Μία συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του φαινομένου των δικηγορικών γραφείων που λειτουργούν ως εισπρακτικές έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με τους Δικηγορικούς Συλλόγους, την Α.Π.Δ.Π.Χ. και το Συνήγορο του Καταναλωτή. Το σκεπτικό είναι η θέσπιση νομοθετικής πρωτοβουλίας, η οποία όχι μόνο θα αυστηροποιήσει τους όρους λειτουργίας των εισπρακτικών, αλλά και θα περιέχει ρυθμίσεις που θα δύνανται να συμπεριλάβουν και τα δικηγορικά γραφεία που ανεξέλεγκτα αναλαμβάνουν ρόλο εισπρακτικών.
Το γεγονός είναι ότι ο σχετικός νόμος 3578/2009 για τον έλεγχο των εισπρακτικών απευθύνεται μόνο στις συγκεκριμένες κεφαλαιουχικές εταιρείες, των οποίων ο σκοπός είναι «η εξώδικη ενημέρωση οφειλετών για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων και απαιτητών χρηματικών οφειλών τους έναντι δανειστών, πριν από τη διενέργεια δικαστικών πράξεων και το στάδιο έναρξης αναγκαστικής εκτέλεσης…» (άρθρο 3 στοιχείο 3), αδυνατώντας να εγκολπώσει τα κατά τόπους δικηγορικά γραφεία που ασκούν (ακόμη και αποκλειστικά!) αυτό το έργο, με συνέπεια τα τελευταία να επωφελούνται του νομικού κενού και να έχουν αρχίσει, τα τελευταία χρόνια, να αντικαθιστούν πλήρως τις εισπρακτικές εταιρείες. Πράγματι, έχει παρατηρηθεί ότι οι 16 από τις 29 εγγεγραμμένες εισπρακτικές έχουν διακόψει σήμερα τη λειτουργία τους, μην μπορώντας προφανώς να αντέξουν τον «ανταγωνισμό», καθώς η παραβίαση των διατάξεων του νομοθετικού πλαισίου επισύρει χρηματική ποινή από 5.000 έως 50.000 ευρώ, η δε υποτροπή τη διαγραφή της εταιρείας από το μητρώο.
Πάντως, τα δικαστήρια αντιμετωπίζουν τα δικηγορικά γραφεία ως εισπρακτικές αφού ενεργούν με τέτοιο τρόπο και τους καταλογίζουν αποζημιώσεις υπέρ των δανειοληπτών που έχουν υποστεί ενοχλήσεις με τηλεφωνήματα και απειλές….
Οι αποζημιώσεις είναι περί τις 6.000 ευρώ πλέον δικαστικών εξόδων!
Τα δικηγορικά γραφεία, από την άλλη, δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο, καθώς το παρόν νομοθετικό, ως αναφέρθη ανωτέρω, δεν τα συμπεριλαμβάνει, ενώ η υπ’ αριθμ. 598/2012 Γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ., η οποία θεωρεί ασυμβίβαστη τη δικηγορική ιδιότητα με το θεσμό των εισπρακτικών, αποκλείει κάθε ενδεχόμενο υπαγωγής τους στον ως άνω νόμο, έστω κι αν το δικηγορικό γραφείο απασχολείται αποκλειστικά με την «εξώδικη ενημέρωση οφειλετών». Ο μόνος προβλεπόμενος μάλιστα τρόπος ελέγχου είναι τα οικεία πειθαρχικά όργανα των συλλόγων, με την πειθαρχική διαδικασία όμως να είναι βραδεία και κοστοβόρα για τους καταγγέλλοντες. Με δεδομένο μάλιστα ότι από τις 652 καταγγελίες που έγιναν το 2017, οι 255 αφορούσαν δικηγορικά γραφεία, όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, είναι φανερό ότι το πρόβλημα έχει λάβει πλέον δυσθεώρητες διαστάσεις και η άμεση νομοθετική αντιμετώπιση είναι αναγκαία, με τη θέση ενός «φρένου», ενός «ορίου» στις καταχρηστικές πρακτικές και την εισαγωγή ειδικών υποχρεώσεων και για τα δικηγορικά γραφεία.
Η σχετική προσπάθεια για δημιουργία ενός αποτελεσματικού νομικού πλαισίου, εν όψει και του επείγοντος χαρακτήρα της, είναι πυρετώδης και αναμένεται σύντομα να καταρτιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο γνωρίζει την υποστήριξη και των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού για αποζημιώσεις καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.