Η μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων – Υποχρέωση ενημέρωσης της Τράπεζας να ενημερώνει τους οφειλέτες όταν δίνουν τα προσωπικά στους στοιχεία σε εταιρείες διαχείρισης!
Χαρακτηριστικό της εκτεταμένης οικονομικής ύφεσης που παρουσιάζει η χώρα μας τα τελευταία έτη, είναι η υπερβολική αύξηση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα γνωστά ως «κόκκινα» δάνεια. Στην ουσία, πρόκειται για δανειακές συμβάσεις μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών, όπου ο δανειολήπτης έχει καταστεί ήδη υπερήμερος ως προς την αποπληρωμή των οφειλών του ή όπου προβλέπεται μετά μεγάλης βεβαιότητος ότι δεν θα μπορέσουν να αποπληρωθούν κατά την λήξη τους, λόγω της ουσιώδους χειροτέρευσης της περιουσιακής κατάστασης του οφειλέτη.
Η μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες πραγματοποιείται σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο ν. 4354/2015. Ο νόμος προβλέπει δύο μορφές για τη μεταβίβαση αυτή: Την ανάθεση της διαχείρισης των απαιτήσεων από τα δάνεια σε ειδικές εταιρείες αποκλειστικού σκοπού («Εταιρείες Διαχείρισης»), οπότε η τράπεζα παραμένει κατ’ όνομα δικαιούχος αυτών, όμως η εταιρεία διαχείρισης μπορεί να διενεργεί ουσιαστικά κάθε πράξη που θα μπορούσε να επιχειρήσει και η ίδια η τράπεζα γύρω από τις μεταβιβαζόμενες απαιτήσεις· και την πώληση και μεταβίβαση (εκχώρηση) των απαιτήσεων σε εταιρείες ειδικού σκοπού («Εταιρείες απόκτησης απαιτήσεων»), οπότε η τράπεζα αποξενώνεται εντελώς από τις απαιτήσεις αυτές.
Με οποιονδήποτε τρόπο και αν πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση, η τράπεζα θα πρέπει να αποστείλει και έναν μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων τα οποία θα αφορούν τόσο τους ίδιους τους δανειολήπτες όσο και τα υπόλοιπα πρόσωπα που εμπλέκονται στην δανειακή σύμβαση, όπως για παράδειγμα οι εγγυητές. Η ανωτέρω συμπεριφορά αποτελεί επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Ο ίδιος ο ν. 4354/2015 αφήνει μια δικλείδα ασφαλείας για τις τράπεζες, αναφέροντας ότι αυτές δεν υποχρεούνται να διασφαλίσουν την προγενέστερη συγκατάθεση των υποκειμένων. Οπωσδήποτε όμως, θα πρέπει προηγουμένως να ενημερώσουν τους δανειολήπτες – υποκείμενα δεδομένων, προτού αυτές μεταβιβάσουν τα εν λόγω δάνεια.
Επιπρόσθετα, η τράπεζα οφείλει να διαβιβάσει τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία για την ενάσκηση της συγκεκριμένης περίπτωσης και να αφήσει εκτός τυχόν «προσωπικές» πληροφορίες του δανειολήπτη και στοιχεία που δεν συνδέονται άμεσα με την εν λόγω δανειακή σύμβαση. Ειδάλλως, σε περίπτωση που ο δανειολήπτης διαπιστώσει κάτι μεμπτό, δικαιούται να καταγγείλει στην Αρχή την παραπάνω παραβατική συμπεριφορά (η οποία μπορεί να επιβάλει διαγραφή των σχετικών πληροφοριών) ή να ζητήσει αποκατάσταση της όποιας ζημίας (περιουσιακής ή μη) υπέστη από το γεγονός αυτό.
Επομένως, σε κάθε περίπτωση, αν ο οφειλέτης δεν ενημερωθεί προσηκόντως για τη διαβίβαση των προσωπικών του δεδομένων, μπορεί να ζητήσει την αποκατάσταση της περιουσιακής του ζημίας και χρηματική ικανοποίηση -αποζημίωση- λόγω ηθικής βλάβης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 23 του ν. 2472/1997.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού για αποζημιώσεις καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.