Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου εξέδωσε εγκύκλιο με θέμα τη νέα ακολουθητέα διαδικασία συναινετικής λύσης του γάμου, κατόπιν των αλλαγών που επέφερε ο Ν. 4509/2017, ο οποίος όρισε ότι εφεξής η συναινετική λύση του γάμου χωρεί μόνον με συμβολαιογραφικό έγγραφο και όχι με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
Για την έναρξη της νέας διαδικασίας απαιτείται έγγραφη συμφωνία των συζύγων για τη λύση του μεταξύ τους γάμου, η οποία δεν θα εξαρτάται από όρους, προθεσμίες ή αιρέσεις, ενώ αν τυχόν περιληφθούν στο τελικό κείμενο, καθιστούν τη συμφωνία ανύπαρκτη. Αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα, θα πρέπει να συμφωνηθεί ειδικώς το ζήτημα της επιμέλειας, της διατροφής και της επικοινωνίας μαζί τους, είτε στο ίδιο συμφωνητικό είτε σε ξεχωριστό. Η ειδική συμφωνία αυτή ισχύει τουλάχιστον για δύο έτη, στο πέρας των οποίων ανανεώνεται με την ίδια διαδικασία (ήτοι σύναψη συμφωνητικού) εκτός αν επέλθει στο μεσοδιάστημα η ενηλικίωση των τέκνων. Το κείμενο της συμφωνίας υπογράφεται είτε από τους ίδιους τους συζύγους, των οποίων το γνήσιο της υπογραφής επικυρώνεται από τη Γραμματεία του Ειρηνοδικείου της έδρας του συμβολαιογράφου που θα καταρτίσει τη συμβολαιογραφική πράξη, και τους δικηγόρους τους είτε μόνον από τους τελευταίους.
Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να χορηγηθεί η σχετική πληρεξουσιότητα στους δικηγόρους βάσει ειδικού πληρεξουσίου, το οποίο ισχύει για ένα μήνα. Ο κάθε σύζυγος χορηγεί την πληρεξουσιότητα σε ξεχωριστό δικηγόρο ώστε να υπογράψει ο τελευταίος την κοινή συμφωνία (η οποία ενσωματώνεται στο πληρεξούσιο), να αιτηθεί την έκδοση της ληξιαρχικής πράξης γάμου και του πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης και να τα παραλάβει, να υπογράψει την συμβολαιογραφική πράξη της συναινετικής λύσης του γάμου και να καταθέσει την πράξη στο αρμόδιο Ληξιαρχείο. Αν έχει τελεστεί θρησκευτικός γάμος, πρέπει να παρασχεθεί η πληρεξουσιότητα για αίτηση εισαγγελικής παραγγελίας προς τον αρμόδιο Μητροπολίτη για την πνευματική λύση του γάμου και την παραλαβή του σχετικού εγγράφου.
Οι συμφωνίες για τη λύση του γάμου και τη ρύθμιση της επιμέλειας, της διατροφής και της επικοινωνίας με τα ανήλικα τέκνα των συζύγων υποβάλλονται στο συμβολαιογράφο, μαζί με επικυρωμένα αντίγραφα των πληρεξουσίων, τα αντίστοιχα δύο γραμμάτια προείσπραξης (ένα για κάθε δικηγόρο), τη ληξιαρχική πράξη του γάμου και το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Για την κατάρτιση αυτή απαιτείται η παρέλευση τουλάχιστον δέκα ημερών από την επόμενη της υπογραφής της συμφωνίας του εγγράφου. Κατόπιν αυτών, η συμβολαιογραφική πράξη υπογράφεται από τους συζύγους και τους δικηγόρους τους ή μόνον από τους τελευταίους και κατατίθεται στο Ληξιαρχείο όπου έχει καταχωρισθεί ο γάμος. Από την ημερομηνία της κατάθεσης αυτής επέρχεται η λύση του γάμου.
Ο συμβολαιογράφος έχει δικαίωμα πάγιας αμοιβής, ανεξάρτητα από το ποσό ή το είδος της διατροφής. Δεν καταρτίζει ο ίδιος τη συμφωνία για τη διατροφή των ανηλίκων τέκνων, αλλά επικυρώνει την ιδιωτική συμφωνία των συζύγων, με αποτέλεσμα να μην απαιτείται η καταβολή τελών χαρτοσήμου ή η είσπραξη αναλογικών επί της διατροφής δικαιωμάτων.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η συμβολαιογραφική πράξη αποτελεί εκτελεστό τίτλο για τα θέματα τα οποία συμπεριλαμβάνει. Για το σκοπό αυτό πρέπει να περιλαμβάνονται ήδη στη συμφωνία οι ρυθμίσεις των άρθρων 950 και 951 του Κ.Πολ.Δ., διότι, σε αντίθετο ενδεχόμενο, μόνον διά της δικαστική οδού θα μπορέσει να διεκδικηθεί η καταβολή της διατροφής ή η τήρηση των συμφωνηθέντων για την επιμέλεια και την επικοινωνία με τα τέκνα.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.