Από την 1η Μαΐου 2018 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις ρύθμισης οφειλών οι αγρότες που έχουν οφειλές προς την Εφορία, τον Ο.Γ.Α. και προς τράπεζες, ιδίως δε την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, που βρίσκεται πλέον υπό εκκαθάριση (αλλά και τις Τ.Τ., Probank, Proton κα, επίσης υπό εκκαθάριση). Η τολμηρή αυτή περίπτωση ρύθμισης χαρακτηρίστηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως η «σοβαρότερη παρέμβαση που έχει γίνει ως σήμερα στο σύνολο των οικονομικών δεδομένων του αγρότη».
Η ρύθμιση απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα αποκλειστικά, τα οποία είναι αγρότες, γεωργοί, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς και που έχουν οφειλές από αγροτικά δάνεια. Τα δάνεια αυτά πρέπει να είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα λόγω υπερημερίας τουλάχιστον 90 ημέρες από τη μεταφορά τους από την Α.Τ.Ε. (ή τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα) και να παρουσιάζουν καθυστέρηση πέραν των 30 ημερών κατά την 31.12.2017. Σημειώνεται ότι οι αγροτικές επιχειρήσεις δεν εντάσσονται στην παρούσα ρύθμιση, αλλά στη γενικότερη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις.
Αν το αίτημα του αγρότη γίνει αποδεκτό, η ρύθμιση μπορεί να περιλαμβάνει 100% διαγραφή τόκων υπερημερίας, καθώς και τόκων και κεφαλαίου δανείων, κατόπιν ελέγχου των αποπληρωμένων ποσών, και συνεκτίμησης του Ν. 3259/2004 για τα πανωτόκια (σύμφωνα με τον οποίο οι οφειλές των αγροτών δεν μπορούν να υπερβαίνουν το διπλάσιο των ληφθέντων κεφαλαίων) και των τυχόν υποθηκών. Περαιτέρω, βάσει της ακίνητης περιουσίας, μπορούν να γίνουν διαγραφές προστίμων και προσαυξήσεων του δημοσίου. Παρέχεται δε και η δυνατότητα εκποίησης ακίνητης περιουσίας με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους. Ειδικότερα για τη ρύθμιση του αγροτικού δανείου προβλέπονται δύο δυνατότητες: α. διαγραφή έως και 60% του κεφαλαίου σε περίπτωση ολικής εξόφλησης εντός τριμήνου του εναπομείναντος, κατόπιν των διαγραφών, ποσού και β. διαγραφή κεφαλαίου έως και 40% σε περίπτωση ρύθμισης του εναπομείναντος ποσού σε δόσεις, οι οποίες μάλιστα μπορούν να διαρκέσουν έως και 10 έτη (120 δόσεις).
Σύμφωνα με δηλώσεις του Γ.Γ. της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ., Φώτη Κουρμούση, στην ρύθμιση εισάγεται η αρχή της βιωσιμότητας, οπότε λαμβάνονται υπ’ όψιν τα έσοδα και τα έξοδα του αγρότη «και μόνο ότι απομένει στο τέλος, ως περίσσευμα, θα αξιοποιείται για να πληρωθούν τα χρέη». Σκοπός, δηλαδή, της πλατφόρμας είναι να δοθεί η δυνατότητα στον αγρότη να «πληρώνει μόνο αυτά που μπορεί».
Εάν δεν γίνει σωστά η αίτηση απορρίπτεται, επομένως θα πρέπει να γίνεται από ειδικό για τα οικονομικά δικηγόρο –συντονιστή –διαπραγματευτή- διαμεσολαβητή. Το γραφείο μας αναλαμβάνει τέτοιες υποθέσεις με μεγάλη επιτυχία έχοντας πείρα ετών στη δικαστική κι εξωδικαστική τακτοποίηση οικονομικών ζητημάτων καθώς και στον εξωδικαστικό μηχανισμό για επιχειρήσεις και στη διευθέτηση όλων των δανείων λόγω πείρας διαμεσολάβησης – συντονισμού.
Σημειωτέον ότι είμαι επιλεγμένη συντονίστρια της ΕΓΔΙΧ για την επίλυση των οικονομικών ζητημάτων και τους διακανονισμούς των δανείων.
Για περισσότερες πληροφορίες για το κούρεμα και αποφυγή κατασχέσεων, πλειστηριασμών και πτωχεύσεων καλέστε στο δικηγορικό γραφείο για ραντεβού και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο-διαμεσολαβητή-συντονιστή στα τηλ: 210 8811903, 6932455478.