Απόφαση περί δανείου Ελβετικού φράγκου υπέρ δανειοληπτών
Με τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο να αναμένουν αγωνιωδώς την εκδίκαση, ενώπιον του Αρείου Πάγου, των διαμετρικά αντίθετων αποφάσεων του Εφετείου Αθηνών και Πειραιώς, έχει ενδιαφέρον να παρακολουθεί κανείς την επίκαιρη νομολογία, όπως συνεχίζει να αναπτύσσεται παράλληλα, και η οποία είναι βέβαιο ότι θα συνεκτιμηθεί στο πλαίσιο της κρίσης του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας. Στην προκείμενη περίπτωση, με την υπ’ αριθμ. 2536/2018 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία αφορούσε διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων για αναστολή εκτέλεσης διαταγής πληρωμής, κρίθηκε ότι η Τράπεζα παραβίασε την υποχρέωση ενημέρωσης του δανειολήπτη για τους συναλλαγματικούς κινδύνους, όπως αυτοί προβλέπονται στην παρ. Β΄, αριθμ. 2, περιπτώσεις x και xi της Π.Δ.Τ.Ε. 2501/2002.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο απεφάνθη πως, κατά το στάδιο της προ-διαπραγμάτευσης, η Τράπεζα δεν προέβη σε έλεγχο της περίπτωσης φυσικής αντιστάθμισης του συναλλαγματικού κινδύνου των δανειοληπτών, εάν δηλαδή λάμβαναν εισόδημα σε αυτούσιο νόμισμα ελβετικού φράγκου, ενώ επίσης δεν προσάρμοσε την πληροφόρηση των αιτούντων ως προς τον συναλλαγματικό κίνδυνο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους (μορφωτικό και γνωστικό επίπεδο, ηλικία, επάγγελμα, οικογενειακή και οικονομική κατάσταση), τα οποία θα μπορούσε να διαπιστώσει μέσω σχετικών (εδικών) ερωτηματολογίων. Διότι, πράγματι, δεν απεδείχθη ιδιαίτερη γνώση τους ως προς τους νομισματικούς κανόνες, τις συνθήκες της αγοράς και το κόστος του χρήματος, δεδομένου ότι τα δάνεια που χορηγούνται σε Ελβετικό φράγκο δεν είναι απλά δάνεια, αλλά στην ουσία είναι προϊόντα επενδυτικού χαρτοφυλακίου, συνδεδεμένα ευθέως με την αγορά συναλλάγματος.
Αυτό σημαίνει ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να σταθμιστεί από τον δανειολήπτη είναι ο μεγάλος κίνδυνος που ενέχει η ενδεχόμενη –μελλοντική- μεταβολή της ισοτιμίας και ο τρόπος που αυτό μπορεί να επιδράσει στην αποπληρωμή του δανείου. Η πληροφόρηση αυτή για τον συναλλαγματικό κίνδυνο πρέπει να είναι σαφής κι εξειδικευμένη και δεν μπορεί παρά να γίνει από ειδικό σύμβουλο της τράπεζας, με σχετική εξειδίκευση στην παροχή επενδύσεων σε ξένο νόμισμα. Κατ’ ελάχιστον δε, η πληροφόρηση θα πρέπει να περιλαμβάνει τις επιπτώσεις της πιθανής υποτίμησης του ευρώ έναντι του Ελβετικού φράγκου τόσο στις δόσεις όσο και στο κεφάλαιο του δανείου. Διαφορετικά, οι δανειολήπτες δεν θα είναι σε θέση να λάβουν την εμπεριστατωμένη και συνετή απόφαση που προκύπτει από την ουσιαστική αντίληψη και στάθμιση του συναλλαγματικού κινδύνου.
Με το σκεπτικό αυτό, η απόφαση του Μ.Π. Αθηνών δικαιώνει τους οφειλέτες, υπογραμμίζει την σημασία της ενημέρωσης των δανειοληπτών και την αποτυχία των Τραπεζών να ανταποκριθούν σε αυτήν, ενώ διατάσσει την αναστολή της εκτέλεσης της διαταγής πληρωμής έως την τελεσιδικία της απόφασης της ανακοπής, υπενθυμίζοντας έτσι στους δανειολήπτες ότι η νομολογία συνεχίζει μέχρι και σήμερα να ευνοεί σε μεγάλο βαθμό τους οφειλέτες και να τους δικαιώνει έναντι των Τραπεζών.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.