RSS

GDPR Προσωπικά δεδομένα-αποζημιώσεις

07 Ιον.

 Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες τα mail μας έγιναν αποδέκτες σωρείας μηνυμάτων και ειδοποιήσεων, από, ως επί το πλείστον, εταιρείες αλλά και πάσης φύσεως οργανισμούς, με τα οποία ζητούσαν από εμάς να επιβεβαιώσουμε ότι επιθυμούμε να συνεχίσουμε να παραλαμβάνουμε newsletter, προσφορές ή όποιο άλλο περιεχόμενο. Το φαινόμενο αυτό έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, ενώ πολλοί αναρωτιούνται σχετικά με τον σκοπό της συγκεκριμένης κίνησης των εταιρειών. Τελικά, τι συμβαίνει άραγε με τα προσωπικά δεδομένα και γιατί ξαφνικά εταιρείες και οργανισμοί άρχισαν να λαμβάνουν τόσο σοβαρά υπόψη τους την προστασία αυτών;

Αρχικά πρέπει να επισημανθεί ότι το ντόμινο αυτών των εξελίξεων προκάλεσε ο νέος νόμος περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, γνωστός και ως Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων ( General Data Protection RegulatorG.D.P.R.). Σύμφωνα με αυτόν, τα υποκείμενα των προσωπικών δεδομένων, τόσο φυσικά πρόσωπα όσο και νομικά, δικαιούνται να στραφούν προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Α.Π.Δ.Π.Χ.) καταγγέλλοντας τυχόν παραβιάσεις εις βάρος τους με βάση τη σχετική νομοθεσία.

Πιο συγκεκριμένα, τα κυριότερα δικαιώματα των υποκειμένων προσωπικών δεδομένων, αποτελούν: 1) η ενημέρωση σχετικά με την επεξεργασία των  προσωπικών τους δεδομένων, 2) το αίτημα διόρθωσης εσφαλμένων, ανακριβών ή ελλιπών δεδομένων, 3) το αίτημα διαγραφής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε περιπτώσεις που η ύπαρξή τους δεν είναι απαραίτητη ή η επεξεργασία είναι παράνομη (δικαίωμα στη λήθη). Ωστόσο, αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να αναφερθεί είναι ότι, κάθε ενέργεια επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, προϋποθέτει την προηγούμενη συγκατάθεση του υποκειμένου.  Για την άσκηση, τώρα, των δικαιωμάτων αυτών θα πρέπει να επικοινωνήσουν πρωτίστως με την εταιρεία ή τον οργανισμό που επεξεργάζεται τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, που εν προκειμένω καλείται «υπεύθυνος επεξεργασίας». Εάν η εταιρεία ή ο οργανισμός διαθέτει έναν υπεύθυνο προστασίας δεδομένων (ΥΠΔ), τότε το αίτημα μπορεί να υποβληθεί σε αυτόν. Κρίσιμο επομένως, βήμα πριν την καταφυγή στην Α.Π.Δ.Π.Χ., είναι  οπωσδήποτε η ειδοποίηση προς τον υπεύθυνο εργασίας.

Στη συνέχεια, και αφού η επικοινωνία με τον «υπεύθυνο επεξεργασίας» δεν τελεσφορήσει, το υποκείμενο των δεδομένων πρέπει να καταγγείλει την παράνομη πράξη επεξεργασίας στην Α.Π.Δ.Π.Χ. Η Αρχή αυτή, υποχρεούται να εξετάσει το περιεχόμενο της καταγγελίας, και σε περίπτωση που κρίνει ότι υπάρχει παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, θα πρέπει να επιβάλει διορθωτικά μέτρα (συμπεριλαμβανομένων των προστίμων) σε υπευθύνους επεξεργασίας ή εκτελούντες την επεξεργασία.

Από την στιγμή, που όπως είναι πρόδηλο, τα δικαιώματα των υποκειμένων προσωπικών δεδομένων ενισχύονται σημαντικά με βάση τον νέο Κανονισμό, έναντι των εις βάρος τους προσβολών, διάφορες εταιρείες προκειμένου να «καλυφθούν» νομικά, προσπαθούν να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη «συγκατάθεση» των πελατών τους. Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκουν, στις περισσότερες περιπτώσεις να νομιμοποιήσουν την ήδη κατοχή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία ναι μεν είχαν αποκτήσει νομίμως κατά τη συναλλαγή, ωστόσο με την αλλαγή του νόμου, δικαιούνται να τα κατέχουν μόνο κατόπιν «συγκατάθεσης».

Σε κάθε περίπτωση, πριν από οποιαδήποτε επεξεργασία, τα υποκείμενα των δεδομένων θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί για την επεξεργασία αυτή και να έχουν δώσει την συγκατάθεσή τους, διαφορετικά έχουν κάθε δικαίωμα να καταγγείλουν την συγκεκριμένη επεξεργασία και στη συνέχεια να επιδιώξουν τυχόν αποζημίωση δικαστικώς.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλέφωνα: 210 8811903, 210 8251894, 6932 455478.

 

 

Ετικέτες: , , , , , , ,

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.