιουργείται δικαίωμα εκ του νόμου για υποχρέωση διατροφής από τον άλλο σύζυγο.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει και σε προηγούμενο άρθρο μας, η συμφωνία για τα θέματα σχετικά με τη διατροφή μπορεί να γίνει είτε με την κατάρτιση ιδιωτικού συμφωνητικού (εφόσον υπάρχει αμοιβαία συμφωνία και κατανόηση), είτε σε περίπτωση έριδας και ασυμφωνίας, δια της δικαστικής οδού. Πιο συγκεκριμένα, στην τελευταία περίπτωση, ο δικαιούχος μπορεί να ακολουθήσει την άμεση και ταχεία διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και να συνυποβάλει αίτημα για χορήγηση προσωρινής διαταγής, εφόσον αποδείξει ότι συντρέχει επικείμενος κίνδυνος ή επείγουσα περίπτωση για την άμεση απόδοση της διατροφής. Ακολούθως, για πληρέστερη και αποτελεσματικότερη δικαστική προστασία ο δικαιούχος πρέπει να προχωρήσει στην κατάθεση αγωγής. Πρέπει να σημειωθεί ότι εάν δεν ασκηθεί η αγωγή αυτή, τότε η τυχόν προηγηθείσα απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων, λόγω του προσωρινού χαρακτήρα της, παύει να ισχύει και ως εκ τούτου ο δικαιούχος μένει απροστάτευτος!!

Πώς προστατεύεται όμως ο δικαιούχος, υπέρ του οποίου έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση για καταβολή διατροφής, όταν ο υπόχρεος προς καταβολή αρνείται να καταβάλει;

Αρχικά ο δικαιούχος σύζυγος μπορεί να κινήσει τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης και να λάβει το οφειλόμενο ποσό κατάσχοντας και στη συνέχεια προχωρώντας σε πλειστηριασμό της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη. Στην περίπτωση, όμως, που ο οφειλέτης δεν διαθέτει περιουσία αλλά εργάζεται και αμείβεται ως μισθωτός, τότε, ο δικαιούχος διατροφής μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση εις χείρας τρίτου. Όπως ορίζει το άρ. 982 παρ. 2 εδ. δ΄ ΚΠολΔ είναι δυνατή η κατάσχεση σε απαιτήσεις μισθών (ή συντάξεων) αν πρόκειται να ικανοποιηθεί απαίτηση για διατροφή που στηρίζεται στο νόμο έως το μισό του μισθού. Μάλιστα, ενώ ο μισθός και η σύνταξη θεωρούνται αρχικά ακατάσχετα, κατά νόμιμη εξαίρεση, μπορούν κατασχεθούν όταν οφείλεται διατροφή, αφού ληφθούν όμως υπ’ όψιν τα ποσά που εισπράττει ο υπόχρεος διατροφής και ο αριθμός των δικαιούχων και φθάνοντας έως το μισό αυτού. Για να πραγματοποιηθεί η κατάσχεση αυτή θα πρέπει να επιδοθεί το κατασχετήριο αφενός στον τρίτο (εργοδότη) και αφετέρου, υποχρεωτικά ενός 8 ημερών από την επίδοση στον τρίτο, να επιδοθεί στον υπόχρεο (οφειλέτη).

Από εκείνη τη στιγμή, λοιπόν, και έπειτα ο τρίτος – εργοδότης, υποχρεούται να παρακρατεί από το μισθό του πρώην συζύγου το μέρος που αντιστοιχεί στην οφειλόμενη διατροφή και να το δίνει αυτούσιο στο δικαιούχο.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, δημιουργήθηκε πρόβλημα με τον ΟΑΕΔ, όταν δικαιούχοι αποζημίωσης (ανήλικα τέκνα δια μέσου των νόμιμων εκπροσώπων τους) που δεν μπορούσαν να εισπράξουν διατροφή απευθείας από τον ίδιο τον υπόχρεο σύζυγο – υπάλληλο του ΟΑΕΔ, επιχειρούσαν κατάσχεση εις χείρας τρίτου· όπου τρίτος ήταν ο ΟΑΕΔ. Ο εν λόγω οργανισμός αρνούνταν να καταβάλει μέρος του μισθού που αναλογούσε σε διατροφή καθώς υποστήριζε ότι το άρ.27 παρ.1 Ν.4144/2013 προβλέπει το ακατάσχετο των τραπεζικών καταθέσεων του ΟΑΕΔ. Ωστόσο, με παρέμβασή του ο Συνήγορος του Πολίτη υποστήριξε ότι ο ανωτέρω νόμος έχει ως σκοπό να εξαιρέσει τη δυνατότητα κατάσχεσης των καταθέσεων του ΟΑΕΔ, όταν τα χρήματα αυτά προορίζονται για σκοπούς δημόσιου χαρακτήρα, όπως η επιδότηση ανέργων και ότι ο ίδιος ο νόμος προβλέπει δυνατότητα για την ικανοποίηση απαιτήσεων κατά άλλων- κατάσχεση στα χέρια του ΟΑΕΔ, ως τρίτου. Τέτοια περίπτωση είναι η ικανοποίηση απαιτήσεων διατροφής τέκνων κατά γονέων-υπαλλήλων του, με κατάσχεση του μισθού τους, στα χέρια του ΟΑΕΔ, ως εργοδότη.

Εν τέλει, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του ο ΟΑΕΔ, δέχτηκε ότι θα πρέπει να προβαίνει σε κατάσχεση ως τρίτος, μόνον στις περιπτώσεις κατάσχεσης μισθού υπαλλήλων του για την είσπραξη διατροφής, ιδίως στην περίπτωση ύπαρξης ανήλικων τέκνων.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού σχετικά με θέματα διατροφής, επιμέλειας και επικοινωνίας αλλά και κατάσχεσης εις χείρας τρίτου, καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , ,

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: