Ενδοοικογενειακή βία – Υποστηρικτικοί Φορείς – Πώς προστατεύονται τα θύματα από το νόμο;
Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα πολύ ευαίσθητο φαινόμενο που απασχολεί έντονα δυστυχώς και τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Κύριο γνώρισμά της αποτελεί το γεγονός ότι το θύμα, λόγω της έντονης βίας και πίεσης που δέχεται είτε ψυχολογικής, είτε συναισθηματικής είτε ακόμα και σωματικής φύσεως, αδυνατεί να καταγγείλει ή έστω να ενημερώσει κάποιο οικείο του πρόσωπο για τις δυσκολίες που υφίσταται, ίσως και σε καθημερινή βάση.
Ο νόμος που ασχολείται με το έγκλημα της ενδοοικογενειακής βίας είναι ο ειδικός νόμος 3500/2006. Όπως ορίζεται χαρακτηριστικά στο άρ. 2: «Η άσκηση βίας κάθε μορφής μεταξύ των μελών της οικογένειας απαγορεύεται.». Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι ως βία δεν θεωρείται μόνο η σωματική, η οποία είναι και πιο εύκολο να διαγνωσθεί, αλλά εντάσσεται μέσα και η λεκτική και η ψυχολογική βία. Πράξεις όπως η εξύβριση, ο εκβιασμός, η προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας ή ακόμα και ο φυσικός περιορισμός, αποτελούν βία και είναι παράνομες πράξεις οι οποίες μπορούν να διωχθούν ποινικά.
Στη χώρα μας λειτουργούν αρκετοί φορείς που έχουν ως σκοπό να στηρίξουν ψυχολογικά τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε: α) Συμβουλευτικά Κέντρα για τη Βία Κατά των Γυναικών όπως είναι η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων η οποία λειτουργεί το Συμβουλευτικό Κέντρο της Αθήνας . Το κέντρο παρέχει δωρεάν ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική συμβουλευτική σε γυναίκες θύματα βίας. Σκοπός των παρεχομένων υπηρεσιών είναι η ενδυνάμωση των γυναικών και η επανάκτηση της αυτοεκτίμησής τους ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής και να πάρουν οι ίδιες τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους, β) Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), γ) Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών, δ) Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας – Βοήθεια για τη βία μέσα στην οικογένεια, ε) Ε.Κ.Κ.Α. (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης).
Παράλληλα, στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών στήριξης των γυναικών θυμάτων βίας λειτουργεί και η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, η οποία είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας – 365 μέρες το χρόνο. Η τηλεφωνική γραμμή SOS είναι στελεχωμένη από ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας και υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας λόγω φύλου.
Στην πράξη, είναι πολύ πιθανόν η ενδοοικογενειακή βία να συνδυάζεται και με άλλες παράνομες ενέργειες, όπως είναι η παραβίαση της υποχρέωσης περί διατροφής του συζύγου αλλά και των τυχόν ανήλικων τέκνων. Το γραφείο μας, έχει αναλάβει πολυάριθμες τέτοιες περιπτώσεις, όπου πέρα από την δεδομένη ποινική καταδίκη του δράστη, επιδιώκεται και μέσω ασφαλιστικών μέτρων η εξασφάλιση προστασίας, διατροφής, η επιμέλεια των τέκνων καθώς και η μετοίκηση (η αποχώρηση δηλαδή του βίαιου συζύγου από το σπίτι).
Είναι δεδομένο ότι πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, καθώς το θύμα, παρά τις εγκληματικές συμπεριφορές τις οποίες υφίσταται, ενδεχομένως και καθημερινά, δυσκολεύεται ακόμα και να ενημερώσει κάποιο κοντινό του πρόσωπο. Το πρώτο, επομένως, βήμα είναι να ενημερώσουν κάποιο οικείο τους πρόσωπο ή να καλέσουν την αστυνομία (π.χ. να γονέα, φροντιστή, φίλο, δάσκαλο, αστυνομικό ή κάποιον άλλο που εμπιστεύoνται)
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού σχετικά με θέματα ενδοοικογενειακής βίας καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.