Αντιμετώπιση ενδοοικογενειακής βίας – Τι προβλέπει ο νόμος και πώς μπορεί να σας βοηθήσει ο δικηγόρος σας!
Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο φαινόμενο που ανέκαθεν απασχολούσε τις κοινωνίες των ανθρώπων, ακόμη και στη χώρα μας. Κύριο χαρακτηριστικό της, αποτελεί το γεγονός ότι ο παθών, λόγω της έντονης ψυχολογικής, ψυχικής και συναισθηματικής πίεσης-εκφοβισμού-βίας που υφίσταται, αρνείται να καταγγείλει ή έστω να ενημερώσει κάποιον για την τραγική κατάσταση που βιώνει, ενδέχεται και καθημερινά.
Στην χώρα μας, η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που τιμωρείται από τον ειδικό νόμο 3500/2006. Με τον εν λόγω νόμο διώκεται κάθε είδος βίας ή κακοποίησης (ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής και συναισθηματικής). Τα πρόσωπα που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου είναι :
- Ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει συγκατοίκηση οι σύζυγοι, γονείς, συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού εξ αίματος και εξ αγχιστείας και τα εξ υιοθεσίας τέκνα τους,
- Εφόσον συνοικούν οι συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι τετάρτου βαθμού και πρόσωπα των οποίων επίτροπος, δικαστικός συμπαραστάτης ή ανάδοχος γονέας έχει ορισθεί μέλος ανάδοχης οικογένειας καθώς και κάθε ανήλικο πρόσωπο που συνοικεί στην οικογένεια,
- Εφόσον συνοικούν οι μόνιμοι σύντροφοι και τα τέκνα, κοινά ή ενός εξ αυτών,
- Οι τέως σύζυγοι καθ’ όλο το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης των οικογενειακών τους διαφορών και για πράξεις που πηγάζουν ακριβώς και μόνο από τις οικογενειακές διαφορές των τέως συζύγων.
Ο δράστης ανάλογα με το είδος της πράξης του (σωματική βλάβη, ψυχολογική βία, απειλή, εξύβριση, ασέλγεια, βιασμός, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας κλπ) αλλά και την ένταση αυτής (αν θα είναι πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα), θα τιμωρηθεί με φυλάκιση ή κάθειρξη. Ενώ παράλληλα με την καταγγελία, το θύμα μπορεί να επιδιώξει με αγωγή την καταβολή αποζημίωσης υπέρ του για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί.
Σημειωτέον ότι, ο νόμος προβλέπει αρωγή για τα θύματα όπως είναι υποστηρικτικές υπηρεσίες στις οποίες μπορεί να απευθυνθεί το θύμα για να λάβει ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική συμβουλευτική (π.χ. τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων)
Στην πράξη, είναι πολύ πιθανόν η ενδοοικογενειακή βία να συνδυάζεται και με άλλες παράνομες ενέργειες, όπως είναι η παραβίαση της υποχρέωσης περί διατροφής του συζύγου αλλά και των τυχόν ανήλικων τέκνων. Το γραφείο μας, έχει αναλάβει πολυάριθμες τέτοιες περιπτώσεις, όπου εκτός από την ποινική καταδίκη του δράστη, επιδιώκεται και μέσω ασφαλιστικών μέτρων η εξασφάλιση προστασίας, διατροφής, η επιμέλεια των τέκνων καθώς και η μετοίκηση (η αποχώρηση δηλαδή του βίαιου συζύγου από το σπίτι).
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.