RSS

Διατροφή-οικονομικές απαιτήσεις διαβίωσης

01 Νοέ.

Τι ποσό διατροφής δικαιούται το παιδί μου?

Γονέας που δηλώνει άνεργος έχει υποχρέωση καταβολής διατροφής?

Αποκρύπτει όλα τα εισοδήματά  του, τι ποσό μπορώ να διεκδικήσω?

Είναι σαφές από τα στατιστικά δεδομένα των τελευταίων ετών ότι η οικονομική κρίση επέφερε ισχυρά πλήγματα στον γενικότερο κοινωνικό ιστό, ειδικότερα δε στον θεσμό της οικογένειας, όπου καθημερινά μέσα στα ακροατήρια των δικαστικών αιθουσών  οι ασκούντες την επιμέλεια γονείς αιτούνται την καταβολή διατροφής για τα ανήλικα τέκνα τους.

Το δικόγραφο που αξιώνει την καταβολή διατροφής για τα ανήλικα τέκνα  ασκείται μόνο από τον γονέα που έχει την επιμέλεια των τέκνων, καθώς και η δική του συνεισφορά όσον αφορά την φροντίδα των τέκνων είναι επίσης απομιμητή  σε χρήμα. Υπόχρεος προς την καταβολή της διατροφής είναι ο γονέας ο οποίος δεν ασκεί την επιμέλεια. Αρχικά το δικόγραφο εισάγεται με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα για προσωρινή διαταγή ενώ στην συνεχεία κατατίθεται και η κύρια αγωγή. Η εκδίκαση της προσωρινής διαταγής πραγματοποιείται μέσα σε δυο με τρεις εργάσιμες ήμερες και η πρώτη απόφαση προσωρινής  διατροφής εκδίδεται συνήθως την αμέσως επομένη ήμερα του Δικαστηρίου και η υποχρέωση καταβολής του  ποσού που επιδικάζεται προσωρινά είναι άμεση!!! Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης ώστε να διαφυλάξει ότι τα ανήλικα τέκνα που στερούνται εισοδημάτων να καλύψουν άμεσα τις ανάγκες του.

Τα ασφαλιστικά μέτρα με προσωρινή διαταγή μπορούν να ασκηθούν σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή κρίνει ο ασκών την επιμέλεια ότι κινδυνεύει με στέρηση η ζωή των ανηλίκων τέκνων. Σε πολλές περιπτώσεις που η διατροφή των ανήλικων τέκνων είχε ρυθμιστεί συναινετικά αλλά προέκυψαν σοβαρές ανάγκες των τέκνων   υπάρχει η δυνατότητα να αιτηθούμε προς το Δικαστήριο με ασφαλιστικά μέτρα την καταβολή μεγαλύτερου ποσού διατροφής ώστε να καλύψουμε εξαιρετικές ανάγκες των τέκνων μας.

Οι αιτούμενες διατροφές δεν αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα ενός γενικού κανόνα. Αντιθέτως η συνδρομή του Δικηγόρου είναι απαραίτητη και ιδιαίτερα κρίσιμη ώστε η τελική απόφαση να εξασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των τέκνων. Το ποσό της διατροφής δεν καθορίζεται από ορισμένο νομοθετικό πλαίσιο. Το δικαστήριο λαμβάνει υπόψιν του τα εισοδήματα και των δυο γονέων, είτε αυτά αφορούν στην εργασία τους είτε προέρχονται από άλλες πηγές. Μάλιστα το Δικαστήριο λαμβάνει υπόψιν του τα πραγματικά εισοδήματα και όχι αυτά που απλώς δηλώνονται στην φορολογική δήλωση. Αυτό σηματοδοτεί ότι το ποσό της διατροφής είναι δυνατόν να μεταβληθεί πλήρως από την επίκληση  και μαρτυρικών καταθέσεων κατά την διαδικασία του ακροατηρίου, ώστε να αποδεικνύονται και τα «μαύρα» εισοδήματα. Τέλος σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το βιοτικό επίπεδο των τέκνων που έχει ήδη διαμορφωθεί  αλλά και οι γενικότερες συνθήκες ζωής τους.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο υπόχρεος εάν είναι άνεργος ή στερείται εισοδημάτων αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμένος να καταβάλει διατροφή. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που συνεκτιμήθηκε ακόμη και η συνεισφορά του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος το οποίο και συντηρούσε τον υπόχρεο προς διατροφή. Από όλα τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι η αξίωση για την καταβολή διατροφής είναι μια διαδικασία όπου η παρουσίαση των αποδεικτικών στοιχείων για την οικονομική κατάσταση των γονέων διαδραματίζει πολύ σοβαρό ρόλο. Το δικηγορικό μας γραφείο σε πρόσφατη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με προσωρινή διαταγή επέτυχε να αποδείξει την εικονική «πτώχευση» υπόχρεου προς καταβολή διατροφής γονέα με αποτέλεσμα να του επιδικαστεί προσωρινά διατροφή για παιδί 12 ετών το ποσό των χιλίων ευρώ το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα!!!

Το δικηγορικό μας γραφείο είναι βέβαιο ότι με την βαθιά ανθρώπινη και επαγγελματική συνάμα οπτική του πάντοτε εγκύπτει με προσήλωση στην εξασφάλιση των διεκδικούμενων διατροφών με πλήρη τεκμηριωμένα στοιχεία.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , ,

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: